Hyppää pääsisältöön

Vankivaunun loputon matka

Oulu—Helsinki-kaukojunaan on liitetty erikoisvaunu, jossa matkaavat vangit vankiloista toisiin. Tosi tarinassa vuodelta 2012 yhdeksän vankia kertoo rikostaustastaan, elämästään ja suhteestaan vankivaunuun matkalla läpi öisen Suomen.

"Voisin sanoa, että nuoruuteni kaikkein vaikeimmat asiat olen kohdannut näillä junamatkoilla. Täällä on vihaisia ihmisiä, joita siirretään toisiin vankiloihin ja on sellaisia vankeja, jotka tulevat putkasta ja viedään vankilaan. Vanki on levoton ja sitten näin pieneen koppiin ängetään kymmenenkin jätkää", kertoo 1970-luvulla ensimmäisen kerran vankivaunussa matkannut mies.

Hän kertoo, että elämästä on 24 vuotta mennyt vaan "matkustellessa".

Toinen, nuorempi mies on matkalla Oulun vankilasta Pelson vankilaan Vaalassa. Hän kertoo istuvansa tuomiota taposta. Matkalla on aikaa kohdata tekonsa, miksi on "mennyt tekemään toiselle näinkin julmasti".

Tummahiuksinen nainen kertoo olleensa aiempaa tuomiotaan kärsiessään Pelsossa. Kahdeksan tunnin junamatka lasten luokse oli rankka.

"Lapsia on ikävä. Nyt en tämän tuomion aikana käy heitä katsomassa. On niin pieni tuomio, vain kaksi kuukautta enää. He ovat hyvässä sijaisperheessä."

Vaunussa matkustavat kertovat avoimesti elämästään ja teoistaan. Kaikkien taustalla on alkoholia, useimpien myös huumeita.

Dokumentin on ohjannut Marja Kurikka.

Teksti: Juhana Säilynoja

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto