Hyppää pääsisältöön

14.7. Teeman Elävä arkisto: Suomalainen muotoilu

Birger Kaipiainen ohjelmassa Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus.
Birger Kaipiainen. Birger Kaipiainen ohjelmassa Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus. Kuva: Yle Kuvapalvelu birger kaipiainen

Suomalainen muotoilu on niittänyt mainetta pelkitetyistä muodoistaan ja käytännönläheisyydestään. Arkisto-ohjelmissa perehdytään valaisimien, tuolien ja kenkien muotoiluun 1960-luvulla, ja juhlistetaan eksoottisen koristeellista Birger Kaipiaista, jonka syntymästä on kulunut 100 vuotta.

Birger Kaipaisen keramiikka ja design ovat tuttuja varmasti kaikille suomalaisille, vaikka tekijää ei aina osattaisikaan nimetä – sen verran erottuvan eksoottista, värikästä ja dekoratiivista hänen tuotantonsa on. Dokumentissa Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus (1977) matkataan keraamikon maailmaan seuraamalla kiehtovia työvaiheita Arabian tehtailla. Luovaa työtä selostaa lyyrisesti Antero Karapalo, taiteilija itse kertoo vaikutteistaan, jotka liittyvät ortodoksiseen kulttuuriin ja bysanttiin.

Kaipiaisen värikylläinen tuotanto erottuu helposti suomalaisen muotoilun kentässä, jossa yleisihanteeksi sodan jälkeen tuli pelkistäminen, suoralinjaisuus ja niukan väriskaalan käyttö. 1960-luvun muotoilusarjassa tutustutaan käyttöesineiden muotoiluun, jossa pelkistetty funktionaalisuus oli valttia. Nähtävät arkistomateriaalit ovat olleet osa laajempaa sarjaa, joka ei ole kokonaisuudessaan tallella.

Ohjelmassa Valaisin ja sen muoto (1964) muotoilija Yki Nummi kertoo muodon merkityksestä ja valaisinten materiaaleista: uusi akryyli on tuolloin tarjonnut muotoilijalle täysin uudenlaisia mahdollisuuksia. On hätkähdyttävää huomata, kuinka lähellä nykyistä tarjontaa ovat 50 vuoden takaiset kuvat valaisinkaupasta.

Ohjelmassa Tuoli ja sen muoto (1966) muotoilija Ilmari Tapiovaara kertoo klassisen Domus-tuolin synnystä ja siihen vaikuttaneista periaatteista ja suomalaisen puutuolin tuotannollisesta kestävyydestä.

Kenkä ja sen muoto (1966) vie katsojan muotoilija Pertti Palmrothin työhuoneeseen ja kenkätehtaalle, joissa kaikki alkaa hyvästä lestistä. Kun huomaa, kuinka monta hienostunutta ja tarkkaa työvaihetta kenkien suunnitteluun ja valmistukseen liittyy, alkaa vintage-kenkien arvo omissa silmissä nousta melkoisesti.

  • Varttia yli kaksitoista ja hiljaisuus (1977) Ohjaaja Lauri Ikonen. Selostaja Antero Karapalo. Esiintyjä Birger Kaipiainen. Tuotanto TV2 Dokumenttitoimitus.
  • Valaisin ja sen muoto (1965) Lavastussuunnittelija Ensio Suominen, musiikin suunnittelija Klaus Salmi, kuvaussuunnittelija Martti Tiukkanen, ohjaaja Matti Lehti, toimittaja Tapio Lahtinen. Tuotanto TV2 Helsingin toimitus.
  • Tuoli ja sen muoto (1966) Ohjaaja Matti Lehti, toimittaja Tapio Lahtinen, lavastussuunnittelija Ensio Suominen, musiikin suunnittelija Klaus Salmi. Tuotanto TV2 Helsingin toimitus.
  • Kenkä ja sen muoto (1966) Ohjaaja Matti Lehti, toimittaja Tapio Lahtinen, lavastussuunnittelija Ensio Suominen, musiikin suunnittelija Klaus Salmi. Tuotanto TV2 Helsingin toimitus.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa