Hyppää pääsisältöön

Pian isäsikin tekee sitä: hampaiden valkaisu yleistyy keski-ikäisten keskuudessa

Esteettisiä hammashoitoja tekevän klinikan asiakas on yhä useammin mies, joka haluaa valkaista hampaansa joko kotikonstein tai laserilla. Miehet haluavat panostaa hyvinvointiinsa ja ulkonäköönsä.

Hammaslääkärissä // Kuva: PETER NYIKOS / EPA

Hampaiden valkaisu on yleistynyt viime vuosina räjähdysmäisesti Suomessa, kirjoittaa Yle Uutiset. Tyypillinen asiakas tänä päivänä keski-ikäinen ja valkaisu kiinnostaa etenkin miehiä.

- Noin viisikymppisten miesten osuus asiakaskunnasta on yleistynyt selvästi. Ehkä syynä on se, että ulkonäöstä huolehtiminen on nykyisin miehille sallitumpaa kuin ennen. Sitä ei pidetä enää turhamaisuutena, Oralin hammaslääkäri Sari Lomu Joensuusta arvioi.

Vetyperoksidia suuhun

Hampaat voi valkaista joko kotona tee-se-itse-pakkauksilla tai vastaanotolla laserilla, mutta valkaisu tapahtuu aina vetyperoksidin voimalla. Aine on sen verran jytäkkää, että jos se vahingossa päätyisi iholle, tuloksena olisi rakkuloita. Valkaisu ei kuitenkaan vaurioita hampaita.

- Raskaana oleville ja imettäville emme ehdottomasti tee valkaisuja ja alaikäisille ei tehdä, jollei ole jokin erityisen painava syy. Jos tämä olisi vaarallista, niin eihän tätä saisi tehdä, suuhygienisti Karoliina Nironen Mikkelin Oralilta sanoo.

Tee-se-itse-valkaisupaketteja löytyy esimerkiksi apteekeista ja niitä voi tilata jopa netistä. Hintahaarukka valkaisussa on muutamista kympeistä muutamiin satoihin euroihin. Nironen on huolissaan valkaisevista hammastahnoista, joita saa kaikista marketeista. Ne pahimmillaan vahingoittavat hampaita.

- Ne sisältävät usein aineita, jotka hankaavat hampaita ja pahimmillaan voi käydä niin, että valkaisevan tuotteen käyttö johtaa siihen, että tummentumia tulee entistä helpommin, Nironen sanoo.

Lue koko juttu Yle Uutisten sivuilta.

Lähteet: Yle Uutiset