Hyppää pääsisältöön

17.3. Teeman Elävä arkisto: Ruokatarjoilu

keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen pesevät hampaitaan aterian jälkeen.
Lastenjuhlissa voi kattaa hammasharjat ruokapöytään. keittiömestarit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen pesevät hampaitaan aterian jälkeen. Kuva: YLE asia on pihvi

Ovatko kutsut emännälle ilo vai rasite? Mitä lastenkutsuilla tarjotaan? Kuinka seisovasta pöydästä syödään? Kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin löytyy vastaus illan arkisto-ohjelmista.

Paperilautasin katettu pöytä ohjelmasta Keittiönurkka, 1968.
Huolettoman pöydän voi kattaa muoviliinalle paperilautasin. Paperilautasin katettu pöytä ohjelmasta Keittiönurkka, 1968. Kuva: yle katettu pöytä

Vuonna 1968 tehdyssä Keittönurkka-ohjelmassa annetaan vinkkejä vaivattomiin ja edullisiin kutsujärjestelyihin. Illanistujaisten ei suinkaan olisi tarkoitus olla emännälle uuvuttava rasite, vaan iloinen ja virkistävä kokemus, ohjelmassa todetaan. Siksi rattoisia kutsuja ei pidä ottaa liian raskaasti, vaan vieraille voi kattaa vaikkapa muoviliinalle kertakäyttöastiat. Emäntä voi ottaa monella tapaa rennosti. ”Jos on oikein rohkea ja nykyaikainen, hän voi kattaa pöydän vieraille keittiöön.”

Tarjoiluvinkkinä kerrotaan myös, että vieraille voi kahvin sijaan tarjota myös teetä, ”jota emännät syyttä suotta halveksivat vierastarjoilussa". Samovaarin ympärille voi itse asiassa rakentaa hauskan rupatteluhetken.

Ohjelman saunotteluvieraille tarjotaan pienellä illallisella jauhelihapitsaa kevyen salaatin kanssa, jälkiruoaksi maitorahkasta ja kermasta valmistettu appelsiinilotta ja juomana on kotona tehtyä katajakaljaa. Malli-illallisen laittaa kotitalousteknikko Elli Vainio.

Lastenkutsuja järjestettäessä pitää unohtaa karkit ja limpsat, muuten tulevat Vanamo ja Kolmonen ja heittävät kattauksen liinoineen roskiin. Ohjelmassa Asia on pihvi: Lastenkutsut (1970) terveelliseen lasten pöytään katetaan herkullista pitsaa, porkkanoita ja juureslautanen. Eikä haittaa, vaikka olisi katettu hammasharjatkin aterian päätteeksi.

1980-luvulla ruotsinlaivojen seisovat pöydät katkarapuineen houkuttivat ja hämmensivät matkaajia. Jaakko Kolmonen matkasi laivan keittiöön ja ruokasaliin neuvomaan kuluttajia Patakakkosen jaksossa Seisova pöytä (1988). Ohjelmassa nähdään miten seisovan pöydän herkut syntyvät, ja keittiömestari opettaa, miten pöydän antimista kannattaa nauttia: ensin kalaa, sitten leikkeleitä, ja vasta viimeiseksi lämmintä ruokaa. Ja otetaan kohtuudella.

Elli Vainio ja Pirkko Savisaari ohjelmassa Keittiönurkka.
Elli Vainio ja Pirkko Savisaari Keittiönurkassa. Elli Vainio ja Pirkko Savisaari ohjelmassa Keittiönurkka. Kuva: yle pirkko savisaari
  • Keittiönurkka: Tulkaa meille (1968) Toim. Pirkko savisaari. Suunnittelu Elli Vainio, Leena Lohtander. Tuotanto TV2 Dokumenttitoimitus.
  • Asia on pihvi: Lastenkutsut (1970) Toim. Jaakko Kolmonen ja Veijo Vanamo. Ohjaus Karl-Gustaf Grönstrand. Tuotanto TV2 Helsingin toimitus.
  • Patakakkonen: Seisova pöytä (1988) Toim. Jaakko Kolmonen. Kuvaus Jorma Kuusisto. Ohjaaja Matti Elo.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa