Hyppää pääsisältöön

Pokémon hurmasi lapset ja närkästytti vanhemmat

Suomalaislasten keskuudessa elettiin Pokémon-huuman aikaa vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2000 mediassa kuohui japanilaisen animaatiosarjan ympärillä pyörivästä bisneksestä. Pokémon oli valtavan tuotteistettu konsepti, joka närkästytti monien lasten vanhempia.

”Gotta catch 'em all!”

Pokémonit, tai suomalaisittain taskuhirviöt, valtasivat Suomen päiväkodit ja koulut vuosituhannen taitteessa, saaden useat lapset hysterian valtaan.

Varsinkin sarjaan perustuvat keräilykortit keräsivät erityistä suosiota lasten keskuudessa. Kortit kävivät niin hyvin kaupaksi, että ne pääsivät ajoittain loppumaan kesken kaupoista.

Helsingin Kallion koulun neljäsluokkalaiset olivat myös hurahtaneet Pokémonkortteihin. Kortteja kerättiin yksin tai tiimeissä. Välitunnilla kortteja vertailtiin ja vaihdeltiin kavereiden kesken.

Kerää kaikki?
Pokémon-huuma keräsi erityistä huomiota medioissa eri puolilla maailmaa. Monien mielestä Pokémonin tarkoitus oli viedä lasten vanhemmilta rahat. Helsingin yliopiston dosentti Leena Krokfors kertoi Arto Nybergille ja Heikki Ali-Hokalle Yle Aamutv:n haastattelussa, ettei kyseessä ollut mitenkään mullistava ilmiö, sillä kautta aikain lapset ovat keräilleet erinäisiä asioita. Hänen mukaansa Pokémon oli kuitenkin vienyt asian aavistuksen verran liian pitkälle. Sen ympärillä tarjottiin lähes kaikenlaista lelua ja tavaraa.

Kuluttajaviraston lakimiehen Ilona Kurki-Suonion mukaan Pokémon taas oli puhtaasti markkinamiesten keino rahastaa lasten vanhempia. Useat vanhemmat ottivat villityksen aikana yhteyttä kuluttajavirastoon, koska heidän mielestään markkinointiviestintä oli niin vahvaa, että he olivat voimattomia. ”Gotta catch 'em all” -kehoitus poistettiinkin televisiosarjan tunnusmusiikin lopusta, koska kyseessä oli monien mielestä selkeä ostokehotus lapsille. Kurki-Suoniota epäilytti suuresti Pokémonin kerätään kaikki -teema. Keräilykorteissa häntä taas arvelutti se, ettei lapsi näe pakettia ostaessaan, mitä kortteja hän on saamassa.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario pohti aihetta Radio Ainon Kulmapöydässä-ohjelmassa. Hänen mukaansa kiellot eivät olisi ratkaisu ongelmiin. Hän näki pahempiakin ongelmia lapsille suunnatussa markkinoinnissa, kuin Pokémonit. Lasten rahankäyttö tulisi hänen mukaansa kuulua vanhemmille, ei kuluttaja- tai muille viranomaisille.

Tietolaatikko

Pokémon on japanilainen tuotesarja. Se sai alkunsa Satoshi Tajirin kehittämästä, vuonna 1996 Nintendon Game Boy -konsolille julkaistusta videoroolipelistä. Sana ”Pokémon” on lyhenne sanoista ”pocket monsters”, ”taskuhirviöt”. Peleissä on satoja erilaisia Pokémon-hahmoja ja tavoitteena on kerätä jokainen niistä ja kouluttaa hahmoista hyvä tiimi. Tuotesarjaan kuuluu videopelien lisäksi keräilykorttipeli, anime, manga ja lukuisia muita tuotteita. Tunnetuin Pokémon-hahmo on sarjan maskotti, keltainen sähköhiiriolento Pikachu.

(Lähde Wikipedia.)

Teksti: Pasi Lehtola

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto