Hyppää pääsisältöön

Vankivaunun loputon matka

Oulu—Helsinki-kaukojunaan on liitetty erikoisvaunu, jossa matkaavat vangit vankiloista toisiin. Tosi tarinassa vuodelta 2012 yhdeksän vankia kertoo rikostaustastaan, elämästään ja suhteestaan vankivaunuun matkalla läpi öisen Suomen.

"Voisin sanoa, että nuoruuteni kaikkein vaikeimmat asiat olen kohdannut näillä junamatkoilla. Täällä on vihaisia ihmisiä, joita siirretään toisiin vankiloihin ja on sellaisia vankeja, jotka tulevat putkasta ja viedään vankilaan. Vanki on levoton ja sitten näin pieneen koppiin ängetään kymmenenkin jätkää", kertoo 1970-luvulla ensimmäisen kerran vankivaunussa matkannut mies.

Hän kertoo, että elämästä on 24 vuotta mennyt vaan "matkustellessa".

Toinen, nuorempi mies on matkalla Oulun vankilasta Pelson vankilaan Vaalassa. Hän kertoo istuvansa tuomiota taposta. Matkalla on aikaa kohdata tekonsa, miksi on "mennyt tekemään toiselle näinkin julmasti".

Tummahiuksinen nainen kertoo olleensa aiempaa tuomiotaan kärsiessään Pelsossa. Kahdeksan tunnin junamatka lasten luokse oli rankka.

"Lapsia on ikävä. Nyt en tämän tuomion aikana käy heitä katsomassa. On niin pieni tuomio, vain kaksi kuukautta enää. He ovat hyvässä sijaisperheessä."

Vaunussa matkustavat kertovat avoimesti elämästään ja teoistaan. Kaikkien taustalla on alkoholia, useimpien myös huumeita.

Dokumentin on ohjannut Marja Kurikka.

Teksti: Juhana Säilynoja

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto