Hyppää pääsisältöön

Irti neitsyydestä

Irti neitsyydestä haastateltava Abriola Abrams. Yle kuvapalvelu ja Trixie Films.
Irti neitsyydestä haastateltava Abriola Abrams. Yle kuvapalvelu ja Trixie Films. Kuva: Irti neitsyydestä haastateltava Abriola Abrams. Yle kuvapalvelu ja Trixie Films. irti neitsyydestä

Vuosikymmeniä seksuaalisen vallankumouksen jälkeen neitsyyden käsite hämmentää yhä nuoria amerikkalaisnaisia. Kuka tarvitsee immenkalvon korjausleikkausta? Therese Shechter valottaa keskustelua neitsyydestä.

Therese Shechterin dokumentti Irti neitsyydestä (How To Lose Your Virginity) käsittelee neitsyyden kulttuurista merkitystä amerikkalaisesta viitekehyksestä tarkasteltuna. Erityisen amerikkalaisia ovat siveystanssiaiset, joihin isä vie tyttärensä ja joissa tytär sitoutuu elelemään ilman seksiä siihen asti kunnes on mennyt naimisiin. Ohjelma kuitenkin osoittaa, että neitsyyslupauksen tehneet teini-ikäiset harrastavat seksiä ennen naimisiinmenoa yhtä todennäköisesti kuin muutkin.

Neitsyyden käsittely on dokumentissa lähes poikkeuksetta naisen neitsyydestä puhumista, vaikkakin ohjelmassa tavataan myös muutama mies. Elokuvantekijä haastattelee seksivalistajia, siveysvalan vannoneita, sekä naisia ja miehiä, jotka puhuvat avoimesti omasta ensimmäisestä kerrastaan ja siitä millaisia odotuksia, pelkoja ja fantasioita siihen liittyy.

Ohjelmassa vieraillaan myös pornoelokuvan kuvauksissa ja tavataan nainen, joka huutokauppaa neitsyyttään internetissä. Selväksi käy, että kertomukset huorasta ja madonnasta, puhtaasta neitsyestä ja romanttisesta rakkaudesta elävät edelleen vahvoina sekä kulttuurissa että arjessa.

Irti neitsyydestä (How To Lose Your Virginity) USA, 2013.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa