Hyppää pääsisältöön

15.9. Teeman Elävä arkisto: Aapeli 100 vuotta

Mikko Nousiainen ja Toivo Tuomainen Rauni Mollbergin tv-elokuvassa Siunattu hulluus.
Mikko Nousiainen (oik) ja Toivo Tuomainen Rauni Mollbergin tv-elokuvassa Siunattu hulluus. Mikko Nousiainen ja Toivo Tuomainen Rauni Mollbergin tv-elokuvassa Siunattu hulluus. Kuva: YLE toivo tuomainen

Armoitetun humoristi ja kansankuvaaja Aapelin eli kirjailija Simo Puupposen syntymästä on kulunut 100 vuotta. Teema juhlistaa Aapelia esittämällä arkistopaikalla paljon toivotun Siunatun hulluuden ja Kino Suomen paikalla Mollbergin Aapeli-elokuvan Aika hyvä ihmiseksi. Rummukaisen veljeskolmikosta kertovan tv-elokuvan osat esitetään peräkkäin.

Aapelin vuonna 1948 ilmestynyt romaani Siunattu hulluus kertoo Rummukaisen veljeksistä, jotka lähtevät traktorilla kohti hullujenhuonetta: Ana ja Vilippus ovat nimittäin tulleet siihen tulokseen, että vaitelias Elmeri-kuopus on jäänyt päästään vajaaksi.

Hyviä on vähän, pahoja vielä vähemmän, mutta meitä siunatusti hulluja on laskematon määrä.

Romaani kääntyi Mollbergin käsissä ensin kuunnelmaksi vuonna 1960, ja vihdoin kaksiosaiseksi tv-elokuvaksi vuonna 1975. Tässä katsojien rakastamassa toiveklassikossa veljeskolmikon traktorimatka kohti hoitolaitosta muuttuu monipolviseksi seikkailuksi, josta ei puutu käänteitä, jännitystä eikä romantiikkaakaan. Eikä tietenkään sitä lempeää huumoria, josta Aapelin tekstit ovat tunnettuja.

Myös aapelimaiset ihmistyypit ovat Mollbergin ohjauksessa läsnä rehevinä ja eloisina. Rummukaisen Anaa esittää Mikko Nousiainen, Vilippusta Toivo ”Topi” Tuomainen ja hiljaista Elmeriä Martti Kuosmanen. Veljesten tarinan kertoo kansakoulunopettaja Vilhelm Horsma, jota esittää Veijo Pasanen. Matkaa mutkistava huijari Lempinen on Aimo Saukko.

Komedian molemmat osat nähdään peräkkäin, niiden yhteiskesto on yli kaksi ja puoli tuntia.

  • Siunattu hulluus 1-2 (1975) Ohjaus Rauni Mollberg. Dramaturgia Rauni Mollberg ja Panu Rajala. Kuvaus Timo Kapanen. Musiikki Antti Karvinen. Näyttelijät Mikko Nousiainen, Toivo Tuomainen, Martti Kuosmanen, Veijo Pasanen ja Aimo Saukko. Tuotanto TV2 Teatteritoimitus.

Lue lisää:

Aika hyvä ihmiseksi – rakastettu komedia pikkukaupungin väestä

Kavalkadi pikkukaupungin asukkaista esittelee miten pienistä iloista, murheista ja sattumuksista elämän koko rikkaus rakentuu. Aapelin tarinoista rakentuvan elokuvan on ohjannut Rauni Mollberg.
Teeman Kino Suomi 16.2.2017 klo 22.00.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa