Hyppää pääsisältöön

Hyttysen ininä onkin siipien värinää

Hyttynen sormella
Hyttynen sormella. Hyttynen sormella Kuva: Ragnhild Brosvik sääsket,hyttyset,hyönteiset

Hyttysten ininä ja pistokset ovat kaikille suomalaisille tuttuja kesäkiusoja. Lämmin kesä on ollut otollinen hyttysille. Kuivuus kuitenkin hävittää hyttyset nopeasti, samoin pakkanen. Millainen hyönteinen on hyttynen ja miten sen pistoilta voi suojautua?

Tiesitkö tämän?

 • Naarashyttynen imee verta lisääntyäkseen
 • Hyttysen munat kehittyvät seisovassa vedessä
 • Hyttysen ininä on itse asiassa sen siipien kahinaa
 • Suomessa on yli 40 hyttyslajia, mutta vain muutama laji on levinnyt koko maahan.

Anna pistää, pääset vähemmällä

Hyttysen imukärsä muistuttaa lääkeruiskun onttoa neulaa. Jos läimäiset itikkaa kesken sen aterian, imukärsä katkeaa ihon alle ja paukamasta tulee iso ja kutiseva. Jotkut uskovat myös siedätyshoitoon ja antavat alkukesästä itikan vapaasti naatiskella.

Veriryhmällä on merkitystä

Tutkimusten mukaan O-veriryhmä houkuttelee hyttysiä enemmän kuin A- ja B-veriryhmät. A on Suomen yleisin veriryhmä, mutta hyttysten määrästä päätellen O-ryhmääkin on ihan riittämiin.

Hiki ja hengitys houkuttelevat

Hyttynen hakeutuu mieluiten lämpimälle ja kostealle iholle. Se myös haistaa ihmisen hengityksen ja hien kymmenien metrien päästä. Itikat iskevät mielellään jalkoihin ja nilkkoihin juuri tästä syystä. Oluelta tuoksuva hengitys on erityisesti hyttysten mieleen!

Värillä on väliä

Musta, tummansininen ja punainen vaatetus houkuttelevat hyttystä. Kesän väri olkoon siis valkoinen! 

Perimä määrää oletko hyttysmagneetti

85% vetovoimasta liittyy geneettisiin tekijöihin, mm. aineenvaihduntaan ja veriryhmään.

Elä etelän mies huio

Huitovat puuskuttajat kiinnostavat hyttystä enemmän kuin rennon rauhalliset juhlijat.

Hyttysten karkottaminen

Hyttyskarkotteista on apua, sillä niiden tuoksu sekoittaa hyttysen suuntavaiston. Oviverhot, hyttysverkot ja kattoon ripustettavat moskiittoverkot takaavat rauhalliset yöunet. Monet vannovat sähköisten karkotteiden nimeen. Ne erittävät lämmetessään tehokasta torjunta-ainetta nimeltään d-triini. Myös savu pitää hyttyset tehokkaasti loitolla. Voimakkaan tuoksuinen teepuuöljy on tehokas luomukarkoitin!

Tuplatuulipuku päälle!

Hyttynen pistää myös ohuen vaatekerroksen läpi, joten tuplatuulipuku on varmin suojavaruste. Pihasta on syytä hävittää kaikki seisova vesi ja pitää se puhtaana pusikoista, sillä hyttyset väijyvät varjossa. Uusinta uutta hyttysten karkottamisessa ovat erilaiset kännykkäsovellukset. Niiden teho perustuu korkean taajuuden ultraääneen, mutta sovellusten toimivuudesta ei ole takuita.

Älä raavi!

Raapiminen helpottaa oloa vain hetkellisesti ja rikkoutunut iho saattaa tulehtua. Kutinaan voi hakea apua antihistamiinista tai hydrokortisonivoiteesta. Kotikonsteina voit kokeilla saunomista sekä etikalla, maidolla tai suuvedellä pyyhkimistä!

Muokkaukset: 18.7.2018: jutun tietoja ajantasaistettu.

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Opettajalle

 • Valheenpaljastajan mediataitopaketti koululaisille ja opiskelijoille

  Verkossa valheet leviävät kuin kulovalkea

  Yle Oppiminen on koonnut 5.–6. luokille, 7.–9. luokille, lukioille ja ammattikouluille mediataitopaketit, joista saa 1–2 oppitunnin mittaisen kokonaisuuden. Materiaalina on Valheenpaljastaja-video, jossa toimittaja-tietokirjailija Johanna Vehkoo kertoo verkossa esiintyvästä harhaanjohtamisesta ja valheista.

 • Juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin.

 • Avaruus

  Tutustu avaruuteen ja havainnoi taivaan valoilmiöitä.

  Miten planeetat ovat syntyneet? Miten Maan ja Kuun liikkeet vaikuttavat vuorokaudenaikoihin ja vuodenaikoihin? Tutustu myös lähemmin aurinkokuntaan ja havainnoi taivaalla näkyviä valoilmiöitä sekä ammenna tietoa tähtitieteen historiasta.

 • Elinympäristöt

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä?

  Millaisia lajeja elää suolla, millaisia taas metsässä? Näillä sivuilla voit katsella ja kuunnella ohjelmia suomalaisista metsä- ja suotyypeistä. Tutustu myös keväiseen saaristoon ja kaupunkiin elinympäristönä.

 • Hyönteiset ja muita selkärangattomia

  Tutustutaan suomalaisiin hyönteisiin.

  Tiesitkö, että muurahaiset pitävät kirvoja kotieläiminään? Entä montako jalkaa tuhatjalkaisella todellisuudessa on? Tutustu näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin pikku ötököihin.

 • Kalat, matelijat ja sammakkoeläimet

  Suomessa elää kolme sammakkolajia

  Melkein kaikki suomalaiset tunnistavat ahvenen, mutta tiedätkö miltä näyttää nieriä tai kuha? Vakituisesti vesissämme uiskentelee noin 70 kalalajia, joista 20 lajia on kalastajan melko helppo saada pyydettyä. Suomessa elää vakinaisesti kolme sammakkolajia rupikonna, sammakko ja viitasammakko. Sammakkoeläimet ovat vaihtolämpöisiä ja ne tulevat toimeen sekä maalla että vedessä.

 • Linnut

  Tutustutaan suomalaisiin lintuihin.

  Mikä se oli, vilahti niin nopeasti? Millainen nokka, minkämuotoiset siivet, entä väritys? Lintuja on kaikkialla, tarkkaile niitä. Aina ei edes tarvitse tunnistaa lajia, kun voi päätellä paljon niiden elämästä ja elintavoista.

 • Luonnontieteet

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

  Kemiaa, fysiikkaa ja matematiikkaa Yle Oppimisen netissä.

 • Luontoa harrastamaan

  Suomen luonnosta voi nauttia monin tavoin.

  Suomessa edellytykset luonnon havainnointiin ja harrastamiseen ovat hyvät. Meillä on esimerkiksi laajat jokamiehenoikeudet, joista monissa maissa voi vain haaveilla.

 • Nisäkkäät

  Tutustutaan Suomen nisäkkäisiin.

  Tiesitkö että, hirvi oli vähällä kuolla Suomesta sukupuuttoon liiallisen metsästyksen takia? Tai piisamin olevan kotoisin Pohjois-Amerikasta. Oppimisen sivustolla tutustut näihin ja moniin muihin Suomen luonnossa eläviin nisäkkäisiin.

 • Solubiologia

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista.

  Kaikki elämä maapallolla muodostuu soluista. Pienimmät eliöt koostuvat vain yhdestä solusta. Ihmisen keho sisältää miljardeja soluja, jotka ovat erilaistuneet kudoksiksi. Solun toimintaa ohjaa sen tumasta löytyvät DNA-molekyylit. Geenit ovat DNA:n osia joiden perusteella solun työkalut ja rakennusaineet, proteiinit, valmistetaan.

 • Sää ja ilmasto

  Ilmaston ja sään havainnointi

  Säähän vaikuttavat auringon säteily sekä maanpinnan ominaisuudet kuten vesistöt ja vuoristot. Säähän liittyviä ominaisuuksia ovat muun muassa lämpötila, ilmankosteus, ilmanpaine ja tuulen nopeus. Säätä ei ole varmuudella aivan helppo ennustaa, sillä se saattaa muuttua hyvinkin nopeasti. Ilmasto taas saadaan selville, kun tehdään pitkän ajan kuluessa säännöllisiä säähavaintoja.

 • Yhteinen ympäristö

  Yhä useampi ympäristökysymys on maailmanlaajuinen.

  Yhä useampi ympäristöön liittyvä kysymys on maailmanlaajuinen. Myös vastuu maapallon tulevaisuudesta on kannettava yhdessä. Kuormitus tarkoittaa luonnonvarojen kuluttamista ja jätteen tuottamista. Kestävän kehityksen tavoitteleminen vaatii näiden molempien vähentämistä.