Hyppää pääsisältöön

16.6. Teeman Elävä arkisto: Saastepassio

Saastepassio (1970) on kärsimysnäytelmä maapallon tuhoutumisesta.
Saastepassio (1970) on kärsimysnäytelmä maapallon tuhoutumisesta. Kuva: YLE saastepassio

"Tämä on saastepassio, jonka jokainen säe on tarkoitettu välinpitämättömille ihmisille, joille Kaisaniemenkadun melutaso, 90 fonia, on vain ihana kaiku kiihkeästä nykyajasta, ilman melun synnyttämiä sairauksia, joille Alankomaiden jäkäläkannan tuho, 20% kuollutta solukkoa, ei merkitse mitään, joille perna- ja jänisrutto eivät merkitse biologisia aseita."

Matti Lehden vuonna 1970 ohjaama Saastepassio on ”kuvilla ja efekteillä sävelletty kuvitelma tulevaisuudesta”. Se edustaa nykyisin sukupuuton partaalle harvinaistunutta tv-esseetä tai pamflettia, voimakkaasti kantaaottavaa ja taiteellisesti haastavaa kerrontaa.

Dramaattisten ja vertauskuvallisten kuvien, mielleyhtymiä tuottavien äänien ja kärjistävän selostuksen tai dialogin avulla katsojan eteen vyörytetään suuri huoli maapallon tuhoutumisesta ja ihmisen edesvastuuttomasta toiminnasta. Elämän epäviihtyvyyteen johtavia tekijöitä löytyy paitsi ilman, veden ja maaperän saastumisesta, myös säteilystä ja äänisaasteesta – tuolloin ei vielä tunnettu käsitettä valosaaste, josta nyt voisi syntyä samankaltainen pamfletti.

Tämä on passio tietokoneen raksutuksesta, ajasta ja robottien öljyisestä äidinmaidosta.

Passion näky tulevaisuudesta on ankea. Dystopia on laadittu viisiosaisen kärsimysnäytelmän muotoon, vaikka mitään draamallista näytelmää se ei pidäkään sisällään. Sarjan viisi osaa on alun perin esitetty peräkkäisinä päivinä vuodenvaihteessa 1970-1971. Jokaisen alussa on ollut sama kolmiminuuttinen selostus, jonka nyt kuulemme vain kerran kokonaisuuden alussa.

Ensimmäinen jakso käsittelee äänisaastetta, ja sen nimi on Vaskenhakkaajien kuoro. Sen osat ovat Pako, Välinpitämättömyys ja Herääminen.

Toisen jakson nimi on Säteilyn pelko, ja sen pääteemana on ydinsodan ja biologisten aseiden aiheuttama pelko ihmiskunnassa. Alaosat ovat Kiihdytys, Lähestyminen ja Opastimet.

Kolmas jakso pohtii vesien saastumista. Sen nimi on Uitot, ja osat ovat Lavatanssit, Tukkipojan laulu ja Hyvästijättö. Jaksossa on mukana myös Korpilahden kesäteatterin esiintyjiä.

Tämä on ihmisten passio ihmisten kesken, lajin, joka täyttää maan, lajin, joka juuri nyt katselee kuvaputken kiiltävää pintaa.

Ilmansaasteisiin pureutuu neljäs jakso Uhrisavut, jonka osat ovat Rituaali, Ilveilijän tanssi ja Toimitusten jälkeen. Mukana on myös Heinolan seminaarin oppilaskunta ja tanssija Kalevi Peltola.

Saastepassion viimeisessä jaksossa käsitellään teollisuusjätteitä ja jätekuormaa. Jakson nimi on Kuolleet kuvat, sen osat ovat Keidas, Niitty, Tulva ja Loppurukous.

Saastepassio (1970) on kärsimysnäytelmä maapallon tuhoutumisesta.
Saastepassio (1970) on kärsimysnäytelmä maapallon tuhoutumisesta. Kuva: YLE saastepassio
  • Saastepassio 1-5 (1970) Kuvaus Ossi Isokääntö ja Kari Mattsson (jaksossa 5 myös Sergei Uschanov ja Erkki Nuorala). Ääni Heikki Häkkinen. Leikkaus Esteri Tarna. Lavastus Liisa Luotola. Järjestäjä Martti Soinisto ja Tapio Linkki. Naamiointi Kristina Poroila. Kuvaussihteeri Marjatta Lamppu. Suunnittelu Keijo Voudinmäki. Ohjaus Matti Lehti. Tuotanto TV2.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa