Hyppää pääsisältöön

13.10. Teeman Elävä arkisto: Haanpää 110v

Harri Tirkkonen tv-sarjassa Isännät ja isäntien varjot.
Harri Tirkkonen on Jopi Herneinen. Harri Tirkkonen tv-sarjassa Isännät ja isäntien varjot. Kuva: Yle Kuvapalvelu isännät ja isäntien varjot

110 vuotta sitten syntynyt Pentti Haanpää kuuluu lahjakkaimpien sanankäyttäjiemme joukkoon. 1930-luvulle sijoittuva Isännät ja isäntien varjot on yllättävän ajankohtainen teos: se kertoo lamasta, rahan vallasta ja nationalismista.

Pentti Haanpää (1905-1955) oli aikansa kirjallinen toisinajattelija, jonka teokset herättivät ilmestyessään ristiriitaisia tuntemuksia. Hänen arvostuksensa onkin noussut vasta hänen kuolemansa jälkeen: omana aikanaan Haanpää ei saanut nauttia kansakunnan jakamattomasta suosiosta, vaikka hänelle ehdittiinkin myöntää Pro Finlandia -mitali pari vuotta ennen tapaturmaista kuolemaa.

Isännät ja isäntien varjot ilmestyi vuonna 1935. Haanpää kuvaa 1930-luvun lamaa talollinen Jopi Herneisen kautta. Kun Herneinen menettää talonsa pakkohuutokaupassa, putoaa myös hänen asemansa yhteisön ja ympäristön silmissä. Tukea hän hakee alkoholista ja eroottisesta suhteesta kyläkaupan myyjättäreen Lyyli Kaislaan, joka kuitenkin myöhemmin hylkää hänet ihastuessaan paikkakunnalle saapuneeseen kulkuriin Jamu Koskeen.

Henkilöhahmojen kautta Haanpää kuvaa satiirisesti pikkuvirkamiehiä, joiden nationalismi saa oikeistoradikalismin muotoja. Kaupunkilaiset liikemiehet nähdään keinottelijoina, jotka ottavat lamasta kaiken hyödyn irti, ja valta pysyy pankkien käsissä. Yhteiskuntakritiikki on armottomasti pienen ihmisen puolella.

Isot kustantamot eivät suostuneet julkaisemaan Isäntiä ja isäntien varjoja sen vasemmistolaisen sävyn vuoksi, mutta kirjan julkaisi Erkki Valan perustama Kirjailijain kustannusliike. Kirjavälitys ja kauppiaat vieroksuivat teosta, joten sen myynti jäi vähäiseksi, vaikka teoksen kirjallisia ansioita kiitettiinkin. Sen poliittinen tendenssi toki sai nuhteita muun muassa Helsingin Sanomissa.

Ylen Televisioteatteri teki yhteistyössä Sveriges Radio TV1:n kanssa Haanpään romaanista kolmiosaisen suursarjan vuonna 1977. Haanpään tekstin dramatisoi Veijo Meri, sarjan ohjasivat Kari Franck ja Hannu Kahakorpi, ja sen pääosassa Jopi Herneisenä nähdään Harri Tirkkonen. Muissa osissa on ajan nimekkäintä näyttelijäkuntaa, kuten Paavo Pentikäinen, Eira Soriola, Hannu Kahakorpi, Vesa Mäkelä, Eeva Litmanen, Matti Tuominen, Anja Pohjola, Ahti Kuoppala, Oiva Lohtander, Markku Huhtamo ja Kristiina Elstelä.

Sarjan kaikki jaksot esitetään peräkkäin klo 22 alkaen tiistaina 13. lokakuuta Teemalla. Kolmituntinen paketti uusitaan perjantaina 16.10. klo 17 alkaen ja sunnuntaina 18.10. klo 10 aamulla.

Elävän arkiston netistä löytyy myös materiaalia erinomaisesta Haanpää-sarjasta Yhdeksän miehen saappaat.

Markku Huhtamo, Oiva Lohtander, Paavo Pentikäinen ja Arvo Hämäläinen tv-sarjassa Isännät ja isäntien varjot.
Markku Huhtamo, Oiva Lohtander, Paavo Pentikäinen ja Arvo Hämäläinen. Markku Huhtamo, Oiva Lohtander, Paavo Pentikäinen ja Arvo Hämäläinen tv-sarjassa Isännät ja isäntien varjot. Kuva: YLE isännät ja isäntien varjot
  • Isännät ja isäntien varjot 1-3 (1977) Ohjaus Kari Franck ja Hannu Kahakorpi, dramatisointi Veijo Meri, leikkaus Jyrki Rapp, kuvaus Jouko Paavonen. Musiikki Olli Ahvenlahti.Rooleissa Harri Tirkkonen, Paavo Pentikäinen, Eira Soriola, Hannu Kahakorpi, Vesa Mäkelä, Eeva Litmanen, Matti Tuominen, Anja Pohjola, Ahti Kuoppala, Oiva Lohtander, Markku Huhtamo ja Kristiina Elstelä. Tuotanto TV1 Televisioteatteri ja Sveriges Radio TV1.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa