Hyppää pääsisältöön

Hyvästit hampaiden poraamiselle – uusi hoitomuoto saa hampaat korjaamaan itsensä

Hammaslääkärikammoiset voivat huokaista helpotuksesta, sillä tutkijat ovat kehitelleet hampaille uuden ja kivuttomamman hoitokeinon.

Illan valinta: Käytätkö tavallista vai sähköhammasharjaa? // Kuva: EPA

Yle Uutiset kertoo britannialaisten tutkijoiden kehittäneet uuden, kivuttoman hampaiden korjaustekniikan, jonka avulla reikiä voidaan korjata ilman porausta tai ruiskeita.

Lontoon King's Collegen hammaslääketieteen instituutin professori Nigel Pittsin ja tohtori Chris Longbottomin kehittämä hoitotekniikka saa hampaat korjaamaan itse itsensä.

Nykyisin hampaiden rappeutuneet osat poistetaan poraamalla, minkä jälkeen reikä täytetään jollakin paikkausmateriaalilla, kuten amalgaamilla.

Uusi hoitomuoto, Electrically Accelerated and Enhanced Remineralisationiksi (EAER), kiihdyttää kalsiumin ja fosfaatin luonnollista kulkeutumista vahingoittuneeseen hampaaseen. Käytännössä hoito nopeuttaa hampaan luonnollista korjaantumisprosessia.

– Nykyinen tapa hoitaa hampaita ei ole paras mahdollinen. Kun korjaamme hampaan paikkaamalla, niin kyseinen hammas joutuu porauksen ja uudelleenpaikkauksen kierteeseen. Ennen pitkää jokainen paikka pettää, professori Nigel Pitts sanoo.

Kaksivaiheisessa hoitomenetelmässä hampaan vahingoittuneen alueen ulkoinen hammaskiille valmistellaan ensin hoitoa varten. Sitten korjattavalle alueelle kuljetetaan kivennäisaineita sähkövirran avulla. Tutkijoiden mukaan käytettävä sähkövirta on niin heikko, että potilas ei huomaa sitä lainkaan.

– Meidän laitteemme on hellempi potilaalle ja parempi heidän hampailleen. Sen odotetaan olevan myös vähintään yhtä kustannustehokas kuin nykyiset hampaiden hoitomenetelmät. Laitetta voidaan käyttää myös hampaiden valkaisuun, Pitts kuvailee.

Lue koko artikkeli Yle Uutisten sivuilta.

Lähteet: Yle Uutiset