Hyppää pääsisältöön

1.9. Teeman Elävä arkisto: Gallen-Kallela ja Halonen 150 vuotta

Gallen-Kallelan luonnon maalaukseen Démasquée.
Gallen-Kallelan luonnos maalaukseen Démasquée. Luonnoksessa taiteilija itse pilakuvana. Gallen-Kallelan luonnon maalaukseen Démasquée. Kuva: YLE palava sydän

Sibeliuksen lisäksi kaksi saman aikakauden merkittävää kansallisromantiikan kuvataiteilijaa viettää 150-vuotisjuhlaansa: Akseli Gallen-Kallela ja Pekka Halonen. Molemmista esitetään mustavalkoiset taiteilijamuotokuvat vuodelta 1965.

Elokuvaohjaaja Erik Blombergin dokumentti Palava sydän (1965) kertoo taiteilija Akseli Gallen-Kallelasta ja hänen intohimoisesta suhteestaan Suomeen ja suomalaisuuteen. ”Hän oli Suomen taiteen renessanssihenki, jonka toinen siipi vettä viisti, toinen taivoa tapasi”, kuten dokumentin selostuksessa todetaan Elina Salon äänellä.

Akseli Gallen-Kallela (1865-1931) oli nuorena taiteilijana ankara realisti, mutta siirtyi 1800-luvun lopulla kohti symbolismia ja kansallisromantiikkaa. 1890-luvulla syntyneet Kalevala-aiheiset maalaukset ja freskot, sekä vuoden 1919 kuvitukset loivat Gallen-Kallelan kuolemattoman maineen suomalaisuuden tulkkina, vaikka hän taiteilijana siirtyikin jo vuosisadan taitteessa kansallisista aiheista symbolismiin.

Tesvisiolle tehdyssä mustavalkoisessa dokumentissa käydään Gallen-Kallelan elämä ja ura läpi vaihe vaiheelta. Ohjaaja Blomberg on itse myös kuvannut ja leikannut dokumentin, jonka käsikirjoituksesta vastaa Kyllikki Hämäläinen. Suunnittelussa ja asiantuntijoina ovat mukana olleet Olli Hämäläinen, Annikki Toikka-Karvonen ja Pirkko Gallen-Kallela. Ohjelma on nähty televisiossa viimeksi elokuussa 1965.

Samalta vuodelta on toinenkin ohjelmaharvinaisuus, Erkki Vuorelan lyhyt dokumentti Kirkas päivä (1965) taiteilija Pekka Halosen (1865-1932) taiteilijantaipaleesta.

Gallen-Kallelan ystävä ja ikätoveri on piirtynyt suomalaisten mieliin uljaitten lumisten maisemien maalarina, jonka tuotannossa on kaikuja hänen opettajansa Paul Gauguinin tyylistä. Halonen oli ensimmäinen taiteilija, joka rakennutti ateljeen Tuusulanjärven rannalle; Halosenniemi houkutti pian seudulle myös muita taiteilijoita.

Erkki Vuorelan ohjelmassa on asiantuntijoina käytetty muun muassa Halosen perikuntaa. Lukijoina ohjelmassa ovat Lempi Heinonen ja Tarmo Manni.

  • Palava sydän (1965) Ohjaus, kuvaus ja leikkaus Erik Blomberg. Käsikirjoitus Kyllikki Hämäläinen. Asiantuntijat Olli Hämäläinen, Annikki Toikka-Karvonen ja Pirkko Gallen-Kallela. Tuotanto Suomen Televisio.
  • Kirkas päivä (1965) Käsikirjoitus ja ohjaus Erkki Vuorela. Kuvaus Eero Kaartinen ja Ossi Isokääntö, äänitys Jyrki Pirhonen. Lukijat Lempi Heinonen ja Tarmo Manni. Tuotanto TV2.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa