Hyppää pääsisältöön

Jalkapalloa 1500-luvun tyyliin Firenzessä

Filmisepon katsauksessa vuodelta 1954 seurataan vuosittaista näytösottelua Italiassa. Tuulipalloksi kutsuttu jalkapallon esimuoto oli kuin yhdistelmä jalkapalloa ja rugbya. Ottelun panoksena oli härkä.

Tietolaatikko

Filmikatsauksessa tuulipalloksi esitelty laji tunnetaan Italiassa nimellä calcio fiorentino tai calcio storico eli historiallinen jalkapallo. Peliä pelataan vielä 2000-luvulla vuosittain Firenzessä kaupunginosien omien joukkueiden välillä.
Lähteitä: Calcio Storico Fiorentino

Modernista jalkapallosta poiketen tuulipalloilijat saivat pelata palloa myös käsillään. Filmistä selviää, että lajilla on selviä yhteneväisyyksiä myös rugbyn kanssa.

Tarkemmin esittelemättömät joukkueet pelasivat valkoisissa ja sinisissä peliasuissa. Valkoiset johtivat ottelua aluksi, mutta siniset kirivät lopulta voittoon ja saivat palkinnoksi todellakin härän. Rumpujen pärinä ja viirien lepatus säestivät ottelua.

Teksti: Ville Matilainen

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto