Hyppää pääsisältöön

11.8. Teeman Elävä arkisto: Inga Sulin 70 vuotta

Inga Sulin esiintyy ohjelmassa Inga 1967.
Inga Sulin esiintyy ohjelmassa Inga 1967. Kuva: YLE inga

Inga Sulin syntyi samana päivänä kuin toinenkin kuuluisa laulajattaremme: sekä Ingan että Katri Helenan syntymäpäivä on 17. elokuuta 1945. Tällä viikolla arkisto muistaa Ingaa, ensi viikolla on Katri Helenan vuoro.

Inga Sulin osallistui 17-vuotiaana laulukilpailuun Nokialla, ja perusti pari vuotta myöhemmin oman orkesterin. Oma ensisingle PSO:n kautta ilmestyi vuonna 1965 ja pitkäsoittolevy vuonna 1968. Varsinaisia listahittejä ei 1960-luvun aikana tullut, musiikillinen linja oli pehmeän laulelmallinen.

Vuonna 1967 tehty tv-ohjelma Inga on veikeä nuoren artistin musiikillinen muotokuva, jossa on pantomiimia, monipuolista musiikillista esiintymistä, näyttelemistä ja huumoria. Koko ohjelman ajan laulajatar on yksin studiossa, vain viitteelliset lavasteet – ja hetken aikaa koira – seuranaan.

Levylaulamisen sijaan Inga Sulin suuntautui jo 1960-luvulla enemmän viihdyttämiseen ja näyttelemiseen, ja hän saikin isohkon roolin Matti Kassilan elokuvassa Vodkaa, komisario Palmu (1969).

TV2:lle syntyi sketsimusiikkiohjelma Me vasta vallankumoukselliset (1971), jossa Inga musisoi Pauli Räsäsen ja Acre Karin kanssa. Ajan tyylin mukaan siinä esitetään tuttuja lauluja uusilla näppärillä teksteillä, jotka on laatinut musiikin johdosta vastaava Paavo Raninen. Nimen mukaisesti ohjelmassa hiukan pilkataan myös vasemmistolaisia kabareeohjelmia.

1970-1980-lukujen taitteessa Inga Sulin lopetteli levylaulajan uraansa ja keskittyi enemmän näyttelemiseen. Katsojat muistavat hänet muun muassa MTV:n vetävästä suosikkisaippuasarjasta Vihreän kullan maa (1987). Uuteen suosioon Inga on noussut nuorisosarjassa Uusi päivä, joka alkoi vuonna 2010.

  • Inga (1967) Ohjaus Jarmo Porola ja Raimo Paakkanen, käsikirjoittaja Jussi Aarnio, musiikin johto Paavo Raninen, liikunta Birgitta Kiviniemi. Tuotanto Tv2 Ajanvieteohjelmat.
  • Me vasta vallankumoukselliset (1971) Ohjaaja Esko Leimu. Toimittajat Jussi Aarnio ja Matti Heinivaho. Musiikin johto ja laulujen sanat Paavo Raninen. Tuotanto Tv2 Ajanvieteohjelmat.

Lue lisää:

Ilmeikäs Inga Sulin alkoi näytellä jo laulajana

Inga Sulin tuli 1960- ja 1970-lukujen tv-katsojille tutuksi musiikkiviihdeohjelmien laulavana comediennena. Iskelmän parissa aloittaneen artistin tie veikin sittemmin teatteriin ja tv-draamaan.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa