Hyppää pääsisältöön

10.2. Teeman Elävä arkisto: Edward Vesala

Edward Vesala.
Edward Vesala. Kuva: yle / seppo sarkkinen edward vesala

Jazzmuusikko Edward Vesala (15.2.1945 – 4.12.1999) nousi parikymppisenä rumpalina Suomen kuumana sykkivän modernin jazzin kapeaan kärkeen Eero Koivistoisen, Paroni Paakkunaisen ja Juhani Aaltosen rinnalle. Freejazzin soittajilla oli usein toinen jalka rockin maailmassa, ja Vesalakin paukutti 1960-luvulla rumpuja Soulsetissä ja Apollossa.

Jazz vei Vesalan kokonaan 1970-luvun alussa, jolloin hän teki norjalaisten Jan Garbarekin ja Arild Andersenin kanssa kiertueen ja levyn, jonka myötä aukesi tie maailmalle. Seuraavan vuosikymmenen aikana hänen soittokumppaneitaan olivat monet huippunimet kuten Chick Corea, Archie Shepp, Paul Bley ja Gary Burton.

Vesalan kuuluisimmat omat kokoonpanot olivat trumpetisti Tomasz Stankon kanssa perustettu kvartetti sekä isompi, kymmenmiehinen Sound and Fury, johon Vesala myös koulutti soittajia työpajoissaan 1980-luvun alussa.

1980-luvulla Vesala sävelsi päätyönsä, levyt Lumi (1986) ja Ode to the Death of Jazz (1989), joista jälkimmäinen kieli jo Vesalan irtautumisesta sovinnaisista jazzympyröistä. Tinkimätön muusikko riitaantui monien alan vaikuttajien ja muusikoiden kanssa, muutti pääkaupungin muusikkopiireistä syrjään. Hän teki 1990-luvulla vain kaksi levyä, kun hänen elämänsä katkesi sydänkohtaukseen vuonna 1999.

Illan arkisto-ohjelmissa nähdään Vesalan kuuluisimmat kokoonpanot, Edward Vesala Quartet 1970-luvun puolivälistä ja Edward Vesala Sound and Fury 1990-luvun alusta. Edward Vesala Quartet, jossa musisoivat rumpali Vesalan kanssa Pekka Sarmanto bassossa, Tomasz Stanko trumpetissa ja Tomasz Szukalski saksofonissa, soittaa kappaleet Balladyna, Num ja First Song.

Sound & Furyn esittämät kappaleet Sylvian Swizzle, Infinite Express, Glimmer of Sepal ja Watching for a Signal ovat Ode to the Death of jazz -kokonaisuudesta. Vesalan johtamassa kokoonpanossa soittavat Matti Riikonen, Jorma Tapio, Pepa Päivinen, Jouni Kannisto, Iro Haarla, Jimi Sumén ja Ulf Krokfors.

Johdannoksi konserteille Vesala näyttää mistä avantgardejazzissa on rumpalin osalta kysymys: Vesalan pitelemätön soitanta tahdittaa kahta modernia tanssijaa lyhytohjelmassa Mustaa ja valkoista vuodelta 1971. Lyömäsoittimien lisäksi Vesala soittaa erilaisia puhaltimia ja ääntelee. Kekseliään mustavalkoisiin asuihin pukeutuneet tanssijat ovat Birgitta Kiviniemi-Cheremeteff ja Risto Kurronen, jotka ovat tehneet myös koreografian Vesalan musiikkiin.

  • Mustaa ja valkoista (1971) Rummuissa Edward Vesala, koreografia ja tanssi Birgitta Kiviniemi-Cheremeteff ja Risto Kurronen. Kuvaus Rauno Pulli. Tv-ohjaus Matti Heinivaho. Tuotanto TV2.
  • Edward Vesala Quartet (1976) Muusikot Edward Vesala (rummut), Pekka Sarmanto (basso), Tomasz Stanko (trumpetti), Tomasz Szukalski (saksofoni). Haastattelijana Vesa-Matti Loiri. Kuvaaja Jouko Niemelä, tuottaja ja ohjaaja Uolevi Taskinen. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus.
  • Edward Vesala Sound And Fury (1991) Jazzyhtye esittää neljä sävelmää levyltä Ode to the Death of Jazz. Toteutus Tahvo Hirvonen ja Edward Vesala. Tuotanto Leo Records ja TV1 Musiikkitoimitus.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa