Hyppää pääsisältöön

Strömsön sauna ei valmistunut - saunoa sai silti

Jim Björni himppua vaille valmiin saunan äärellä. Ei mennyt niinkuin Strömsössä!
Jim Björni himppua vaille valmiin saunan äärellä. Ei mennyt niinkuin Strömsössä! Kuva: Strömsö, Yle saunailta strömsössä

Vaasan Västervikin rannoilla raikuivat moottorisahat ja Strömsön saunanrakentajat panivat kesäillassa parastaan – mutta se ei tällä kertaa ihan riittänyt: Jim Björnin, Johan Ångermanin ja usean talkoolaisen urakoima hirsisauna ei valmistunut kuudessa tunnissa, mikä oli alkuperäinen tavoite Strömsön saunaillassa 18. kesäkuuta.

Pitkälle kuitenkin päästiin – yhdeksän kerrosta hirsiä on jo melkein valmis sauna. Vielä 20 minuuttia ennen aikarajan umpeutumista sahattiin hirsikehikkoon toiveikkaana oviaukkoa.

- Tarkoitus on kuitenkin rakentaa jossain vaiheessa valmiiksi. Lähetyksen jälkeen se olisi ollut mahdotonta, rakentajat olivat liian väsyneitä, sanoo Strömsön saunaillan tuottaja Matias Jungar.

Mikä sitten meni laskelmissa pieleen? Erään teorian mukaan rakentajat olivat alussa liian luottavaisia ja käyttivät reilusti aikaa jutusteluun. Myös liian tarkkaa työskentelyä arvailtiin syyksi.

Kovassa työn tohinassa ei onneksi sattunut vahinkoja.

- Vain yksi rakentaja pyysi laastaria. Hyvin pientä laastaria, sanoo Matias Jungar.

Urakan jälkeen hikeä valuvat hirsirakentajat juoksivat mereen uimaan – vaatteet päällä ja juhannuskokon loimottaessa vierellä. Rakennusurakan jälkipuinti kesti Strömsö-saunan lauteilla aamuneljään, kerrotaan ohjelman toimituksesta.

Strömsön saunailta oli ainutlaatuinen kokeilu, jossa kokonaisen illan ajan paneuduttiin saunateemaan. Lue lisää aiheestaa ja katso Areena-tallenteet Saunailta Strömsössä -sivulla.

Saunailta uusitaan suomeksi tekstitettynä Yle Fem -kanavalla sunnuntaina 6. heinäkuuta klo 10 alkaen.

Svenska Ylen sivuilla on kuvagalleriaan kerättynä katsojien lähettämät saunakuvat.

Lähetys Areenassa - ensimmäinen tunti klo 18.30 - 19.45

Lähetys Areenassa - tunnit noin klo 19.45 - 22.30.

Lähetys Areensassa - tunnit noin klo 22.30 - 00.40

 • Sinustako Strömsön juontaja?

  Haussa kaksikielinen juontaja Strömsö-tiimin vahvistukseksi.

  Strömsö hakee kaksikielistä juontajaa tiiminsä vahvistukseksi. Hakuaikaa on 17.9.2017 asti.

 • Strömsön puutarhailta - tässä illan ohjelma!

  Voit katsoa aikataulua kännykästä.

  Strömsön puutarhailta tarjoaa monipuolisesti ohjelmaa moneen puutarhamakuun ja tarpeeseen. Voit tulla paikalle kun sinulle sopii klo 16-21 välillä. Katso omat kiinnostuksen kohteet tästä!

 • Eräilyä pimeässä kopissa

  Leikkaaja nauttii luonnosta myös neljän seinän sisällä.

  Tv-ohjelmaa leikataan enimmäkseen yksin pimeässä huoneessa, mutta ruudun kautta maisemat ja luontoelämykset tavoittivat myös leikkaaja Sami Kivimäen.