Hyppää pääsisältöön

Faaraoiden maa

Pressikuva elokuvasta Faaraoiden maa, ohjaus Howard Hawks. Kuvassa Jack Hawkins ja Joan Collins
Faaraoiden maa, ohjaus Howard Hawks. Pääosissa Jack Hawkins ja Joan Collins. Pressikuva elokuvasta Faaraoiden maa, ohjaus Howard Hawks. Kuvassa Jack Hawkins ja Joan Collins teeman elokuvat,Howard Hawks

Howard Hawksin ohjaamassa värikkäässä cinemascope-spektaakkelissa faarao haluaa itselleen ja aarteilleen haudan, jota ei voi ryöstää.

Howard Hawksin ohjaaman Faaraoiden maan (Land of the Pharaohs, 1955) yhtenä käsikirjoittajana toimi ohjaajan hyvä ystävä, Nobel-palkittu kirjailija William Faulkner, mutta myöhemmin Hawks harmitteli, ettei hänellä ollut yhtään asiantuntijaa, joka olisi kertonut mitä faaraot oikeasti tekivät.

Spektaakkelin pääosia esittävät Jack Hawkins ja hyvin nuori Joan Collins. Päähenkilö on faarao Khufu (kreikkalaisittain Kheops), joka huolestuu kuolemanjälkeisestä elämästään: kuninkaiden hautoja ryöstetään varotoimista huolimatta jatkuvasti. Faarao alkaa rakennuttaa itselleen ja aarteilleen valtavaa pyramidia ansoineen ja kätköineen, mutta hänen kunnianhimoinen vaimonsa heittää omia kapuloitaan rattaisiin.

Elokuvan ohjaaja Howard Hawks kunnostautui elokuvan kaikkien lajityyppien parissa – usein sanotaankin, että Hawks teki parhaan amerikkalaisen elokuvan jokaisessa lajityypissä. Faaraoiden maa oli hänen ainoa historiallinen spektaakkelinsa, ja vaikka se ei kuulu tuon vaikeasti hallittavan lajin ehdottomiin huippuihin, se tarjoaa kiinnostavan ja värikkään näkemyksen Egyptin muinaishistoriasta.

Spektaakkelien tyyliin Faaraoiden maa on jykevän näyttävää työtä, jossa otetaan kaikki irti muhkeista lavasteista ja suurista väkijoukoista. Näitä jaksoja Hawks itsekin piti hienoina. Elokuvasta tuli joka tapauksessa ohjaajan pitkän uran ensimmäinen iso taloudellinen floppi. Niinpä Hawks piti neljän vuoden tauon ennen paluuta elokuvan pariin lännenelokuvan suurella mestariteoksella Rio Bravo.

Perjantaina 22.8.2014 klo 21.00

  • Faaraoiden maa (Land of the Pharaohs), USA 1955. Ohjaus Howard Hawks. Pääosissa Jack Hawkins, Joan Collins, Dewey Martin, Alexis Minotis.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa