Hyppää pääsisältöön

Pokémon hurmasi lapset ja närkästytti vanhemmat

Suomalaislasten keskuudessa elettiin Pokémon-huuman aikaa vuosituhannen vaihteessa. Vuonna 2000 mediassa kuohui japanilaisen animaatiosarjan ympärillä pyörivästä bisneksestä. Pokémon oli valtavan tuotteistettu konsepti, joka närkästytti monien lasten vanhempia.

”Gotta catch 'em all!”

Pokémonit, tai suomalaisittain taskuhirviöt, valtasivat Suomen päiväkodit ja koulut vuosituhannen taitteessa, saaden useat lapset hysterian valtaan.

Varsinkin sarjaan perustuvat keräilykortit keräsivät erityistä suosiota lasten keskuudessa. Kortit kävivät niin hyvin kaupaksi, että ne pääsivät ajoittain loppumaan kesken kaupoista.

Helsingin Kallion koulun neljäsluokkalaiset olivat myös hurahtaneet Pokémonkortteihin. Kortteja kerättiin yksin tai tiimeissä. Välitunnilla kortteja vertailtiin ja vaihdeltiin kavereiden kesken.

Kerää kaikki?
Pokémon-huuma keräsi erityistä huomiota medioissa eri puolilla maailmaa. Monien mielestä Pokémonin tarkoitus oli viedä lasten vanhemmilta rahat. Helsingin yliopiston dosentti Leena Krokfors kertoi Arto Nybergille ja Heikki Ali-Hokalle Yle Aamutv:n haastattelussa, ettei kyseessä ollut mitenkään mullistava ilmiö, sillä kautta aikain lapset ovat keräilleet erinäisiä asioita. Hänen mukaansa Pokémon oli kuitenkin vienyt asian aavistuksen verran liian pitkälle. Sen ympärillä tarjottiin lähes kaikenlaista lelua ja tavaraa.

Kuluttajaviraston lakimiehen Ilona Kurki-Suonion mukaan Pokémon taas oli puhtaasti markkinamiesten keino rahastaa lasten vanhempia. Useat vanhemmat ottivat villityksen aikana yhteyttä kuluttajavirastoon, koska heidän mielestään markkinointiviestintä oli niin vahvaa, että he olivat voimattomia. ”Gotta catch 'em all” -kehoitus poistettiinkin televisiosarjan tunnusmusiikin lopusta, koska kyseessä oli monien mielestä selkeä ostokehotus lapsille. Kurki-Suoniota epäilytti suuresti Pokémonin kerätään kaikki -teema. Keräilykorteissa häntä taas arvelutti se, ettei lapsi näe pakettia ostaessaan, mitä kortteja hän on saamassa.

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario pohti aihetta Radio Ainon Kulmapöydässä-ohjelmassa. Hänen mukaansa kiellot eivät olisi ratkaisu ongelmiin. Hän näki pahempiakin ongelmia lapsille suunnatussa markkinoinnissa, kuin Pokémonit. Lasten rahankäyttö tulisi hänen mukaansa kuulua vanhemmille, ei kuluttaja- tai muille viranomaisille.

Tietolaatikko

Pokémon on japanilainen tuotesarja. Se sai alkunsa Satoshi Tajirin kehittämästä, vuonna 1996 Nintendon Game Boy -konsolille julkaistusta videoroolipelistä. Sana ”Pokémon” on lyhenne sanoista ”pocket monsters”, ”taskuhirviöt”. Peleissä on satoja erilaisia Pokémon-hahmoja ja tavoitteena on kerätä jokainen niistä ja kouluttaa hahmoista hyvä tiimi. Tuotesarjaan kuuluu videopelien lisäksi keräilykorttipeli, anime, manga ja lukuisia muita tuotteita. Tunnetuin Pokémon-hahmo on sarjan maskotti, keltainen sähköhiiriolento Pikachu.

(Lähde Wikipedia.)

Teksti: Pasi Lehtola

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto