Hyppää pääsisältöön

21. ja 28.7. Teeman Elävä Arkisto: Rockstop!

Heli Nevakare juonsi Rockstop!-ohjelmaa 1987.
Heli Nevakare juonsi Rockstop!-ohjelmaa 1987. Kuva: YLE rockstop

Ilman Heli Nevakaren Rockstoppia 1980-luku ei olisi ollut ihan niin kasari. Ohjelma toi aikakauden kuumimmat musavideot teinien ulottuville, ja persoonallisista juonnoista ja haastatteluista oli jokaisella oma mielipide.

Rockstop! alkoi syyskuussa 1987 ja tuli ruutuihin kerran kuussa. Sitä ennen Nevakare oli kokeillut siipiään laulajana omalla nimellään sekä taiteilijanimillä Helen West ja Helen Wheels. Vaikka musiikkityylejä tuli kokeiltua chansonista hevirokkiin, se ihan omin alue taisi löytyä kuitenkin vasta musiikkitoimittajana. Vuonna 1986 Nevakare pääsi tekemään vartinmittaisia rokkiuutisia nimellä Kamera kiertää, ja seuraavana syksynä ohjelma piteni Rockstopin muotoon. Viimeinen rockin ajankohtaiskatsaus lähetettiin joulukuussa 1992 ja muistelujakso vielä tammikuussa 1993.

Tulkoon ääni. Ja ääni tuli.
Tulkoon valkeus.
Ja valkeus tuli.
Tulkoon rummut.
Ja rummut tuli.
Tulkoon kitara. Ja kitara tuli.
Tulkoon Rockstop!

Arkistoillan ensimmäisessä Rockstopissa muistellaan keikkakesää 1987: Turun Ruisrockissa tavataan Chrissie Hynde ja Johnny Rotten, Pihtiputaan Saapasjalkarokissa moikataan Ilonaa ja Deep Purplea. Lontooseen mennään tapaamaan Bogart Co ja Wasp.

Lokakuussa 1988 Helin haastattelussa ovat Sting, Kiss ja Vixen. Lopussa Heli esittelee hiukan laulutaitojaankin Gene Simmonsille ja Paul Stanleylle.

Toisen viikon Rockstopeissa ollaan heavyrockin asialla. Vuoden 1989 Hevispesiaalissa Nevakare on koonnut oman levyraadin, joka arvioi vuoden hevi-videoita. Esiintyjät ovat Guns N' Roses, Zero Nine, Helloween, Annica, Queensryche ja Kobra. Toisessa raadissa tuomaroi Nuket-yhtye.
Arkistoiltojen viimeisessä Rockstopissa jatketaan hevilinjoilla: haastattelussa ovat Ozzy Osbourne ja Iron Maidenin Bruce Dickinson, sekä Metallica. Keravalla tavataan Stone sekä Matti ja Pirjo Bergström. Mukana myös Boycott.

21.7. Teeman Elävä arkisto: Rockstop!

 • Rockstop! (1987) Toimittaja Heli Nevakare. Ohjaaja Matti Grönberg. Graafikko Virpi Mäkinen. Työryhmä Seppo Rapeli, Olli Harkki, Päivi Pynnönen, Mervi Pohjalainen, Tiina Santaharju. Tuotanto TV2 Musiikkiryhmä.
 • Rockstop! (1988) Toimittaja Heli Nevakare. Ohjaaja Matti Grönberg. Graafikko Virpi Mäkinen. Tuotanto TV2 Musiikkiryhmä.

28.7.Teeman Elävä arkisto: Rockstop!

 • Rockstop: Hevispesiaali (1989) Toimittaja Heli Nevakare. Ohjaus Heli Nevakare ja Matti Grönberg. äänisuunnittelija Jari Kanerva. Tuotanto TV2 Musiikkiryhmä.
 • Rockstop! (1988) Toimittaja Heli Nevakare. Ohjaus Heli Nevakare ja Matti Grönberg. äänisuunnittelija Jari Kanerva. Tuotanto TV2 Musiikkiryhmä.
Heli Nevakare juontaa Rockstoppia 1988.
Heli Nevakare juontaa Rockstoppia 1988. Kuva: YLE 1988
Kommentit
 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema