Hyppää pääsisältöön

17.2. Teeman Elävä arkisto: Paluu 60-luvulle

Markku Veijalainen ohjelmassa Ohimennen.
Markku Veijalainen ohjelmassa Ohimennen. Markku Veijalainen ohjelmassa Ohimennen. Kuva: YLE ohimennen

1960-luvulla nuorisokulttuuri nousi osaksi valtakulttuuria ja poppareista tuli suunnannäyttäjiä ja idoleita. Vuosikymmenen puolivälissä raikuivat rautalangan, twistin, rokin ja folkin sävelet ritirinnan tangon ja tanssi-iskelmän kanssa.

1950-luvun mullistaviin nuorisokulttuuriuutuuksiin kuuluivat muun muassa rock’n roll, vinyylilevyt, levyautomaatit ja nuorisobaarit. Toisen maailmansodan jälkeen varttuneilla suurten ikäluokkien teineillä oli ensi kerran omaa rahaa, ja heille tarvittiin myös omia kulutushyödykkeitä: muotia, musiikkia, vapaa-ajan vieton välineitä.

1960-luvulla nuorisokulttuuri kasvoi kaupallisesti yhä merkittävämmäksi, kun televisio yleistyi olohuoneissa: telkkarin välityksellä nuoret saivat tietoa trendeistä ja tarjonnasta, ja mainontakin alkoi seurata nuorten maailmaa. Nuorisolehtiä syntyi, muotivillityksiä meni ja tuli, poppareista leivottiin superjulkkiksia.

Yeah. yeah - paluu 60-luvulle

Vuosikymmenen television musiikkiohjelmista monet tulivat ja menivät suorina lähetyksinä, mutta onneksi paljon on jäänyt arkistoihinkin. Ohjelmassa Yeah, yeah – rautalangat laulaa vuodelta 1965 nähdään varhaisia musiikkivideoita aikakauden kuumilta uutuusbändeiltä, mukana muun muassa Eero, Jussi & The Boysin Kaunis nainen, Five Cometsin Älä hylkää rakkautta, Antti Einiön Shake, Rattle and Roll, The Esquiresin Kovan päivän ilta ja Eddy and the Lightningsin Paha oot ja Shut Up. Jarmo Porolan ohjaamassa ja suunnittelemassa ohjelmassa ovat alun perin esiintyneet myös Kari Kuuva, Johnny, The Islanders ja The Scaffolds, mutta heidän osuutensa eivät ole valitettavasti säästyneet.

The Scaffoldsiin pääsemme tutustumaan ohjelmassa Kurkotamme kuuluisuuteen vuodelta 1964: siinä esitellään aloittelevina bändeinä Cay Karlssonin luotsaama The Scaffolds ja Vesa Nuotion kokoama Finntrio, sekä nuorisokulttuurin kahtiajakautuneesta moninaisuudesta hienosti kertova Pekka Nurmikallion tanssiyhtye, jonka laulusolistina on Terttu Karin.

Muistetuin 1960-luvun pop-ohjelmista on Ohimennen, jota tehtiin vuosina 1965-1966. Sitä teki TV2:n nuorten ohjelmien toimitus, tuottajana ja ohjaajana Jarmo Porola, juontajina Jyrki ”Jyräys” Hämäläinen ja Markku ”Mape” Veijalainen. Nuoret ennakkoluulottomat juontajat olivat iältään kahdenkympin molemmin puolin, tv-kokemus oli olematon, mutta suulas ja rento läsnäolo sitäkin magneettisempi.

Ohjelma esitteli osapuilleen kahden viikon välein uusimpia kotimaisia hittejä, luki katsojapalautteita, haastatteli artisteja, teki katugallupeja, toi studioon ulkomaisia esiintyjiä – ja näytti erilaiselta kuin aikansa muu televisio. Toisin sanoen: Ohimennen oli kaikkien myöhempien nuorten musiikkiohjelmien prototyyppi.

Marko Gustafssonin kanssa Arkistovieraana-ohjelmassa 1960-luvun pop-ohjelmia muistelee Ohimennen-toimittaja Markku Veijalainen, joka toimii nykyisin myös 1960-luvun muusikoista kootun kiertueen juontajana. Markku Veijalaisen dokumentti 1960-luvun muusikoista esitetään Teemalla ennen arkisto-ohjelmia 17.2. nimellä Back to the Sixties.

Ohimennen-huumaa myös Elävän arkiston netissä!

 • Yeah, yeah – rautalangat laulaa
  (1965) Rautalankamusiikin pop-hetkiä linnoituksessa, satamassa, jäähallissa - kaikkialla. Mukana Eero, Jussi & The Boys, The Five Comets, Antti Einiö, Eddy and the Lightnings ja The Esquires. TV2 Nuortentoimitus.
 • Arkistovieraana Markku Veijalainen
  (2014) 1960-luvun poptoimittaja muistelee Marko Gustafssonin haastattelussa.
 • Ohimennen
  (1966) Nuorten musiikkiohjelmassa esiintyvät Anki Lindqvist, Katri Helena, Danny ja D'Islanders. Juontajina Markku Veijalainen ja Jyrki Hämäläinen, jotka esittävät myös kuuluisan Sonny & Cher –parodian. TV2 Nuortentoimitus.
 • Kurkotamme kuuluisuuteen
  (1965) Nuoria kokoonpanoja matkalla kohti mainetta. Finntrio, Cay and the Scaffolds sekä Pekka Nurmikallion yhtye, laulusolistina Terttu Karin. Suomen Televisio.
Kommentit
 • Lapset aikuisten maailmassa – Teeman elokuvia joulukuussa

  Lapset avaavat näkökulmia maailman nurinkurisuuteen.

  Joulukuussa ja tammikuussa Teeman Kino Klassikko ja perjantain Kino esittävät vanhoja ja uusia elokuvia ajattomasta aiheesta. Lapset avaavat aina palkitsevan näkökulman aikuisten maailmaan ja sen nurinkurisuuteen ja epäkohtiin, koulukiusaamisesta maailmansotiin.

 • Teeman joulun lahjapaketit 2019

  Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

  Teeman jouluun kuuluvat lahjapaketit, joka päivä aatosta loppiaiseen klo 12! Elokuvia, musiikkia, sarjoja, magiaa.

 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa