Hyppää pääsisältöön

Peyton Place - vihan tyyssija

Peyton Place - vihan tyyssija. Yle kuvapalvelu.
Peyton Place - vihan tyyssija. Yle kuvapalvelu. Kuva: Peyton Place - vihan tyyssija. Yle kuvapalvelu. peyton place - vihan tyyssija

Kaikkien saippuaoopperoiden äiti kertoo 1940-luvun alun pikkukaupungista, jonka tyynen hyveellisen pinnan alla kytevät salaisuudet johtavat murhaoikeudenkäyntiin.

Kaikkien saippuaoopperoiden äiti, Grace Metaliousin bestseller-romaaniin perustuva elokuva Peyton Place paljastaa pienen, idyllisen tehdaspaikkakunnan kulissien takana piilevän moraalisen turmeluksen: korruptiota, sukurutsaa, murhia ja kaksinaamaisuutta.

Köyhistä oloista kotoisin olleen kirjailijan alkuperäinen romaani oli varsin rohkea kuvaus, joka ostettiin Hollywoodiin suurella rahalla heti kirjan ilmestyttyä mutta jollaista vielä vuonna 1957 ei voitu sellaisenaan siirtää valkokankaalle. Niinpä pehmennetty lopputulos oli kirjailijalle pettymys, mutta lippukassoilla se oli vuoden suurimpia menestyksiä.

Suosiota ilmeisesti edisti sekin, että muutamaa kuukautta ensi-illan jälkeen filmin tähden Lana Turnerin tytär surmasi äitinsä rikollisen rakastajan, tapaus josta lehdet uutisoivat suurin otsikoin.

Grace Metalious kirjoitti nopeasti romaaniin jatko-osan, joka myös filmattiin. Romaanien pohjalta tehtiin myöhemmin Suomessakin valtavan suosittu televisiosarja. Kirjailija itse kuoli alkoholin aiheuttamaan maksakirroosiin vuonna 1964, vain 39 vuoden ikäisenä.

  • Peyton Place, USA 1957. Ohjaaja: Mark Robson. Pääosissa: Lana Turner, Lee Philips, Lloyd Nolan, Arthur Kennedy, Diane Varsi, Terry Moore.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa