Hyppää pääsisältöön

2.6. Teeman Elävä arkisto: Kristiina Halkola

Kristiina Halkola tv-elokuvassa Kotona (1970).
Kristiina Halkola tv-elokuvassa Kotona (1970). Kristiina Halkola tv-elokuvassa Kotona (1970). Kuva: YLE kotona

Kristiina Halkola oli Suomen kehutuin ja kohutuin, rakastetuin ja vihatuin tv-kasvo 45 vuotta sitten. Nyt hänen täyttäessään 70 vuotta arkisto palauttaa mieliin hänen nuoruutensa tähtihetkiä.

Kristiina Halkola syntyi Kuusankoskella 3. kesäkuuta 1945. Teatterikouluun tuore ylioppilas keksi pyrkiä, kun kävi ilmeiseksi etteivät paperit riitä yliopistoon. Koulun ovet aukesivat ensi yrittämällä, ja opintonsa pitkäsäärinen ja -lettinen neito rahoitti mallintöillä.

Näyttelijäoppilaan kuvauksellisuus herätti nopeasti myös uuden aallon elokuvantekijöiden huomion. Aluksi oli pikkurooli Aito Mäkisen elokuvassa Vaaksa vaaraa (1965), sitten päärooli Asko Tolosen lyhytelokuvassa Kristiina (1965), mutta seuraavana vuonna kaikki muuttui.

Rohkea ja raikas roolisuoritus Mikko Niskasen nuorisoelokuvassa Käpy selän alla (1966) teki 22-vuotiaasta näyttelijänalusta nuorisojulkkiksen, jolta ei puuttunut töitä. Halkola teki Jörn Donnerin ohjauksessa kohuelokuvan Mustaa valkoisella (1968), jonka seksikohtauksesta hän haastoi Donnerin oikeuteen. Sen jälkeen elokuvaroolit vähenivät, ja Halkola kiinnitettiin radikalisoituneeseen Televisioteatteriin.

Ylioppilasteatterissa Halkola oli tutustunut myös laululiikkeen kärkihahmoihin, säveltäjä Kaj Chydeniukseen ja sanoittaja Aulikki Oksaseen. Halkolan terävä, paikoin epävireinen lauluääni tuli hyvin tutuksi radion ja television kabareeohjelmista, joissa oiottiin yhteiskunnan epäkohtia huumorin varjolla. Halkolasta tuli myös levytähti, kun Chydeniuksen Käpyyn säveltämät laulut julkaistiin singleinä. Oman ainoan pitkäsoittolevynsä Täytyy uskaltaa Halkola julkaisi vuonna 1971.

Televisioteatterissa Halkola teki hyvin laajasti rooleja työläisnaisista nirppanokkaisiin hienohelmoihin saakka, modernia ja klassista, lausuntaa ja laulua. Hän oli porvaristoa ärsyttäneen poliittisen kabaree-ohjelmiston itsestäänselvä tähti.

Kotona (1970) on Eija-Elina Bergholmin ohjaama ja Reima Kekäläisen käsikirjoittama sosiologisiin tutkimuksiin nojautuva draama erään Raija-tytön perheoloista ja kehityksestä. Halkola tekee hyvin vahvan kaksoisroolin sekä pikku-Raijan äitinä että myöhemmin mielisairaalan avo-osastolla tarinaansa kameralle kertovana teini-ikäisenä Raijana. Pikku-Raijaa esittää Marja Halkola ja perheen isää Vesa Mäkelä.

Näytelmän jälkeen näemme musiikillisen kymmenminuuttisen Kristiina Halkola laulaa rakkaudesta (1971). Laulut ovat Kaj Chydeniuksen säveltämät Ei puolikasta ja Jos rakastat sekä amerikkalaisen Elaine Brownin Kohtaaminen. Jälkimmäinen laulu on Mustien Panttereiden tunnuslaulu, jossa muistellaan Martin Luther Kingiä.

  • Kotona (1970) N: Kristiina Halkola, Vesa Mäkelä, Marja Halkola, Tarja-Tuulikki Tarsala, Eero Melasniemi, Anja Pohjola. Kuvaus Antero Virta. Käsikirjoitus Eija-Elina Bergholm. Ohjaus Reima Kekäläinen. Tuotanto Televisioteatteri
  • Kristiina Halkola laulaa rakkaudesta (1971) Tuottaja Timo Bergholm. Tuotanto Televisioteatteri.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa