Hyppää pääsisältöön

26.5. Teeman Elävä arkisto: 1970-luvun Missit

Anne Pohtamo kruunattiin Miss Suomeksi.
Anne Pohtamo kruunattiin paitsi Suomen, myös maailmankaikkeuden kauneimmaksi naiseksi. Anne Pohtamo kruunattiin Miss Suomeksi. Kuva: Yle Kuvapalvelu anne pohtamo

1970-luvulla missit osasivat jo ottaa julkisuudesta hyödyn irti: arkistokoosteessa esitellään kaikki vuosikymmenen Miss Suomet, joista moni on pysynyt pitkään tavalla tai toisella julkisuudessa.

Missikilpailut olivat 1970-luvulla edelleen suosittua kansanhuvia, vaikka tietyntyyppinen loisto ja hohdokkuus olivatkin kadonneet. Neitokaiset asettivat itsensä alttiiksi missikiertueen rasituksille ja ihmisten katseille samoista syistä kuin missit olivat kautta aikojen tehneet; kilpailuissa menestyvät olivat ihailtuja julkkiksia, joiden tekemisiä kansalaiset halusivat seurata ja kopioida.

Ensimmäisen kerran missit esiintyivät uimapukukierroksella bikineissä vuonna 1975. Kilpailujen arkipäiväistyminen oli osa yhteiskunnan muutosta, olihan yhdestä kilpailujen tärkeästä osasesta eli televisiostakin tullut aiempaa tavallisempi osa ihmisten arkea. Suhtautuminen missikisoihin ei enää ollut yhtä ristiriidaton kuin ennen: naisliikkeen myötä oli noussut myös kriittisiä äänenpainoja kuuluviin.

1970-luvulla kilpailujen pitopaikaksi ei enää käynyt messuhalli tai pelkkä tv-studio. Missiehdokkaat nähdään esittäytymässä muun muassa näyteikkunassa uimapuvut päällä, hiihtoladulla uusimmissa ulkoiluvaatteissa ja kaupan muotinäytöksessä esittelemässä viimeisintä vaatemallistoa. Kilpailijoiden ohella ohjelmissa esiteltiin myös sponsoreiden tuotteita varsin huomiota herättävästi.

Vuosikymmenen ensimmäinen missi, Ursula Rainio, asetti standardit myöhemmillekin kohumisseille: hänellä oli sukusalaisuuksia, salarakkauksia, alastonposeerauksia ja lööppitempauksia. Menestyskaunottaret Johanna Raunio ja Anne Pohtamo käyttivät misseyttä ponnahduslautana kansainväliselle malli- ja elokuvauralle. Armi Aavikosta tuli koko kansan laulava lemmikki. Myös perintöprinsessoista nousi julkkiksia: esimerkiksi Anneli Björkling, Merja Tammi, Riitta Väisänen, Maarit Leso, Marianne Åström ja Tuire Pentikäinen tekivät näkyvää uraa muodin, elokuvien ja musiikin parissa, mutta myös iltapäivälehdissä.

Ohjelma 1970-luvun Miss Suomet on kooste elokuvateattereissa esitetyistä ajankohtaisista uutiskatsauksista, joita LII-filmi tuotti. 1970-luvun Miss Suomet aikajärjestyksessä ovat 1970 Ursula Rainio, 1971 Pirjo Laitila, 1972 Maj-Len Eriksson, 1973 Raija Stark, 1974 Johanna Raunio, 1975 Anne Pohtamo, 1976 Suvi Lukkarinen, 1977 Armi Aavikko, 1978 Seija Paakkola ja 1979 Päivi Uitto.

Johanna Raunio kruunattiin Miss Suomeksi.
Johanna Raunio oli yksi 1970-luvun kansainvälisesti menestyneimmistä misseistämme. Johanna Raunio kruunattiin Miss Suomeksi. Kuva: Yle Kuvapalvelu johann raunio
  • 1970-luvun Miss Suomet (2010) Arkiston uutiskatsauksista koonnut Minna Tienhaara.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa