Hyppää pääsisältöön

14.4. Teeman Elävä arkisto: Iltalypsy

Iltalypsyn juontajapari.
Leila Toroskainen ja Mika Wirta. Iltalypsyn juontajapari. Kuva: Yle Kuvapalvelu heikki määttänen

Suomen pitkäikäisintä poliittista satiiria, Iltalypsyä, tehtiin vuodesta 1993 vuoteen 2001. Iltalypsyn reipas ja räväkkä naljailu on pitänyt pintansa ajan patinan allakin. Arkistoirvailua vuoden 1999 vaaleista on riemastuttavaa seurata.

Iltalypsyn tekijäkaarti oli valtaosin naisvoittoista. Sarjaa ohjasivat Liisa Rimpiläinen ja Anne Yrjölä ja sen käsikirjoittajiin kuuluivat Rimpiläisen lisäksi Liisa Akimoff, Anu Valve, Katriina Wilska, Taina West, Tiina Lepistö ja Heimo Holopainen. Myöhemmin mukana käväisivät myös Timo Harakka, Jukka Lindfors ja Johanna Hartikainen. Ainoastaan Rimpiläinen ja West olivat mukana alusta loppuun. Uutismateriaalia toimitti alunperin uutistoimittaja Riikka Uosukainen.

Liisa Rimpiläinen Iltalypsyn karjakkona.
Liisa Rimpiläinen oli Karjakko. Liisa Rimpiläinen Iltalypsyn karjakkona. Kuva: Yle Kuvapalvelu karjakko

Alkuperäisinä uutisankkureina hääräsivät Leila Toroskainen (Eeva Litmanen) ja Mika Wirta (Heikki Määttänen). Kiperistä paikoista raportoi erikoistoimittaja Aimo Surakka (Jorma Pilke). Oman viehättävän lisänsä hullunkuriseen uutisvirtaan toi poliitikkojen inhimillisiä puolia haastatteluissaan esiin nostava Karjakko (Liisa Rimpiläinen), jonka kameralle luoma epäuskoinen silmäys jaksoi aina naurattaa.

Iltalypsy hyödynsi nokkelasti uutismateriaalia lisäämällä kuviin poliitikkojen ajatusääniä ja dubbaamalla heidän puheitaan. Imitaattoreina toimivat näyttelijät Erja Manto, Eeva Litmanen ja Jukka Puotila.

Iltalypsyn henkilögalleriaa laajennettiin vuonna 1996. Mukaan tuli toinenkin uutisankkuripari Jaana Ala-Knaapi-Pesonen (Minna Suuronen) ja Tero Saxman (Taisto Oksanen) sekä kulttuuritoimittaja Diana Juva (Minna Koskela) ja urheilutoimittaja Pertti "Pera" Kartio (Jouko Klemettilä). Vuonna 1999 Leila Toroskainen poistui ohjelmasta, ja hänen tilalleen tuli Pirkko Harrison (Miitta Sorvali).

Marko Gustafssonin vieraana poliittisen satiirin tekemisestä kertoo radioteatterin näyttelijä ja ohjaaja Erja Manto, joka dubbasi kaikki naispoliitikkojen puheet Iltalypsyyn.

Näyttelijä Erja Manto äänitysstudiossa.
Iltalypsyn naispoliitikkojen äänet imitoi näyttelijä Erja Manto. Näyttelijä Erja Manto äänitysstudiossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu iltalypsy
  • Iltalypsy (1999) Käsikirjoitus Liisa Rimpiläinen, Taina West, Heimo Holopainen. Ohjaus Anne Yrjölä. Rooleissa Eeva Litmanen, Heikki Määttänen, Jorma Pilke, Minna Suuronen, Taisto Oksanen, Minna Koskela, Jouko Klemettilä. Tuotanto TV1 Viihde- ja musiikkiohjelmat.
  • Arkistovieraana Erja Manto (2015) Toimittaja Marko Gustafsson. Ohjaus Minna Tienhaara. Tuotanto Yle Kulttuuri.
  • Iltalypsy Remix (1996) Käsikirjoitus Liisa Rimpiläinen, Taina West, Heimo Holopainen. Ohjaus Anne Yrjölä. Rooleissa Eeva Litmanen, Heikki Määttänen, Jorma Pilke, Minna Suuronen, Taisto Oksanen. Tuotanto TV1 Viihde- ja musiikkiohjelmat.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa