Hyppää pääsisältöön

24.3. Teeman Elävä arkisto: Ruokatuotanto

Jauhelihapihviä-säilykepurkkeja. Ohjelmasta Kuinka Helsinki ruokitaan.
Jauhelihapihviä-säilykepurkkeja. Ohjelmasta Kuinka Helsinki ruokitaan. Kuva: YLE kuinka helsinki ruokitaan

Ennen television yleistymistä 1950-luvulla ja 1960-luvun alkupuolella yritykset ja yhteisöt teettivät paljon lyhytelokuvia, joissa valistettiin katsojia oman toiminnan ja tuotteiden erinomaisuudesta. Arkisto-ohejlmissa ylistetään munia, maitoa, voita, sokeria ja makkaraa sekä leivontataitoa ja ruokajakelua.

Lyhärissä Kuinka Helsinki ruokitaan (1964) kuvataan Elannon roolia pääkaupungin ruokatuottajna: leipomot tuottavat kymmeniä sortteja leipää aamuvarhaisesta alkaen kaupunkilaisten nälkää taittamaan. Pesästä pöytään (1961) on munatuottajien tilaamaa ylistyslaulua kananmunan monikäyttöisyydestä ja puhtaudesta.

Kuva lyhytelokuvasta Kuinka Helsinki ruokitaan.
Kuva lyhytelokuvasta Kuinka Helsinki ruokitaan. Kuva: YLE kuinka helsinki ruokitaan

Meijerien ja maatilojen asialla liikutaan kahdessa lyhytelokuvassa: Luonnon lahja ihmisille (1956) käy läpi maitotuotantoa: maito on täydellisin kaikista ravintoaineista, samoin siitä jalostettu voi. Voi onkin otsikossa mainittu luonnon lahja ihmiselle. Elokuvan mukaan kaupungissa asuvatkin ihmiset ymmärtävät luonnon kutsuvan heitä, sillä luonnon antimet ovat heitä varten. Lyhytelokuvassa Maitoa, maitoa, maitoa (1959) meijeri-ihanuus jatkuu: kaikkihan me osaamme maitoa juoda, mutta tulemmeko ajatelleeksi kuinka paljon työtä tarvitaan maitolitraan. Näissä elokuvissa kerrotaan yksityiskohtaisesti kaikki maidon tiestä utareesta juomalasiin.

Elokuva Maistuvat makkarat (1956) siirtyy lihajalostuksen pariin. Nyt nautakarja on raaka-ainetta, josta jauhetaan osuusteurastamoissa lihamassaa, josta makkarat valmistuvat. Nykyisin ei makkaratehtaalta juuri näe kuvia televisiossa.

Makeuttakaan ei sovi unohtaa. Sokeri kulkee kahvipöytiin juurikaspelloilta monimutkaisten prosessien kautta. Kolme palaa sokeria (1963) kertoo suomalaisesta sokerituotannosta ja sokerin hyvistä ominaisuuksista. Montako palaa saikaan olla?

  • Kuinka Helsinki ruokitaan (1964) Ohjaus, kuvaussuunnittelu ja käsikirjoitus Pentti Ojala. Musiikki Erkki Ertama. Selostaja Sauvo Puhtila. Tuotanto Fennada Junior.
  • Pesästä pöytään (1961) Ohjaus ja suunnittelu Jaakko Kuusisto. Tuottaja Pertti Himberg. Kuvaaja Unto Kumpulainen. Tuotanto LII-Filmi Oy.
  • Luonnon lahja ihmisille (1956)Ohjaaja Harri Hiilivirta. Kuvaaja Uno Pihlströn ja Niilo Heino. selostus Olavi Puusaari. Suomi-Filmi.
  • Maitoa maitoa, maitoa (1959) Ohjaus ja kuvasuunnittelu Jukka-Pekka Kinnunen. Teksti Tauno Tainio. Selostaja Mauno Hyvönen. Suomen Filmiteollisuus Oy.
  • Maistuvat makkarat (1956) Kuvasuunnittelu Unto Kumpulainen. Selostaja Carl-Erik Creutz. Tilaaja Tuottajain Lihakeskuskunnan osuusteurastamot. Tuotanto Fennada-Junior.
  • Kolme palaa sokeria (1963) Käsikirjoitus Martti Tarkela, Väinö Vento. Selostus Heikki Heino. Leikkaus Juho Gartz. Ohjaus ja kuvaus Esko Töyri ja Virke Lehtinen. Tilaaja Suomen Sokeri Oy. Tuotanto Fennada-Junior.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa