Hyppää pääsisältöön

Näkökulma: Tarvitsenko personal trainerin? - Urheilutiedettä, osa 8

leuanvetohaaste, juttu 8
Valmentajan yksi tehtävä on motivoida ja auttaa urheilijaa kohti unelmiaan. Kuvassa leuanvetäjä-valmentaja Tuomas Rytkönen lisäpainoleuanvedon SM-kisoissa 2014. leuanvetohaaste, juttu 8 Kuva: Milla Vahtila leuanvetohaaste

Kaiken maailman personal trainereitä tyrkytetään nykyisin joka suunnasta. Mutta tarvitsenko tosiaan sellaisen, jos haluan urheilla tavoitteellisesti tai edistää terveyttäni liikunnan avulla?

Omatoimisuus kunniaan!

Liikunnan harrastamisen ei missään nimessä pitäisi olla maksukyvystä kiinni.

Ainakin itse vastustan lähtökohtaisesti sitä, että jokaisen olisi hankittava itselleen tyyris personal trainer tai käytävä kalliilla liikuntatunneilla.

Onko tyyris personal trainer tarpeen?

Onneksi liikuntaharrastusten joukosta löytyy myös vaihtoehtoja, joihin ei tarvitse laittaa omaisuuttaan likoon. Esimerkiksi lenkkeily on yksi sellainen.

Toisaalta liikuntaa olisi hyvä harrastaa monipuolisesti, ja aerobisen perusliikunnan tukena onkin hyvä tehdä myös lihaskuntoharjoittelua.

Myös harjoittelun oikeanlainen rytmittäminen on tarpeen – etenkin, jos innostuu liikunnasta enemmän. Ja se on toki toivottavaa.

Opastaja oikeanlaiseen harjoitteluun

”Pitkäjänteisen liikunnan harrastamisen kannalta on hyötyä, jos on miettinyt omia tavoitteitaan. Tällöin voi paremmin hahmottaa, onko itsellä tarvetta ulkopuoliseen opastukseen”, toteaa Olympiakomitean fysioterapeutti ja DBC Konseptiklinikalla Espoossa työskentelevä Juha Koistinen.

Hän tuo esille, että on tärkeää osata liikkua oikein, jotta liikunnasta saisi mahdollisimman paljon irti ja jotta välttyisi esimerkiksi vääränlaisten suoritustekniikoiden aiheuttamilta rasitusvammoilta.

”Terveyden kannalta olisi hyödyllistä, että liikuntaharrastus sisältää kestävyyttä, lihaskuntoa, liikkuvuutta ja liikehallintaa kehittäviä lajeja.”

Terveyttä edistävä liikunta vaatii oman kehon tuntemusta

Terveyttä edistävä liikunta on siis taito itsessään. Oikein liikkuminen merkitsee kuitenkin erilaista liikuntaa eri ihmisille – eli se vaatii hyvää oman kehon tuntemusta.

”Jos ihmiset opetettaisiin jo nuorina tuntemaan oma kehonsa paremmin, niin se auttaisi monissa asioissa”, Koistinen pohtii.

Tässä mieli harhautuu heti koululiikuntaan, jonka määriä jatkuvasti pienennetään.

Liikunnallisen elämäntavan omaksuminen on harvoin yhdestä tekijästä kiinni, vaan siihen on kasvettava pikkuhiljaa. Jos oma harjoittelu on epävarmaa ja on varaa satsata ohjattuun valmennukseen, niin Koistinen kehoittaa niin tekemään. Siitä tuskin on haittaakaan, vaan sitä saattaa samalla ennaltaehkäistä omaa rasitusvammariskiään.

Hyvä personal trainer nimeomaan opastaa etenkin aloittelevaa liikkujaa siihen, että tämä jatkossa osaisi harjoitella omatoimisesti.

Piiskaa ja puhtia harjoitteluun

”Kun treenaaja luulee, ettei pysty enää yhteenkään suoritukseen, niin möykkäämällä personal trainer voi patistaa häntä vielä vaikka mihin”, toteaa IDEALfit-kuntokeskuksen urheilufysioterapeutti Marko Järvi.

Etenkin naiset hyötyvät usein kannustuksesta

”Etenkin naiset hyötyvät usein personal trainerin tuomasta kannustuksesta”, hän vakuuttaa.

Joillekin personal trainerin tai esimerkiksi ohjattujen liikuntatuntien merkitys onkin nimenomaan motivaatiopuolella.

Itsekin tiedän ihmisiä, jotka eivät saa pakotettua itseään yksin ulos lenkille, vaan mieluummin maksavat ohjatuista ryhmäliikuntatunneista tai ovat valmiita pulittamaan siitä, että joku piiskaa heidän kuntosaliharjoitteluunsa puhtia.

Sama pätee huippu-urheilussa: valmentajan merkitys ei ole ainoastaan oikeanlaisten tekniikoiden ja harjoittelutavan löytämisessä, vaan nimenomaan henkisellä puolella.

Uutta näkökulmaa harjoitteluun

Kun mennään terveysliikunnasta huippu-urheilun puolelle, valmennuksen merkitys toki muuttuu monelta osin.

Eniten ammattivalmentajista hyötyvät ne, joilla on ns. helppo kehitys jo takana

Athletica-valmentaja Tuomas Rytkönen toteaa, että suurimman hyödyn ammattivalmentajista saavat ne liikkujat, joilla niin sanottu helppo kehitys on jo takana päin ja joiden harjoittelu on tasaantunut.

”Aloittelevan liikkujan kehittämiseen ei tarvita kuin perustietämys nousujohteisesta ja ehjänä pitävästä fyysisestä harjoittelusta”, Rytkönen toteaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi Athletican tarjoamasta ammattivalmennuksesta hyötyvät eniten urheilijat, jotka ovat jo harjoitelleet vuosia, mutta joiden kehitys on pysähtynyt. Heillä on tarvetta saada uudenlaista rytmitystä, uusia ärsykkeitä ja uutta näkökulmaa harjoitteluunsa, jotta kehitys taas jatkuisi.

Vastaavalla tavalla myös aktiivinen ja kehittymishaluinen kuntoliikkuja voi hyötyä ulkopuolisesta avusta, mikäli kokee, ettei pysty enää omatoimisesti etenemään kohti liikuntatavoitteitaan.

Oma leuanveto-ohjelmani

Itse olisin varmasti aloittelevana leuanvetäjänä ja lihasvoimaharjoittelijana päässyt omatoimisestikin jonkinlaisiin tuloksiin tässä leuanvetohaasteessani. Pelkillä perusliikkeillä pääsee nimittäin helposti alkuun. Tämän myöntävät myös valmentajani.

Rytkönen kuitenkin toteaa, että vaikka olenkin aloittelija, niin leuanvetohaasteeni lopputulos eli toistoleuanvetomäärä tulee varmasti olemaan kovempi kuin jos olisin lähtenyt treenaamaan vain "oman tuntuman mukaisella yrittämisellä".

En olisi osannut itse laatia mahdollisimman optimaalista harjoitusohjelmaa

Itse yhdyn tähän mielipiteeseen. Vaikka minulle olisi kerrottu kaikki liikkeet, joita minun tulisi tehdä, niin en varmastikaan olisi osannut laatia niistä mahdollisimman optimaalista harjoitusohjelmaa.

Minulla ei olisi ollut aavistustakaan, kuinka paljon toistoja, millä intensiteetillä ja millä painoilla minun olisi pitänyt harjoitella. Enkä mitenkään olisi osannut rytmittää harjoitteluani oikein tai pitää huolta siitä, että ehdin myös palautua kunnolla harjoitusteni välissä.

Harjoitusohjelmani sisältö itsessään ei ole salaisuus. Ohjelma on kuitenkin räätälöity sellaiseksi, että siinä on otettu huomioon juuri minun lähtötasoni, kuntoni, fyysiset edellytykseni ja tavoitteeni. Siksi sitä ei sellaisenaan voi hyödyntää kukaan muu kuin minä itse – ellet sitten ole kaksoisolentoni.

Lupaan kuitenkin tehdä yhden artikkelin, jossa kerron tarkemmin, mitä kaikkia liikkeitä oma leuanveto-ohjelmani sisältää. Niiden pohjalta jokainen voi omien lähtökohtiensa ja kuntonsa mukaan räätälöidä itselleen oman harjoitusohjelman.

Myös netin ihmeellisestä maailmasta löytyvillä vinkeillä pääsee toki hyvin alkuun omassa leuanveto- ja voimaharjoittelussa – tai liki missä tahansa muussa liikuntaharrastuksessa. Omatoimisessa harjoittelussa täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki vastuu on itsellä.

Tie itsensä asiantuntijaksi

Itse suhtauduin lähtökohtaisesti aika skeptisesti siihen, että minulle laadittiin kolmen kuukauden mittainen päivätarkka treeniohjelma, jossa jokaisen liikkeen kohdalle on kirjattu tarkat toisto- ja intensiteettimäärät. Eihän sellainen vain voi toimia, että joku ennustaa kehitykseni ja suorituskykyni rajat niin tarkkaan, että pystyisi laatimaan noin tarkan treeniohjelman!

Olen kuitenkin saanut hämmästyä, miten loistava treeniohjelmani on ollut. Eniten pelkäsin, ettei se olisi tarpeeksi rankka – itse nimittäin olen valmis pistämään itseni koetukselle. Mutta epäilys on ollut turhaa: olen päässyt vetämään itseni ihan äärirajoille, mutta kuitenkin kaikki treenit ovat olleet sellaisia, että olen pystynyt juuri ja juuri suorittamaan kaikki minulle laaditut toistosarjat.

Oma kehontuntemukseni on lisääntynyt ja olen innostunut aivan uudenlaisesta liikunnasta

Olen oppinut omasta lihaskunnostani ja suorituskyvystäni paljon jo nyt, kun treeniohjelmani on puolessa välissä. Kun joskus aikaisemmin kävin satunnaisesti kuntosalilla, olin epävarma, enkä uskaltanut juuri tehdä mitään liikkeitä tai lisätä vastusmääriä.

Nyt oma kehontuntemukseni on kasvanut, tunnen paremmin omat rajani ja olen innostunut aivan uudentyyppisestä liikunnasta, mitä en osannut odottaa. Tämän harjoitusohjelman myötä osaan myös jatkossa jatkaa harjoittelua omatoimisesti ihan eri tasolla kuin aikaisemmin.

Ei siis ole niin väliä, miten minun käy toistoleuanvedon SM:eissä heinäkuun lopussa.

Vaikka luultavasti teen kisojen surkeimman suorituksen, niin koen, että jo näillä eväillä tulen olemaan yksi kisojen suurimmista voittajista.

Tästähän liikunnassa nimittäin on kyse – oman hyvinvoinnin lisäämisestä, itsensä voittamisesta ja hauskanpidosta!