Hyppää pääsisältöön

Pohjanmaan avaruus ja vapaus

Kirjailija, runoilija Ralf Andtbacka
Runoilija Ralf Andtbacka Kirjailija, runoilija Ralf Andtbacka Kuva: Cata Portin ralf andtbacka

Vaasalainen Ralf Andtbacka (s. 1963) on julkaissut jo 18 runokokoelmaa. Teoksen Fält (eli kenttä) keskeisenä teemana ovat tilantuntu ja avoimuus. Teoksen maisemaksi asettuukin Pohjanmaan avaruus.
"Meillä on kesämökki Sundomissa ja pyöräilen aika usein Söderfjärdenin läpi, se on aivan omanlaisensa ympäristö. Merenkurkun maa on noussutta merenpohjaa ja merenlahtia. Tämä on jännittävä ympäristö. Kun tänne tulee, mielen valtaa tilan ja vapauden tunne."

Avoimuus ja vapaus ovat Andtbackan mukaan hyvin pohjanmaalaisia tuntemuksia. Samat tuntemukset kuvastuvat myös kokoelmassa Fält. Teoksen valinta palkintoehdokkaaksi ilahduttaa häntä.
"Kirjailijan työ on luonteeltaan yksinäistä. Olen kirjoittanut tätä kirjaa hyvin pitkään, ainakin neljä vuotta. Tällainen työprosessi saa palkintoehdokkuuden myötä merkitystä, ja se on hieno tunne."

Andtbackan runoteoksia leimaa laaja-alaisuuden ja leviämisen tematiikka. Inspiraatio kirjoittamiseen voi löytyä mistä tahansa.
"Minua inspiroi ajatus siitä, mitä kaikkea runokirjassa voi tehdä ja miltä runoteos voi näyttää. Siihen voi sisällyttää hyvin paljon kaikkea. Tekstit voivat niellä laajoja kokonaisuuksia.

Yksi perinteisen runouden näkyvä puoli on kirjoittamisen poissaolo. Runoilija on ikään kuin poissaoleva keho, joka tekee pieniä runoja suurille sivuille.

Hän työskentelee mielellään niin, että lähtökohtana on jokin abstrakti tai teoreettinen tunne, joka saa monia konkreettisia ulottuvuuksia.
"Rinnastan tällä tavalla käsitteellisen maailman esineiden maailmaan. Hienojen kuvien lisäksi haluan kirjoittaa siitä, miltä tuntuu tehdä jotakin. Fältissä käsitellään paljon pyöräilyä. Se on konkreettista, ja sitä kautta voin sisällyttää fyysistä maailmaa runouteen. Kokemuksen ja abstraktin välinen maailma kiinnostaa minua."

Yksi perinteisen runouden näkyvä puoli on kirjoittamisen poissaolo. Runoilija on ikään kuin poissaoleva keho, joka tekee pieniä runoja suurille sivuille. Niinkin voi toki työskennellä. Runous sallii hyvin monipuolisia tapoja kirjoittaa.
"Tekstin täytyy löytää muotonsa, mutta sen sisällä voi kokeilla ja tutkia hyvin monipuolisesti erilaisia asioita. Kirjoittaminen voi olla myös hauskanpitoa."

Huumorilla onkin Andtbackalle tärkeä merkitys minulle. Sen luonne on toimia vapauttavana vastakohtana runouden painovoimalle ja raskaudelle.
"Myös ironialla on minulle tärkeä merkitys, jopa itseironialla."

Fält-kirjan alkupuoli koostuu päiväkirjamaisesta dokumentoivasta pyöräilykuvauksesta. Se on kuin päiväkirja, mutta merkinnät eivät ole arkipäiväisiä sattumuksia.
"Pyöräilystä kirjoittaminen toimi minulle materiaalina, jota halusin muotoilla. Pohdin miten tällainen teksti voisi kokoelmassani toimia runoutena, miten sitä voidaan tulkita ja lukea eri tavoin."

Andtbacka työskentelee monin eri tavoin. Tehdessään muistiinpanoja hän käyttää toisinaan sanelukonetta. Joskus hän lukee kirjoittamaansa tekstiä ääneen.
"Runoudessa on hyvä käyttää kuvallisuutta. Visuaalinen vaikutelma tekee runosta usein kiehtovamman. Elämme visuaalisessa maailmassa, näköaistimme varassa, olemme tottuneet siihen. Mutta kun katsomisen sijaan kuuntelee, on keskityttävä eri tavalla. Aistimukseen on mentävä eri tavalla sisään. Inspiraation kannalta kuuleminen on minulle myös olennaista."

Fält-kokoelmaa leimaava pyöräily on Andtbackalle lähes elämäntapa. Hän omistaa useita pyöriä.
"Ostin uuden pyörän viime vuonna, se on hieno pyörä jolla ajan pidempiä lenkkejä. Sitten on arkisempi pyörä jolla poljen kaupungissa lyhyitä matkoja."

Kirjakerho Runojuhannus. Tanssiva karhu -ehdokkaat esittelyssä Yle Radio 1 pe 20.06.2014 klo 15.05

Yle Areena - Kirjakerhon Runojuhannus: Tanssiva karhu -ehdokkaat esittelyssä

Yle Elävä arkisto esittää: Tanssiva karhu 20 vuotta

Toimittaja Aleksis Salusjärvi

  • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

    Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

    Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

  • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

    Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

    Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tanssiva karhu

instagram #tanssivakarhu

Runoutta Twitterissä

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Info: Tässä oli aikaisemmin ulkoinen upotus. Se on valitettavasti nyt poistettu.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri