Hyppää pääsisältöön

10.3. Teeman Elävä arkisto: Syö oikein!

Tohtori Ritva Seppänen esittelee ruoka-aineita ohjelmassa Mitä syömme ja miten (1972)
Tohtori Ritva Seppänen esittelee ruoka-aineita ohjelmassa Mitä syömme ja miten (1972) Tohtori Ritva Seppänen esittelee ruoka-aineita ohjelmassa Mitä syömme ja miten (1972) Kuva: YLE teema.

Ruokavalistus alkoi täydellä teholla puuskuttaa kuluttajan niskaan 1970-luvulla, jolloin muuttunut työ ja huonot ruokailutottumukset yhdessä alkoivat kasata elintasosairauksia suomalaisten harteille.

Pohjois-Karjala-projekti, jossa tutkitiin keinoja parantaa itäsuomalaisten ruokailutottumuksia ja vähentää sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta, sai puhemiehekseen Pekka Puskan, josta tuli kansakunnan julkkis. Liikunnan ja terveellisen ravinnon tärkeys oli yleinen puheenaihe, ja ruokaympyrä tuli lapsillekin tutuksi peruskoulun kirjoista.

Ohjelmassa Mitä syömme ja miten (1972) korostetaan tasapainoisen ja monipuolisen ravinnon merkitystä, ja annetaan esimerkkejä hyvistä ruokatuotteista.

Ensimmäiset julkkiskokit Vanamo ja Kolmonen tekivät televisiossa ahkeraa valistustyötä, sokerin haitallisuus tai nokkosten terveellisyys ei jäänyt tuntemattomaksi kansalle. Tietoisku: Televisiokokit Vanamo ja Kolmonen (1977) on tallentanut tilanteen, jossa keittiömestareille ojennetaan Hammaslääkäriliiton ruusu sokerivalistuksen eteen tehdystä työstä.

Ennen 1970-lukua ruokavalistus oli usein vähemmän luotettavaa, sillä valistuselokuvia tuottivat ja rahoittivat kaupalliset toimijat. Monikäyttöisen kasvismargariinin mainostamiseen valjastettiin radion huippusuosittu Viisasten kerho, josta Esko Kivikoski nousi eturivin julkkikseksi aikoinaan. Mainoselokuvassa Viisasten kerho (1956) radio-ohjelman viisas väki kehuu margariinin makua ja terveysarvoja sumeilematta. Vastaiskuksi sille on synynyt lyhytelokuva Voi - syntipukkiko? (1957) Siinä kerrotaanpuolestaan voin ylivertaisuudesta, terveellisyydestä ja hienoudesta.

Näiden elokuvien rahoittajat eivät esiinny lopputeksteissä, mutta lyhytelokuvan Jäätelöä joka päivä (1955) rahoittaja on Jäätelöteollisuus ry. "Jäätelö on täyttä ravintoa, joka soveltuu nautittavaksi kaikkina vuodenaikoina", siinä todetaankin, kun ensin on kaavakuvalla esitetty, että jäätelössä on jopa enemmän hyötyaineita – kuten rasvaa ja sokeria – kuin maidossa.

Illan viimeinen ohjelma palauttaa perusasioiden äärelle. Se on sota-aikana valmistettu Ravintomme (1941), joka valistaa puhtaan kotimaisen ruokatuotannon ja terveiden elämäntapojen tärkeydestä. Pula-ajan ravintoneuvonta kiinnittää erityisen paljon huomiota lasten ja kasvavien nuorten terveelliseen kehitykseen. Elokuvan on tuottanut Aho & Soldan.

 • Mitä syömme ja miten?
  (1972) Ravintopolitiikkaa lautasella. Monipuolinen sekä tasapainoinen ruokavalio oikean ruokailurytmin kanssa luovat perustan kaikelle ennaltaehkäisevälle terveydenhoidolle. TV1 Yhteiskuntaohjelmien toimitus.
 • Tietoisku: Televisiokokit Vanamo ja Kolmonen
  (1977) Televisiokokit palkitaan heidän sokerivalistuksen eteen tekemästään työstä Hammaslääkäriliiton ruusulla.
 • Viisasten kerho
  (1956) Lyhytelokuvassa esitellään radion legendaarinen Viisasten kerho, jonka avulla mainostetaan uutta margariinia. Fennada-Filmi Oy.
 • Voi – syntipukkiko?
  (1957) Lyhytelokuva voin valmistuksesta ja erinomaisuudesta ravinnonlähteenä. Fennada-Filmi Oy.
 • Jäätelöä joka päivä
  ((1955) Lyhytelokuva jäätelön herkullisuudesta ja terveellisyydestä. Elokuva on valmistettu yhteistyössä Jäätelöteollisuus ry:n kanssa. Tuotanto Suomi-Filmi Oy.
 • Ravintomme
  (1941) Valistuselokuva maan antimista, ravintoaineiden monipuolisuudesta ja vitamiinien tärkeydestä muun muassa riisitaudin voittamiseksi. Tuotanto Aho & Soldan.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa