Hyppää pääsisältöön

Perhosbaari perustettu, mutta missä ovat perhoset?

Perhosbaari roikkuu koivussa
Perhosbaarin ainekset on nopeasti koottu kasaan. Perhosbaari roikkuu koivussa Kuva: Yle/Heidi Brucker perhoset,perhosbaari

Perhoset ovat uskomattoman kauniita. Näitä luonnon lepattelevia taideteoksia pääsee kuulemma ihailemaan ihan läheltä, kun askartelee puutarhaan perhosbaarin. Tätä täytyy testata mökillä.

Perhosbaarin ainekset on nopeasti koottu kasaan: pesusieni, punaviiniä, hunajaa ja banaania. Vaihtoehtona olisi myös olut, johon on sekoitettu vähän hiivaa, mutta koska niitä ei nyt ole saatavilla, kokeilen punaviiniä.

Perhosbaarin tarvikkeet
Perhosbaarin tarvikkeet Perhosbaarin tarvikkeet Kuva: Yle/Heidi Brucker perhosbaari

Asiakkaan toiveet huomioitu

Leikkaan pesusienen saksilla pienemmäksi ja sullon sen lasipurkkiin, jossa on haarukalla survottua banaania punaviinin seassa. Vielä yksi loraus viiniä päälle ja lopuksi solmin narun lasipurkin reunoille.

Lasipurkissa punaviiniä, banaania ja pesusieni.
Pesusientä punaviinissä Lasipurkissa punaviiniä, banaania ja pesusieni. Kuva: Yle/Heidi Brucker lasipurkki

Etsin mökkipuutarhasta sopivaa paikkaa perhosbaarille. Olen lukenut, että perhoset pitävät violetista väristä ja että perhosbaari kannattaisi ripustaa koivuun.

Tämän puutarhan vaihtoehdot ovat aika vähissä. Otanko syreenin, ruohosipulin vai koivun?

Kaikkea ei voi saada, pitää tehdä valintoja. Ruohosipulin lähellä ei ole sopivaa puunoksaa, ja koska syreenien seasta en pääsisi itse niin hyvin seuraamaan perhosia, valitsen koivun.

Koivussa on sopiva ripustuspaikkakin valmiina. Ja onhan taustalla vähän jotain violettiakin. Paikka ainakin on lämmin, siitähän perhoset pitävät.

Jännää. Näen jo mielessäni, miten valtavan upea neitoperhonen hetkenä minä hyvänsä laskeutuu pesusienelle.

Ensimmäinen perhonen havaittu, mutta ei purkissa

Jään odottelemaan mitä tapahtuu. Joku pieni, väritön, kuvioton, ei-niin-ihmeellinen perhonen lepattelee lähistöllä, mutta sitä ei kiinnosta baari, ei tippaakaan. Ei siitä saa edes kunnon kuvaa, kun se ei pysy paikoillaan.

Näen mielessäni, miten upea neitoperhonen hetkenä minä hyvänsä laskeutuu pesusienelle.

Menee vartti, menee melkein puoli tuntia. Mitään ei tapahdu. Missä vika?

Perhosbaarini ei tunnu kiinnostavan edes oravia, niin kuin oli käynyt eräälle baarinpitäjälle, joka ihmetteli, mihin hänen perhosbaarinsa neste oli hävinnyt. Selvisi, että oravat olivat käyneet vähän kännäämässä.

Kun ei kerran mitään tapahdu, luovutan ja lähden mökiltä kotiin päin. Pihasta metsätielle kääntyessäni tajuan, mitä olen unohtanut: hunajan! Kaikessa innostuneisuudessani olin unohtanut sekoittaa hunajaa punaviinin sekaan.

Tänne kaikki voikukat

Olisiko hunajan puuttuminen syy, etteivät baarin tarjoilut kiinnostaneet perhosia? Ehkä olisi sittenkin kannattanut lisätä myös fariinisokeria, olutta, hiivaa, omenamehua - ja antaa drinkin käydä kunnolla.

Vai eikö puutarha ole paikkana tarpeeksi kiinnostava? Pitäisikö osa pihasta muuttaa luonnonvaraiseksi tai voikukkapelloksi? Kehtaisiko kaupasta kysyä voikukan siemeniä? Työkaveri vinkkasi, että mäkimeiramikin houkuttaisi perhosia.

Ehkä kokeilen vielä hunajaa, ja jos se ei tuota tulosta, luovutan ja lähden loppukesästä retkelle ihan oikeaan perhospuistoon.

Artikkeli päivitetty perhospuistojen osalta ja lisätty linkkejä 19.5.2020/Tiina Jensen

Kommentit