Hyppää pääsisältöön

29.9. Teeman Elävä arkisto: Kasarimuoti

1980-luvun muotia Vatevan muotinäytöksessä, ohjelmassa Vaateteollisuuden takana 40000 työpaikkaa, 1982.
1980-luvun muotia Vatevan muotinäytöksessä. 1980-luvun muotia Vatevan muotinäytöksessä, ohjelmassa Vaateteollisuuden takana 40000 työpaikkaa, 1982. Kuva: YLE vateva

1980-luvun muoti oli farkkuineen ja olkatoppauksineen unohtumatonta. Vaateala kukoisti ja suomalaisten suunnittelijoiden muotinäytökset noteerattiin yleensä viikkolehdissä. Yleisradiollakin tehtiin ohjelmia muodista, mutta näkökulma oli useimmiten vaateteollisuudessa, kuluttajavalistuksessa tai muodin työllistävässä vaikutuksessa.

Suomen vaateteollisuus oli 1980-luvun alussa melko erinäköistä kuin nykyisin. Vaateala oli suuri työllistäjä, sillä ulkomaanvienti veti: Neuvostoliiton tekemät tilaukset olivat niin suuria, että aina tuotanto ei pystynyt vastaamaan kysyntään. 1980-luvun alussa vaatteiden vienti oli jopa neljä kertaa suurempi kuin tuonti. Ulkomaisia vaatteita ja vaateliikkeitä ei ollut. Kymmenien tuhansien suomalaisten leipä tuli vaatetehtaista tai -kaupoista.

Asiat muuttuivat 1980-luvun lopussa. Ala alkoi hiipua, sillä työvoima oli kallista ja idänkauppa romahti, samoin alan työllisyys. Vain muutamat vahvimmat vaateyritykset selvisivät 1990-luvun lamasta.

Mirja Pyykön toimittaman muotireportaasin asenne on hiukan huolestunut, vaikka se kertookin ajasta, jolloin alalla pyyhki todella hyvin. Reportaasin nimi voisi olla yksinkertaisesti ”Vatevan muotinäytös”, mutta ajan hengen mukaisesti se on Vaateteollisuuden takana 40000 työpaikkaa (1982).

Farkkunuorisoa Ajankohtaisen kakkosen raportissa Vaatteet ja aatteet, 1980.
Farkkunuorisoa ohjelmasta Aatteet ja vaatteet, 1980. Farkkunuorisoa Ajankohtaisen kakkosen raportissa Vaatteet ja aatteet, 1980. Kuva: YLE vaatteet ja aatteet

Reportaasi kertoo Vaatetusteollisuuden keskusliiton eli Vatevan muotinäytöksestä elokuussa 1982. Messuihin osallistuvat vaikuttajat, sisäänostajat ja mallit kertovat mielipiteitä suomalaisesta vaatesuunnittelusta ja -teollisuudesta. Messuilla ovat mukana muun muassa ekonomi Lenita Airisto, mallit Anne Pohtamo ja Anneli Björkling sekä muotisuunnittelijat Kirsti Aho ja Anneli Kukkonen.

Ajankohtaisen kakkosen nuorisomuoti-reportaasissa Aatteet ja vaatteet (1980) ratkotaan farkkujen menestyksen kaavaa, vieraillaan kotimaisessa farkkutehtaassa, kaupoissa, nuorisojoukoissa ja Tukholmassa, jonka vanhassa kaupungissa on jopa kokonainen katu nuorisomuotiliikkeitä. Nuorison kulutushinkua ihmetellään ja arvostellaan, farkkujen hintakin oudoksuttaa ja markkinointi hirvittää.

Molemmat ohjelmat tarjoavat runsaasti kuvaa aikakauden vaatteista, tyyleistä ja tavoista: luvassa on todellinen nostalgiatrippi 1980-luvun pukeutumisen maailmaan.

  • Vaateteollisuuden takana 40000 työpaikkaa (1982) Ohjaus Anna-Maija Eräkangas. Kuvaus Matti Kurkikangas. Toimittaja Mirja Pyykkö. TV1 Ajankohtaistoimitus.
  • Aatteet ja vaatteet (1980) Ohjaaja Pirjo Isomäki. Tuottaja Hannu Vilpponen. Tuotanto TV2 Ajankohtaistoimitus, Ajankohtainen kakkonen.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa