Hyppää pääsisältöön

Valta vaihtuu Venäjällä

Venäläisiä sotilaita julisteineen kevättalvella 1917 Helsingissä
Venäläisiä sotilaita julisteineen kevättalvella 1917 Helsingissä. Kuva: Museovirasto. Venäläisiä sotilaita julisteineen kevättalvella 1917 Helsingissä Kuva: Museovirasto. Venäjä,valta,venäjän kieli

Keisarin luovuttua vallasta Venäjän väliaikainen hallitus palauttaa Suomelle perustuslakien mukaisen autonomian. Vallankumoukset Venäjällä aiheuttavat levottomuutta Suomessakin. Lisäksi elintarvikepula pahenee edelleen.

Tietolaatikko

 • Lokakuun vallankumous vai marraskuun vallankumous? Lokakuun vallankumous  tapahtui Venäjällä tuolloin 1917 käytössä olleen juliaanisen kalenterin mukaan 25. lokakuuta 1917 eli gregoriaanisen kalenterin mukaan 7. marraskuuta 1917.

Väliaikainen hallitus valtaan

Maaliskuun 1917 vallankumouksessa keisari Nikolai II luopui kruunusta 16.3.1917. Tsarismi ei kestänyt suursodan rasituksia, suuria miehistötappiota ja aluemenetyksiä. Keisarin siirryttyä sivuun myös keisarinvallan edustajana Suomessa ollut kenraalikuvernööri Seyn vangittiin ja kuljetettiin Pietariin.

Maaliskuun vallankumouksessa korkeimman vallan hallitsijaksi asetettiin väliaikainen hallitus, joka julisti mitättömiksi Suomea koskevat laittomat määräykset ja palautti maalle sen perustuslakien mukaisen, autonomisen aseman.

Tokoin senaatti

Vuoden 1916 eduskuntavaaleissa sosiaalidemokraatit olivat saaneet enemmistön.

Aluksi se otettiin innostuneesti vastaan kansanvallan läpimurtona. Viranhoito osoittautui kuitenkin vaikeaksi. Kevään ja kesän aikana levottomuus yhteiskunnassa lisääntyi eikä senaatti kyennyt löytämään ratkaisua järjestysvallan ongelmiin eikä saanut hoidettua elintarvikepulaa. Väkijoukot alkoivat ottaa oikeutta omiin käsiinsä.

Senaatin kunniaksi on kuitenkin luettava uuden kuntalain ja työaikalain valmistelu. Heinäkuussa 1917 eduskunta sääti 8 tunnin työlain ja uuden kuntalain, jossa toteutui yleinen ja yhtäläinen äänioikeus samoin kuin eduskuntavaaleissa, varallisuus ei siis enää vaikuttanut äänien määrään.

Kuuntele ohjelmaa vuoden 1917 tapahtumista.

 Valtalaki

Tokoin senaatin toiminta kaatui kuitenkin kysymykseen valtalaista. Suomen eduskunta julisti itsensä 18. heinäkuuta korkeimman vallan haltijaksi Suomessa. Tähän Kerenskin väliaikainen hallitus vastasi eduskunnan hajoitusmanifestillä heinäkuun 1917 lopussa.

Ruuanjakelua Helsingin kauppatorilla kansalaissodan aikana 1918. Kuva: Museovirasto.

Ruuanjakelua Helsingin kauppatorilla kansalaissodan aikana 1918. Kuva: Museovirasto.Ruuanjakelua Helsingin kauppatorilla kansalaissodan aikana 1918. Kuva: Museovirasto.

Koonnut: Mirja Holste

Ihminen ja yhteiskunta

 • Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen kiemurat? Testaa tietosi

  Testaa, mitä hyvin tunnet taloyhtiön tilinpäätöksen

  Kymmenissätuhansissa taloyhtiöissä kokoonnutaan vuosittain kuulemaan, kun isännöitsijä luettelee tilinpäätöksestä vaikeaselkoisia termejä kokousväelle. Tilinpäätöksen riveillä on kuitenkin tärkeää tietoa siitä, miten hallitus ja isännöitsijä ovat hoitaneet osakkeenomistajien rahoja. Tunnetko taloyhtiön tilinpäätöksen? Tarkista tietosi ja vastaa seitsemään kysymykseen.

 • Testaa sananvapauden rajoja – mitä netissä saa sanoa?

  Mitä netissä oikeasti saa sanoa?

  Missä menee asiattomuuden ja laittomuuden raja? Mitä netissä saa sanoa ja minkälaisten viestien jälkeen alkaa tulla nettipoliiseilta yhteydenottoja? Tee Yle Oppimisen testi ja tsekkaa miten hyvin sinulla on sananvapauden rajat hallussa. Nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Jarno Saarinen kommentoi internetistä lainattujen kirjoitusten laillisuutta.

 • Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä

  Suosittelualgoritmit pitävät sinut kuplassa

  Näin sinua ohjataan Facebookissa ja internetissä Oletko huomannut että törmäät jatkuvasti samojen ihmisten juttuihin somessa? Näetkö netissä useimmiten mielipiteitä, joista olet samaa mieltä? Jos kuulostaa tutulta, niin olet luultavasti joutunut suosittelualgoritmien aiheuttamaan informaatiokuplaan.

 • Filosofia

  Filosofia on maailman vanhin tiede. Se opettaa ajattelemaan ja parantaa ongelmien ratkaisukykyä. Parhaimmillaan filosofia johtaa ihmisen ja maailman olemassaolon syvälliseen ymmärtämiseen.

 • Historia, Suomi

  Minkälainen maamme oli ennen? Tunnelmakuvia menneisyydestä. Historian havinaa. Tapahtumia asiantuntijoiden ja aikalaisten kertomana.

 • Historia, maailma

  Elämää, mysteereitä ja saavutuksia. Historiallisia tapahtumia, tappioita ja voittoja. Artikkelit perustuvat Ylen televisio- ja radio-ohjelmiin.

 • Suomalaiset juhlapäivät

  Juhlapäivät.

  Juhlapäivät ovat kirkollisia, valtiollisia tai muuten vain vakiintuneita päiviä, joita juhlistetaan monin tavoin. Ne liittyvät usein uskontoon tai kansalliseen historiaan. Tutustu suomalaisiin juhlapäiviin, niiden historiaan ja merkitykseen.

 • Työelämä

  Yhdeksän kysymystä ja vastausta työtodistuksista.

  Apua ammatinvalintaan, yrittäjyyden MP3-kurssi.

 • Yhteiskunta

  Miksi demokratia on tärkeää?

  Miksi demokratia on tärkeää? Entä jos sinä saisit olla hetken vallan kahvassa?