Hyppää pääsisältöön

16.12. Teeman Elävä arkisto hämärän rajamailla

Selvänäkijä Aino Kassinen ohjelmasta Aikamme uskomuksia.
Selvänäkijä Aino Kassinen. Selvänäkijä Aino Kassinen ohjelmasta Aikamme uskomuksia. Kuva: Yle/kuvakäsittely Harto Hänninen ei ainoastaan leivästä

Liftari katoaa auton takapenkiltä kolkkona syysiltana. Ufot valvovat tekemisiämme. Koko kansakunnan arvostama ennustajaeukko Aino Kassinen pohtii maailman tilaa ja henkiolentoja.

1970-luvun alku oli monessa mielessä vesimiehen aikaa. Hippiliikkeen liepeillä versoi monenlaista yliluonnolliseen ja esoteeriseen kurottavaa seurapiiriä, ja huomiohakuinen lehdistö tarttui mieluusti jokaiseen ufohavaintoon ja lusikantaivuttajaan ja kättenpäällepanijaan.

Pudasjärven ufohavainnot villitsivät kansan vuosina 1969-1971, ja selittämättömiä valoilmiöitä tultiin tutkimaan Ruotsista asti. Yliluonnollisilla tapahtumilla herkuttelevat viihdelukemistot menestyivät ja viikkolehdet raportoivat jatkuvasti ihmeparantajista, ennustajista ja paranormaaleista ilmiöistä. Hypnotisoija Oliver Hawk (Olavi Hakasalo) tuli koko Suomelle tutuksi viimeistään 1960-luvun lopulla, jolloin Yleisradio televisioi hänen esityksensä Oulusta.

Kahdessa tuon aikakauden viihdeohjelmassa keskitytään yliluonnolliseen. Ohjelmassa Huhu (1971) Erkki Vihtonen, Vesa Nuotio, Teija Sopanen ovat selvittäneet urbaanilegendan, jonka mukaan mustapukuinen liftari katoaa salaperäisesti auton penkiltä. Mukana selvitystyössä myös Porvoon poliisi ja selvänäkijä.

Ohjelmassa Aikamme uskomuksia – ei ainoastaan leivästä (1973) selvitellään henkiolentojen, horoskooppien, ennustusten ja kaikenmuun muusta maailmasta tulevan paranormaalin vetovoimaa. kaikille luonnontieteellinen maailmanselitys ja arkitodellisuus ei riitä. Astrologi Lyyli Mikkonen kertoo horoskoopin laatimisesta, lehtori Liisa Tuovinen ja pastori Juho Tenhiälä kertovat kristinuskon suhteesta ufoihin ja ihmeeseen. Helsingin ufo-seuran puheenjohtaja Timo Pyhälä perehdyttää valoilmiöiden havaitsemiseen.

Molemmissa ohjelmissa haastatellaan Aino Kassista, vuonna 1900 syntynyttä selvänäkijää, joka kertoi ennustaneensa jo sota-aikaan Mannerheimille. Kassisesta tuli 1960-luvulla suuri julkkis, jonka luona presidentti Kekkonenkin vieraili kuulemassa kummia. Kassisen ennustukset, joita monet viikkolehdet julkaisivat omina palstoinaan, koskettivat kaikkea mahdollista maailman tilanteesta hallituspohjaan ja missien sulhasista kuninkaallisiin häihin ja humanoideihin. Myös hänen kirjansa Aino Kassinen kertoo (1972) oli jättimenestys.

Aino Kassisen mukaan takapenkiltä katoava liftari on täyttä totta. Hän on tullut Linnunradan sisäpihalla olevasta temppelikaupungista, jossa sijaitsevat kaikkien uskontojen olopiirit. Kassinen kuoli vuonna 1977.

Lisää paranormaalia aktiviteettia nettiarkiston syövereissä.

  • Huhu (1971) Toimittajat Erkki Vihtonen, Vesa Nuotio, Teija Sopanen. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus.
  • Aikamme uskomuksia – ei ainoastaan leivästä (1973) Suunnittelu ja ohjaus Maarit Siukonen, Ilkka Kajalo, Simo Knuutila. TV1 Yhteiskuntaohjelmien toimitus.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa