Hyppää pääsisältöön

12.5. Teeman Elävä arkisto: 1950-luvun missit

Missikisojen kandidaatteja uimapukukierroksella vuonna 1955.
Missikisojen kandidaatteja uimapukukierroksella vuonna 1955. Missikisojen kandidaatteja uimapukukierroksella vuonna 1955. Kuva: Yle Kuvapalvelu 1950-luku

Miss Suomet ja Suomen Neidot markkinoivat maatamme 1950-luvulla menestyksekkäästi. Pikkuinen Suomi haali vuosikymmenen aikana niin Miss Euroopan, Miss Maailman kuin Miss Universuminkin tittelit.

Sodan jälkeinen nousukausi näkyi Suomessa myös kiihtyvänä kiinnostuksena oman maan markkinointia kohtaan. Ja mikäpä olisi ollut kiehtovampi markkinatavara kuin nuoret neitokaiset. Suomalaista naiskauneutta, puhdasta ja viatonta, haluttiin lähettää nähtäväksi maailman kisoihin. Miss Suomi -kisojen rinnalle nostettiin myös Suomen Neito, joka sai edustaa maatamme upouusissa Miss Universum -kisoissa.

Ensimmäinen Suomen Neito valittiin vuonna 1952 ja valinta osui kerralla nappiin: Armi Kuusela toi kotiin myös ylimaallisen komealta kalskahtavan Miss Univere -tittelin. Hänestä tuli voiton myötä superjulkkis Suomessa – ja avioliiton kautta myös kaukaisilla Filippiineillä. Eivätkä heikommin julkisuudessa menestyneet seuraavatkaan Suomen Neidot: vuonna 1953 neidoksi valittiin Teija Sopanen, 1954 Lenita Airisto ja vuonna 1956 Sirkku Talja. Nykykatsojille tuntemattomin on kohukaunotar Sirkku Talja, joka avioitui ensin Ranskaan, sitten Italiaan, ja julkaisi 1970-luvulla kaksiosaiset muistelmansa.

Neljän tuloksekkaan neitovuoden jälkeen Suomen Neito -titteli pantiin jäihin, mistä se on silloin tällöin sulateltu uusiokäyttöön. 1990- ja 2000-luvuilla Suomen Neito valittiin edustamaan maatamme Miss Maailma -kisoissa.

Miss Suomi -kisat alkoivat jo vuonna 1931, ja sotavuosia lukuunottamatta Miss Suomi on valittu säännöllisesti.

1950-luku alkoi ja päättyi poikkeuksellisin missivalinnoin. Vuoden 1950 Miss Suomi Hilkka Ruuska sai kantaa titteliään vielä seuraavanakin vuonna, sillä seuraavaksi missiksi valittu Eva Hellas oli Miss Suomi 1952. Heitä seurasivat vuonna 1953 Maija-Riitta Tuomaala, 1954 Yvonne de Bruyn, 1955 Inga-Britt Söderberg, 1956 Sirpa Koivu, 1957 Marita Lindahl, 1958 Pirkko Mannola ja 1959 Tarja Nurmi. Vuonna 1960 missikisat voitti Heli Heiskala, mutta tuomaristo piti laatua niin heikkona, että hänelle myönnettiin vain Miss Messuhallin titteli, ja Tarja Nurmi sai kantaa kruunua seuraavankin vuoden.

1950-luvun Miss Suomista kansainvälistä mainetta maallemme toivat Yvonne de Bruyn, josta tuli Miss Euroopan toinen perintöprinsessa 1954, Inga-Britt Söderberg, joka kruunattiin Miss Euroopaksi 1955 sekä Marita Lindahl, josta tuli sekä Miss Euroopan ensimmäinen perintöprinsessa että Miss Maailma vuonna 1957. Ylevän kaunista Maritaa houkuteltiin maailmalle tosissaan: sekä Federico Fellini että Luchino Visconti tarjosivat hänelle rooleja elokuvissaan. Lindahl ei kuitenkaan kokenut näyttelemistä itselleen luontevaksi.

Pirkko Mannola kruunattiin Miss Suomeksi 1958. Perintöprinsessat Anja Hatakka ja Eva-Maija Sariola.
Miss Suomi 1958 Pirkko Mannola ja perintöprinsessat Anja Hatakka ja Eeva-Maija Sariola. Pirkko Mannola kruunattiin Miss Suomeksi 1958. Perintöprinsessat Anja Hatakka ja Eva-Maija Sariola. Kuva: YLE miss suomi 1958

1950-luvun kauneuskuningattaret ja neidot on koottu Ylen arkistosta aikakauden uutisinserteistä ja filmeistä. Marko Gustafsson on saanut Arkistovieraana -ohjelmaan kruunattua seuraa, sillä misseyttä ja maailman muuttumista miettii hänen kanssaan vuoden 1958 kaunein tyttö Pirkko Mannola, jonka ura on jatkunut tasaisesti huipulla yli 50 vuotta.

  • Arkistovieraana Pirkko Mannola (2015) Toimittaja Marko Gustafsson. Ohjaaja Minna Tienhaara. Tuotanto Yle Kulttuuri.
  • 1950-luvun missit (2015) Uutiskatsauksista koostanut Minna Tienhaara. Tuotanto Yle Kulttuuri.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa