Hyppää pääsisältöön

Pokémon hurmasi lapset ja närkästytti vanhemmat

Suomalaislasten keskuudessa elettiin Pokémon-huuman aikaa vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2000 mediassa kuohui japanilaisen animaatiosarjan ympärillä pyörivästä bisneksestä. Pokémon oli valtavan tuotteistettu konsepti, joka närkästytti monien lasten vanhempia.

”Gotta catch 'em all!”

Pokémonit, tai suomalaisittain taskuhirviöt, valtasivat Suomen päiväkodit ja koulut vuosituhannen taitteessa, saaden useat lapset hysterian valtaan.

Varsinkin sarjaan perustuvat keräilykortit keräsivät erityistä suosiota lasten keskuudessa. Kortit kävivät niin hyvin kaupaksi, että ne pääsivät ajoittain loppumaan kesken kaupoista.

Helsingin Kallion koulun neljäsluokkalaiset olivat myös hurahtaneet Pokémonkortteihin. Kortteja kerättiin yksin tai tiimeissä. Välitunnilla kortteja vertailtiin ja vaihdeltiin kavereiden kesken.

Kerää kaikki?

Pokémon-huuma keräsi erityistä huomiota medioissa eri puolilla maailmaa. Monien mielestä Pokémonin tarkoitus oli viedä lasten vanhemmilta rahat. Helsingin yliopiston dosentti Leena Krokfors kertoi Arto Nybergille ja Heikki Ali-Hokalle Yle Aamutv:n haastattelussa, ettei kyseessä ollut mitenkään mullistava ilmiö, sillä kautta aikain lapset ovat keräilleet erinäisiä asioita. Hänen mukaansa Pokémon oli kuitenkin vienyt asian aavistuksen verran liian pitkälle. Sen ympärillä tarjottiin lähes kaikenlaista lelua ja tavaraa.

Kuluttajaviraston lakimiehen Ilona Kurki-Suonion mukaan Pokémon taas oli puhtaasti markkinamiesten keino rahastaa lasten vanhempia. Useat vanhemmat ottivat villityksen aikana yhteyttä kuluttajavirastoon, koska heidän mielestään markkinointiviestintä oli niin vahvaa, että he olivat voimattomia. ”Gotta catch 'em all” -kehoitus poistettiinkin televisiosarjan tunnusmusiikin lopusta, koska kyseessä oli monien mielestä selkeä ostokehotus lapsille. Kurki-Suoniota epäilytti suuresti Pokémonin kerätään kaikki -teema. Keräilykorteissa häntä taas arvelutti se, ettei lapsi näe pakettia ostaessaan, mitä kortteja hän on saamassa.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario pohti aihetta Radio Ainon Kulmapöydässä-ohjelmassa. Hänen mukaansa kiellot eivät olisi ratkaisu ongelmiin. Hän näki pahempiakin ongelmia lapsille suunnatussa markkinoinnissa, kuin Pokémonit. Lasten rahankäyttö tulisi hänen mukaansa kuulua vanhemmille, ei kuluttaja- tai muille viranomaisille.

Mikä Pokémon?

Pokémon on japanilainen tuotesarja. Se sai alkunsa Satoshi Tajirin kehittämästä, vuonna 1996 Nintendon Game Boy -konsolille julkaistusta videoroolipelistä. Sana ”Pokémon” on lyhenne sanoista ”pocket monsters”, ”taskuhirviöt”. Peleissä on satoja erilaisia Pokémon-hahmoja ja tavoitteena on kerätä jokainen niistä ja kouluttaa hahmoista hyvä tiimi. Tuotesarjaan kuuluu videopelien lisäksi keräilykorttipeli, anime, manga ja lukuisia muita tuotteita. Tunnetuin Pokémon-hahmo on sarjan maskotti, keltainen sähköhiiriolento Pikachu.

(Lähde Wikipedia.)

Teksti: Pasi Lehtola

Kommentit