Hyppää pääsisältöön

20.1. Teeman Elävä arkisto: Tommi Rinne

Näyttelijä Tommi Rinne.
Näyttelijä Tommi Rinne. Kuva: yle tommi rinne

Tommi Rinteen esittämä Samuel Väsy tarjoilee lempeää 1960-luvun komiikkaa kiltin perheenisän elämästä. Harvoin esitetty komediasarja kunnioittaa Tommi Rinteen muistoa hänen 90-vuotispäivänään.

Tommi Rinne (21.1.1925–10.6.1999) kuului Rinteen kuuluisaan teatterisukuun, hänen isänsä oli näyttelijä Jalmari Rinne, ja setänsä näyttelijä Joel Rinne. Tommi Rinne kävi teatterikoulun heti sodan jälkeen, ja päätyi näyttelijäksi Porin, Hämeenlinnan, Lahden ja Joensuun kaupunginteattereiden kautta Helsingin Kansanteatteriin 1950-luvun alussa.

Hän oli tehnyt 1940-luvulta saakka pikkurooleja myös elokuvissa, ja 1955 kohdalle osui ensimmäinen isompi rooli: konstaapeli Kangas Pekka ja Pätkä -elokuvassa Kiinni on ja pysyy. Rinteen koomikonlahjat miellyttivät ohjaaja Aarne Tarkasta, joka pestasi hänet tuon jälkeen lukuisiin elokuviinsa.

1960-luvun alusta alkaen Rinnettä työllisti televisio, niin kuin monia muitakin elokuvanäyttelijöitä. Hänen 1960-luvun suurin tv-roolinsa oli pääosa Erkki-Mikaelin käsikirjoittamassa komediasarjassa Samuel Väsy.

Erkki-Mikael eli Erkki Salmi oli toimittaja ja pakinoitsija, jonka Apu-lehden pakinoitten kuuluisimmat päähenkilöt olivat Isaskar Keturi ja Samuel Väsy. Pakinoita syntyi 1950-luvun puolivälistä alkaen, ja 1970-luvun alkuun mennessä niistä oli julkaistu jo yli kymmenen kokoelmateostakin. Salmi osallistui myös tv-viihteen tekoon muun muassa Matti Kuuslan ja Jukka Virtasen kanssa 1960-luvulla. Erkki-Mikaelin Isaskar Keturi -tarinoista tehtiin elokuva Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut vuonna 1960, Samuel Väsystä tämä nyt esitettävä neliosainen tv-sarja.

Samuel Väsy on kolmilapsisen perheen isä, joka joutuu kohtaamaan monenlaisia isän ja aviomiehen rooleihin liittyviä haasteita. Vikkelät kaksospojat ja puuhakas vaimo takaavat sen, ettei Väsyn arki ole liian yksitoikkoinen. Samuel Väsyn energistä puolisoa sarjassa esittää Hillevi Lagerstam, perheen lapsina nähdään Johanna Lehtinen sekä kaksospojat Tapani ja Juhani Huikko.

  • Samuel Väsy 1 (1965) K: Erkki-Mikael. Pääosissa Tommi Rinne, Hillevi Lagerstam, Johanna Lehtinen, Tapani ja Juhani Huikko. Kuvaus Pauli Sipiläinen. ääni Pekka Heinonen. Leikkaus Seija Manninen. Musiikki Esko Linnavalli. Lavastus Kalevi Liski. Ohjaus Ere Kokkonen. Tuotanto TV1.
  • Samuel Väsy 2 (1965) K: Erkki-Mikael. Pääosissa Tommi Rinne, Hillevi Lagerstam, Johanna Lehtinen, Tapani ja Juhani Huikko. Kuvaus Pauli Sipiläinen. ääni Pekka Heinonen. Leikkaus Seija Manninen. Musiikki Esko Linnavalli. Lavastus Kalevi Liski. Ohjaus Ere Kokkonen. Tuotanto TV1.
  • Samuel Väsy 3 (1965) K: Erkki-Mikael. Pääosissa Tommi Rinne, Hillevi Lagerstam, Johanna Lehtinen, Tapani ja Juhani Huikko. Kuvaus Pauli Sipiläinen. ääni Pekka Heinonen. Leikkaus Seija Manninen. Musiikki Esko Linnavalli. Lavastus Kalevi Liski. Ohjaus Ere Kokkonen. Tuotanto TV1.
  • Samuel Väsy 4 (1965) K: Erkki-Mikael. Pääosissa Tommi Rinne, Hillevi Lagerstam, Johanna Lehtinen, Tapani ja Juhani Huikko. Kuvaus Pauli Sipiläinen. ääni Pekka Heinonen. Leikkaus Seija Manninen. Musiikki Esko Linnavalli. Lavastus Kalevi Liski. Ohjaus Ere Kokkonen. Tuotanto TV1.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa