Hyppää pääsisältöön

22.9. Teeman Elävä arkisto: Kauneuskilpailut

Henna Meriläinen treenaa Miss Suomi -kisoihin ohjelmassa Missien mitat.
Henna Meriläinen treenaa Miss Suomi -kisoihin ohjelmassa Missien mitat. Henna Meriläinen treenaa Miss Suomi -kisoihin ohjelmassa Missien mitat. Kuva: YLE missien mitat

Millainen mylly pyörii kauneuden markkinoiden takana? Kahden arkisto-ohjelman kautta katsotaan 1990- ja 1980-lukujen malli- ja missimaailmaan: katsoja voi itse päätellä mihin suuntaan huippumallimarkkinat ovat noista ajoista kehittyneet.

Ovatko nilkat sirot, menevätkö pohkeet ja reidet kunnolla kiinni? Ovatko muodot kohdillaan ja selvä vyötärö? Nouseeko dekoltee-alue hyvin, onko kaulan luut sirot vai pitääkö peittää korulla? Sitten jos vielä kasvot ovat symmetriset, niin mars eteenpäin kohti missikisoja.

Ohjelmassa Missien mitat (1994) kerrotaan, miten missejä leivotaan, ja millaisilla kriteereillä heitä arvioidaan. Vuoden missikandidaatit ovat koulutuksessa: pitää osata kävellä oikein, nostaa ryhtiä, hymyillä ja säteillä paitsi tuomaristolle myös yleisölle. Välillä hymy meinaa hyytyä, kun kasvot alkavat jännityksestä nykiä ja puutua.

Koulutettavina ja haastateltavina ovat muun muassa missikandidaatit Annika Metsäketo ja Henna Meriläinen. Omasta missivuodestaan kertoo Miss Suomi 1991 Tanja Vienonen, joka kritisoi myös lehtien moraalia.

Roswitha Heikkilä sparraa kokelaita Supermalli ja mannekiini -kisoihin 1987.
Roswitha Heikkilä sparraa kokelaita Supermalli ja -mannekiini -kisoissa 1987 Roswitha Heikkilä sparraa kokelaita Supermalli ja mannekiini -kisoihin 1987. Kuva: YLE supermalli

Missien seurasta siirrymme mallien maailmaan ohjelmassa Supermalli ja mannekiini 1987. Vaikka maailma on muuttunut paljonkin liki 30 vuodessa, muodit ja kauneusihanteet heittelehtineet laidasta laitaan, niin mallien koulutuksessa toistetaan samoja mantroja: kaula pitkäksi, ryhti hyväksi ja muistakaa että teidän pitää saada se asu näyttämään hyvältä!

Mallikoulutuksessa samat säännöt pätevät niin poikien kuin tyttöjenkin kohdalla.

Missien koulutukseen verrattuna mallikoulu vaikuttaa älykkötouhulta: on tapakulttuuria ja käytösetikettiä, huumoria ja kommunikointitaitoja. Hotelli Hesperiassa kurssin priimukset palkitaan: valokuvauksellisimmasta tulee vuoden supermalli, supermannekiiniksi valitaan se, joka täyttää mannekiinimitat ”niin ulkoisesti kuin sisäisestikin”.

  • Missien mitat. Miten missejä leivotaan (1994) Ohjaus ja käsikirjoitus Veijo Kantele. Tuottaja Risto Järvinen. Tuotanto TV2 Asiaohjelmat.
  • Supermalli ja mannekiini 1987 (1987) Ohjaus ja käsikirjoitus Matti Hämäläinen. Kuvaus Teuvo Karhu. TV1 Lasten ja nuorten toimitus.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa