Hyppää pääsisältöön

14.6. Teeman Elävä arkisto: Hittimittaripäivä

Hittimittari-ohjelmasarjan juontajat ja esiintyjiä 1983-1988.
Hittimittari-ohjelmasarjan juontajat ja esiintyjiä 1983-1988. Kuva: Yle/kuvakäsittely Harto Hänninen ressu redford

80s is back with revenge! Kokopitkä kohmelosunnuntai kasarihittien paukkeessa! Viisi tuntia unohtumattomia epäuskon hetkiä. Eikä tässä vielä kaikki: mukana myös alueraadit ajanmukaisissa vaatteissaan!

Hittimittari alkoi syyskuussa 1984. ”Uutta kevyttä musiikkia esittelevässä sarjassa alueelliset katsojaraadit eri puolilla Suomea arvioivat päivän tuoreimpia levyuutuuksia”, ohjelmaa markkinoitiin. Aluksi ohjelmaa juonsi Timo T.A. Mikkonen, ja siinä puntaroitiin vuoroviikoin kotimaisia ja ulkomaisia uutuuksia. Vuoden päästä juontajaksi vaihtui Mikko Alatalo, ja ohjelman loppukaaren ajan kotimaiset ja ulkomaiset videot kilpailivat vuoroin yhdessä vuoroin erikseen.

Kaikkien aikojen ensimmäisessä Hittimittarissa alueelliset katsojaraadit arvioivat Tuula Amberlan, Riki Sorsan, Marja Kosken, Yön, Matin ja Tepon, Seija Simolan, Eppu Normaalin ja Tizin vuoden 1984 uusimmat hitit.

Elävän arkiston Hittimittari-putkeen on poimittu sen jälkeen yksi ohjelma jokaisen esitysvuoden alkupuoleta. Helmikuussa 1985 juontajana on vielä Timo T.A. Mikkonen, ja kisassa ovat mukana niinkin kovat hitit kuin Pave Maijasen Lähtisitkö ja Dingon Autiotalo. Niitä vastaan asettuvat Kairon, Even, Belaboriksen, Siberian, Tarja Ylitalon ja Harri Marstion uusimmat hittisinglet.

Maaliskuussa 1986 ohjelmaa juontaa jo Mikko Alatalo. Silloin J. Karjalainen & Mustat Lasit saavat vastaansa David Bowien, Whitney Houstonin, Aika-yhtyeen, Pyhien nukkejen, Garbon, Fine Young Cannibalsien, Himon, Bogart & Co:n, Jussi Kinnusen, Diana Rossin, James Brownin ja Dingon uutuudet.

Helmikuussa 1987 edelliskerralta mukana olivat Harri Marstio, Leevi and the Leavings ja Tuomari Nurmio. Uusina mukana kisasivat Ironcross, Susi-Artturi, Melrose, LaVille, Marisa ja Broadcast.

Vuotta myöhemmin, helmikuussa 1988 toisistaan mittaa ottivat Honey B & T-Bones, Kolmas nainen, Liettyä Project, Marco and the Missing Parts, Johnny Yen, Kauko Röyhkä & Narttu ja Havana Black uusinen hitteineen.

Hittimittarin tie päättyi toukokouuhun 1988, viimeisenä nähtiin muistelmaohjelma Jäähyväiset Hittimittarille. Siihen on koottu parhaita, yllättävimpiä ja muistettavimpia videoita 1980-luvulta. Mukana on muun muassa Tuula Amberlan kehityskaari, Sandran klassikko In the Heat of the Night, Sinitan Toy Boy, Miljoonasateen Marraskuu, Eppu Normaalin Pimeyden tango ja Sielun veljien Säkenöivä voima.

Hittimittarin taivalta valottaa toimittaja Marko Gustafssonin vieraana nuorten ikioma kestosuosikki, kansanedustaja Mikko Alatalo.

Arkistovieraana Mikko Alatalo, toimittajana Marko Gustafsson: Teeman Hittimittaripäivä 2015.
Arkistovieraana Mikko Alatalo, toimittajana Marko Gustafsson: Teeman Hittimittaripäivä 2015. Kuva: Yle Minna Tienhaara marko gustafsson
 • Hittimittari (1984) Toimittaja ja ohjaaja Jouko Konttinen. Juontaja Timo T.A. Mikkonen. Tuotanto Tv2 Viihdetoimitus.
 • Hittimittari (1985) Toimittaja ja ohjaaja Jouko Konttinen. Juontaja Timo T.A. Mikkonen. Tuotanto Tv2 Viihdetoimitus.
 • Arkistovieraana Mikko Alatalo (2015) Toimittaja Marko Gustafsson. Ohjaaja Minna Tienhaara. Tuotanto Yle Kulttuuri.
 • Hittimittari (1986) Toimittajat Jouko Konttinen ja Markku Urhonen. Ohjaaja Jouko Konttinen. Juontaja Mikko Alatalo. Tuotanto Tv2 Viihdetoimitus.
 • Hittimittari (1987) Toimittajat Jouko Konttinen ja Markku Urhonen. Ohjaaja Jouko Konttinen. Juontaja Mikko Alatalo. Tuotanto Tv2 Viihdetoimitus.
 • Hittimittari (1988) Toimittajat Matti Grönberg, Heli Nevakare ja Markku Urhonen. Ohjaaja Matti Grönberg. Juontaja Mikko Alatalo. Tuotanto Tv2 Viihdetoimitus.
 • Jäähyväiset Hittimittarille (1988) Toimittajat Matti Grönberg ja Markku Urhonen. Ohjaaja Matti Grönberg. Juontajat Mikko Alatalo ja Timo T.A. Mikkonen. Tuotanto Tv2 Viihdetoimitus.
Kommentit
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema