Hyppää pääsisältöön

Pizzastipendi nuorelle sellisti Jonathan Roozemanille

Jonatha Roozeman
Jonatha Roozeman Kuva: Saara Kokko ja Telma Peura jonathan rozeman

Me klassisen siistit kesäduunarit valitsimme pizzastipendin saajaksi 16-vuotiaan, lahjakkaan ja kunnianhimoisen sellistin Jonathan Roozemanin.

Suuntasimme yhdessä kohti Vapianoa, jossa hän valitsi stipendipizzakseen Prosciutto e funghin. Pizza katosi lautaselta nopeasti jutellessamme. ”Tällaisia stipendejä pitäisi olla enemmän!” Jonathan naurahti.

Sattuman kautta sellistiksi

Jonathanin musiikkiura alkoi, kun hän oli kuusivuotias. Hän pyrki Espoon musiikkiopistoon soittamaan pianoa, mutta ei päässyt, jolloin hänelle ehdotettiin selloa soittimeksi.

Jonatha Rozeman valitsi pizzaksi prociutto e fungin.
Jonatha Rozeman valitsi pizzaksi prociutto e fungin. Kuva: Saara Kokko ja Telma Peura jonathan rozeman
Vanhempien mukaan hän näytti aivan sellistiltä, joten lopulta sellosta tuli Jonathanin soitin. Piano on pysynyt tärkeänä soittimena sellon rinnalla, mutta aika ja jaksaminen sen harjoittelun suhteen ovat vähässä.

Vuonna 2009, kun Jonathan oli 12-vuotias, hän pääsi opiskelemaan Sibelius-Akatemian nuorisokoulutukseen. ”Raati vaan naureskeli koko ajan, kun sanoin, että mulla on kauhee kiire keikalle”, Jonathan muistelee pääsykokeitaan. Samana vuonna hänet valittiin Vuoden Nuoreksi Muusikoksi. Nykyään hän opiskelee Akatemiassa Professori Martti Rousin johdolla.

Nuoren sellistin elämä on kiireistä

Tällä hetkellä Jonathan opiskelee Etelä-Tapiolan lukiossa. Sinne hän päätti hakea, kun veli ja kaverit suosittelivat koulua. Jonathanin mielestä koulu ja soittojutut on ihan hyvä pitää erillään, joten hän ei hakenut Sibelius-lukioon, vaikka monet soittokaverit siellä opiskelevatkin. Koulun ja soittamisen yhdistäminen vaatii Jonathanin mukaan kovaa työtä ja on välillä aika stressaavaa. ”Joskus koulussa istuminen on aika turhauttavaa, kun voisi olla harjoittelemassa”, hän toteaa. Jonathan kuitenkin myöntää, että hyvällä muusikolla pitää olla myös hyvä yleissivistys, ja sen Etelä-Tapiolan lukio varmasti antaa.

Jonathan harjoittelee päivittäin paljon – noin 2-3 tuntia koulupäivinä, kesällä ja lomilla tietenkin enemmän. Hän harmittelee, ettei ehdi soittamaan arkisin enempää, vaikka haluaisi. Sen vähän vapaa-ajan, mikä soittamisen ja koulun lisäksi jää, Jonathan viettää urheillen, metsästäen ja kalastaen. Kavereiden näkemiselle ei jää paljoa aikaa. ”Koulussa ja yhteisissä soittojutuissa niitä kuitenkin näkee”, Jonathan naurahtaa.

Heti valmistuttuaan ylioppilaaksi Jonathan aikoo lähteä ulkomaille opiskelemaan. Musiikkiopinnot ovat hänelle itsestäänselvyys, mutta nuori sellisti aikoo harkita myös jonkin muun aineen opiskelua.

Hienoja konsertteja ja suuria yleisöjä

Jonathan on ehtinyt nuoresta iästään huolimatta esiintyä jo todella monessa paikassa. Parhaita konsertteja ovat olleet konsertit, joissa hän on itse soittanut solistina.

Jonathan Roozeman kaipaa lisää näin hyvänmakuisia stipendejä.
Jonathan Roozeman kaipaa lisää näin hyvänmakuisia stipendejä. Kuva: Saara Kokko ja Telma Peura jonathan rozeman
Esimerkkinä hän mainitsee viime lokakuussa Musiikkitalolla pidetyn konsertin, jossa hän soitti Jean Sibelius Orkesterin solistina Jukka-Pekka Sarasteen johdolla. Hän on kiertänyt sellonsa kanssa ympäri Eurooppaa erilaisilla musiikkifestivaaleilla ja päässyt jopa Japaniin asti soittamaan.

Juuri solistina Jonathanin mielestä olisi hienoa päästä pitkälle. ”Jos käy huono tuuri, niin sitten orkesterisoittajana”, Jonathan nauraa.

Lopuksi halusimme vielä tietää, mikä juuri sellossa niin paljon viehättää. Jonathan miettii hetken ja toteaa sellon äänen vain olevan niin kiva. ”Onhan siinä laaja ääniala ja ihmiset yleensä tykkää sellon äänestä”, hän sanoo.

Ylen klassisen siistit kesäduunarit Saara Kokko ja Telma Peura