Hyppää pääsisältöön

19.2. Teeman Elävä arkisto -ekstra: Riitta Vainio in memoriam

Riitta Vainio tanssii koreografiansa Kotka, 1962.
Riitta Vainio tanssii koreografiansa Kotka, 1962. Riitta Vainio tanssii koreografiansa Kotka, 1962. Kuva: Yle/Kuvankäsittely Harto Hänninen eino ruutsalo

Suomalaisen modernin tanssin kehittäjä ja johtotähti Riitta Vainio menehtyi 16. tammikuuta 2015. Teema kunniottaa koreografin muistoa ohjelmapaketilla, joka sisältää hänen lyhyitä tanssiteoksiaan 1960-luvulta.

Hän oli luovan tanssi-ilmaisun esitaistelija ja tienraivaaja, jonka Kotka-koreografiasta sanotaan maamme modernin tanssin alkaneen vuonna 1962. Riitta Vainio oli tuolloin juuri suorittanut tanssidiplominsa Philadelphian musiikkiakatemiassa Yhdysvalloissa. Sitä ennen hän oli valmistunut voimistelunopettajaksi Helsingin yliopistosta, mutta tanssi vei uravalintana voiton.

Lukuisten koreografioiden ja esitysten ohessa Vainio perusti Helsinkiin Modernin tanssin koulun jo 1960-luvun alussa ja Suomen Modernin Tanssitaiteen Opiston vuonna 1966. Hän ehti opettaa fyysistä ilmaisua, liikuntaa ja modernia tanssia myös muun muassa Teatterikorkeakoulussa, Helsingin Tanssiopistossa ja Sibelius-Akatemiassa. Tanssijan, koreografin ja opettajan toimien ohessa hän opiskeli myös tanssiterapiaa ja työskenteli terapeuttina.

Riitta Vainio niitti mainetta ja palkintoja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Suomessa hänet huomioitiin muun muassa Tanssitaiteen valtionpalkinnolla vuonna 1991, Suomi-palkinnolla 1992 ja Pro Finlandialla 2004. Philadelphian University of the Arts -yliopiston Silver Star -palkinnon hän sai vuonna 2005.

Uraauurtavan Kotkan ohjasi lyhytelokuvaksi taiteilija Eino Ruutsalo, ja se saa kunnian aloittaa Elävän arkiston muistolähetyksen. Muut 1960-luvun koreografiat, jotka näemme Riitta Vainion ja hänen tanssiryhmänsä esityksinä Teemalla, ovat Kosketus, Episodeja, Toiseen potenssiin sekä Rumba. Taltioinnit ovat vuosilta 1965-1968.

  • Kotka (1964) Ohjaus, käsikirjoitus ja kuvaus Eino Ruutsalo. Musiikki Otto Donner. Koreografia ja tanssi Riitta Vainio.
  • Kosketus (1965) Ohjaus Lauri Ikonen. Musiikki Kari Rydman. Koreografia Riitta Vainio. Tanssi Riitta Vainio, Raimo Puurtinen, Pirjo Viitanen, Göran Löfström, Henry Sarlin, Marketta Lahti, Raija Kurronen, Marja-Liisa Tanner, Kirsi Arajärvi, Elzbieta Trzcinska, Suzanne Järnefelt, Agneta Frankenhaeuser.
  • Episodeja (1966) Ohjaus Heikki Seppälä. Koreografia Riitta Vainio. Tanssi Riitta Vainio, Jaakko Helkavaara, Sinikka Gripenberg, Liisa Suvanto-Priha ja Tuula Källström.
  • Toiseen potenssiin (1968) Ohjaus Jukka Sipilä. Musiikki Heikki Poikolainen. Koreografia Riitta Vainio. Tanssi Kirsi Arajärvi, Göran Löfström, Riitta Vainio ja Pirjo Viitanen
  • Rumba (1969) Ohjaus Jukka Sipilä. Musiikki Heikki Poikolainen. Koreografia Riitta Vainio. Tanssi Riitta Vainio ja Pirjo Viitanen.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa