Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Parasta nyt pääkuva

Parasta nyt: Lauantaileikit

Kitaristi Heikki Laurila, Laila Kinnunen ja basisti Erkki Seppä elokuvassa Lauantaileikit (1963)
Kitaristi Heikki Laurila, Laila Kinnunen ja basisti Erkki Seppä elokuvassa Lauantaileikit (1963) Teemalauantai,heikki laurila

Suomessa koettiin 1950- ja 60-lukujen taitteessa iskelmäelokuvien buumi, kun niitä kolmessa vuodessa valmistui viisi kappaletta. Lauantaileikit seurasi vielä kuudentena vuonna 1963.

Vaikka se onkin elokuvien parhaasta päästä, niin sitäkin vaivasi genren perusongelma. Käsikirjoitus, eli jonkunlainen kehystarina johon lauluesitykset istutettiin, oli otaksuttavasti laadittu mökkisaunan verannalla yhden lauantai-illan aikana. Lauantaileikeissä kässärin raapustivat Scandia-levy-yhtiön äänittäjä Aarre Elo sekä myöhempi filmiguru Aito Mäkinen (ensimmäisenä elokuvakäsikirjoituksenaan). Tuottajana toimi Maunu Kurkvaara, joka myös kuvasi ja ohjasi elokuvan yhdessä henkilöohjauksesta vastanneen Elon kanssa.

Lauantaileikit kuvaa nuorison yhden kesäpäivän (spiikin mukaan 6.7.1963) kestävää joutilasta palloilua aurinkoisessa Helsingissä. Elokuvan pelastaa sen loistava ajankuva - töllisteleviä sivullisia ei filmauksen ajaksi hätistelty mihinkään, ja musiikin kuvituksena on käytetty runsaasti kaduilla liikkuvia ihmisiä - sekä ajan hermolla oleva musiikkikattaus. Laulut esitetään playbackina ja artistit on poimittu ajan johtavan levymerkin Scandian katalogista: Reijo Taipale esittää tuoreen läpimurtotangonsa Satumaa, Eino Grön nähdään sekä talon katolla että ravintolassa, Laila Kinnunen laulaa suomeksi, venäjäksi ja unkariksi, Four Cats on keskeisessä osassa. Scandiahan suosi ns. jazziskelmää ja se merkitsi Malmsténin veljesten, Mauno Kuusiston tai Annikki Tähden edustaman tyylisuunnan poisjättämistä. Sijalla saadaan esimerkiksi päivän ehdottomasti kuuminta nuorisomusiikkia kun rautalankayhtye The Strangers esittää Jussi Itkosen Lontoosta hankkimilla legendaarisilla tulipunaisilla Fender-kitaroilla tuoreen hittinsä Kolme kitaraa.

Useimmat Lauantaileikkien laulajista ovat edelleen elossa ja tässä elokuvassa he tuntuvat melkein naurettavan nuorilta, lähes lapsilta, kuten Ann Christine joka 18-vuotiaana on todellinen pirteyden ruumiillistuma. Kurkvaara ymmärtää hyvin Laila Kinnusen kuvauksellisuuden ja käyttää tästä paljon (kasvo-)lähikuvaa, minkä lisäksi elokuva tarjoaa valtavasti bongattavaa kuten esimerkiksi Linnanmäellä vilahtavat, hauskoihin merimiespukuihin sonnustautuneet myöhemmät tanssi- ja laulutähdet Anja ja Anneli Koiviston. Jazzfanit voivat ihmetellä, kuinka paljon kitaristi Heikki Laurilan (Laila Kinnusen poikaystävänä!) olemus muistuttaa Simo Silmua. Laurilakin on onnekkaasti taltioitu kesken ensimmäisen sooloalbuminsa levytyksiä ja hänen rinnallaan Esa Pethmanilta kuullaan muutama pysäyttävä saksofoni- ja huilusoolo. Paitsi artistit, myös elokuvan musiikillinen johto tuli Scandia-yhtiöstä: Jaakko Salo vastasi kokonaisuudesta.

Kirjoittanut: Josper Knutas, Ylen populaarimusiikin toimittaja

Yle Teema esittää juhannuslauantaina seitsemän tuntia iskelmäelokuvia ja Lauantaileikit aloittaa maratonin: Teemalauantai: Juhannustanssit

Lauantaileikit
Yle Teema, 21.6. kello 21.00

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua