Hyppää pääsisältöön

Jalkapallokoulu analysoi oikean potkutekniikan maallikoille

”Kaikessa jalkapalloharjoittelussa tulee muistaa, että molempia jalkoja on harjoitettava yhtä paljon ja mieluummin sitä huonompaa jalkaa hiukan enemmän.” Ylen urheilutoimituksen vuonna 1978 toteuttama Jalkapallokoulu-ohjelmasarja lähestyi pallopeliä varsin analyyttisesti. Ohjelmaa selostaa Juha Jokinen ja asiantuntijana toimii Lahden Kuusysin valmentaja Raimo Valtonen.

Kolmiosaisesta ohjelmasarjasta on säästynyt vain sarjan avausjakso.

Sarjan avausjaksossa hiottiin potkutekniikkaa toistoja laskematta. Jalan sisäterällä suoritettua potkua pidetään jalkapallotaidon perustana. Sillä saadaan pallo tehokkaimmin kulkemaan toivottuun suuntaan.

Sisäteräpotkussa vartalo on taivutettu pallon ylle ja tukijalka on pallon vieressä. Laukaisevan jalan jalkapohja on maata kohden. Jalkaterän osumakohta tulisi olla keskellä palloa.

Potkutaidon kehittyessä harjoituksen tulee vaikeutua. Sisäteräpotkua harjoitellaan seuraavaksi liikkuvaan palloon. Taidon kasvamisen myötä päästään lopulta harjoitukseen, jossa potkaistaan liikkeestä liikkeessä olevaa palloa.

”Muistakaa aina käyttää kumpaakin jalkaa”, ohjelmaa juontava urheiluselostaja Juha Jokinen painottaa.

Sisä- ja ulkoteräharjoittelusta voidaan siirrytä nilkkapotkun harjoittamiseen. Potkun perusseikat ovat samat kuin sisäteräpotkussa: tukijalka pallon vierellä ja ylävartalo taivutettuna pallon ylle. Potkaisevan jalan polven tulisi potkussa sijoittua pallon ylle. Nilkka tulee olla ojennettuna ja potkun ”saatolla” säädellään pallon lennon pituutta. Katse tulee suorituksen ajan olla kiinnitettynä palloon ja optimaalinen osumakohta on keskellä palloa.

”Kun harjoittelet potkuja, tulee sinun aina kohdistaa potkusi tiettyyn kohteeseen. Jokaisella potkulla, syötöllä, laukaisulla on oltava kohde”, ohjelmassa painotetaan.