Hyppää pääsisältöön

Suomalaisten emotionaalinen sukulainen Leonard Cohen

Kanadalainen laulaja ja lauluntekijä Leonard Cohen (1934–2016) muisteli edellistä Suomen vierailuaan ennen Helsingin konserttiaan vuonna 1993. Hän muisti masentuneen oloisen kansan, johon tunsi sukulaisuutta.

Ajankohtainen kakkonen kävi haastattelemassa Cohenia Tanskassa, josta hän oli aloittanut Euroopan kiertueensa. Tanskalaisen hotellin aulassa odotti avoin ja rehellinen mies, jolla on omien sanojensa mukaan ollut omituinen ura.

"Monet tuntevat nimeni, mutta harvat ovat ostaneet levyjäni. Olen taloudellisesti samanlaisessa tilanteessa kuin Einstein. Kaikki tunsivat hänet nimeltä, mutta ei hän rikas ollut", Cohen pohti uraansa.

Cohen on tunnettu varsinkin koskettavista sanoituksistaan. Noiden sanoitusten työstäminen ei kuitenkaan ole helppoa.

"Minusta on noloa, että laulun tekemiseen voi mennä vuosia. Harvoin ne syntyvät nopeasti. Eikä sekään ole laadun tae. Jotkut synnyttävät laulun taksin takapenkillä. Tunnen monia, jotka tekevät hyvän laulun vartissa. Minulta menee pari vuotta ennen kuin saan sellaisen, jonka takana voin seistä."

Aiemmalla Helsingin vierailullaan vuonna 1985 Cohen oli löytänyt yhteyden itsestään suomalaisiin: "Muistan, että ihmiset olivat samalla tavalla masentuneita kuin minä. Tunsin eräänlaista emotionaalista sukulaisuutta."

Keväällä 1985 lauluntekijän Dance Me to the End of Love -musiikkivideo aloitti myös uusien yrittäjien rynnistyksen Hittimittarin videolistalle

Vuonna 1934 syntynyt taiteilija oli vuonna 1993 58-vuotias ja tunsi elämän vain paranevan iän myötä.

"Luin jostakin, että vanhetessa ahdistukseen liittyvät aivosolut tuhoutuvat. Jos siitä rupeaa voimaan paremmin, niin mikäs siinä", Cohen naurahti.