Hyppää pääsisältöön

Jalkapalloa 1500-luvun tyyliin Firenzessä

Filmisepon katsauksessa vuodelta 1954 seurataan vuosittaista näytösottelua Italiassa. Tuulipalloksi kutsuttu jalkapallon esimuoto oli kuin yhdistelmä jalkapalloa ja rugbya. Ottelun panoksena oli härkä.

Tietolaatikko

Filmikatsauksessa tuulipalloksi esitelty laji tunnetaan Italiassa nimellä calcio fiorentino tai calcio storico eli historiallinen jalkapallo. Peliä pelataan vielä 2000-luvulla vuosittain Firenzessä kaupunginosien omien joukkueiden välillä.
Lähteitä: Calcio Storico Fiorentino

Modernista jalkapallosta poiketen tuulipalloilijat saivat pelata palloa myös käsillään. Filmistä selviää, että lajilla on selviä yhteneväisyyksiä myös rugbyn kanssa.

Tarkemmin esittelemättömät joukkueet pelasivat valkoisissa ja sinisissä peliasuissa. Valkoiset johtivat ottelua aluksi, mutta siniset kirivät lopulta voittoon ja saivat palkinnoksi todellakin härän. Rumpujen pärinä ja viirien lepatus säestivät ottelua.

Teksti: Ville Matilainen