Hyppää pääsisältöön

30.12. Teeman Elävä arkisto: Vesa-Matti Loiri

Vesa-Matti Loiri vuonna 1969.
Loiri vuonna 1969. Vesa-Matti Loiri vuonna 1969. Kuva: yle/Erkki Suonio savuke

Viihdetaiteilija Vesa-Matti Loiri täyttää 70 vuotta 4.tammikuuta 2015. Juhlapäivän kunniaksi olemme kaivaneet arkistosta esiin kaksi puolta tästä monilahjakkaasta taiteilijasta.

Teeman Elävä arkisto: Vesa-Matti Loiri

tiistai 30.12. klo 21.50
perjantai 2.1. klo 16.40

Vesa-Matti Loirissa on toki enemmän kuin kaksi puolta: mies on viihdemaailmamme monisärmäinen kameleontti, jonka uskottavuus ei huoju lajista toiseen siirryttäessä. Hän on kaatuileva farssitaituri ja uunoturhapuro, hän on jazzmuusikko ja huilisti, hän on syvämietteisen lyriikan ja suurten tunteiden tulkki, hän on väkevä draamanäyttelijä, hän on komiikan ajoituksen mestari.

Pertti Reposen kirjoittama ja ohjaama Sotasankarit (1967) on kolmiosainen sarjakuvamainen farssi, jossa Loirin slapstick-taidot pääsevät kukoistamaan. Hän esittää kömpelöä varusmiestä, jolta ei oikein mikään suju odotusten mukaisesti. Muina varusmiehinä nähdään muun muassa Jarkko Tamminen, Osmo Repo, Seppo Bruun ja Paavo Ropo. Sarjan jaksot ovat itsenäisiä, ja nyt nähdään vain ensimmäinen osa.

Sotasankareissa Loirin komiikan ajoitus ja fysiikan hallinta ovat jo pääosassa. Kömpelö nuorukaishahmo tuli tutuksi monista Loirin Spede show’ssa hahmottelemista karikatyyreistä, ja onpa sävyissä jo tiettyä turhapuromaisuuttakin. "Vesku Ploirin" komiikka oli suosittua heti ensimmäisistä tv-rooleista lähtien, mutta hurjimman kansansuosion se saavutti 1970-luvun Uuno Turhapuroissa.

1970-luvulla Loiri nousi eturiviin myös laulajana: hän levytti 1960-luvun poliittisten laulujen ja koomisten rallien jälkeen kansanlauluja, jazzia, lastenmusiikkia ja Helismaata. Monet epäilivät uunoilun vievän uskottavuutta vakavamman musiikin esittämisestä, eikä vakavia elokuvaroolejakaan Loirille povattu kaikkien Spede-leffojen rinnalle. Toisin kuitenkin kävi.

Loiri osoitti kaikki tyypittelyt erheellisiksi ja turhiksi vuosikymmenen lopulla. Vuonna 1978 Loiri äänitti levyllisen Perttu Hietasen säveltämiä Eino Leinon runoja, ja suomalaiset rakastuivat lauluihin. Levy toi Loirille kultalevyn, platinalevyn ja tuplaplatinalevyn – sitä on myyty yli 120 000 kappaletta. Suosion kannustamana Loiri on tehnyt Leino-lauluja yhteensä jo neljä levyllistä. Vakavana elokuvanäyttelijänä Loiri lunasti paikkansa vuosien 1980 ja 1983 Jussi-patsailla.

Ohjelmassa Tulkaa kotiin (1979) Loiri tulkitsee klassikoksi nousseen ensimmäisen Leino-levyllisen alusta loppuun. Esityksissä on tuoreutta, sillä laulut olivat vielä upouusia. Studioesitykset on ohjannut Eija-Elina Bergholm. Kuultavat laulut ovat Tulkaa kotiin, Elegia, Ja vuodet ne käy yhä vaikeammiks, Höyhensaaret, Kun muistelen, Nocturne, Hautalaulu, Laulajan laulu, Väinämöisen laulu ja Lapin kesä.

Vesa-Matti Loiri laulaa Eino Leinon lauluja ohjelmassa Tulkaa kotiin, 1978.
Loiri tulkitsee Leinoa ohjelmassa Tulkaa kotiin, 1978. Vesa-Matti Loiri laulaa Eino Leinon lauluja ohjelmassa Tulkaa kotiin, 1978. Kuva: YLE tulkaa kotiin
  • Sotasankarit (1967) Tuottaja ja ohjaaja Pertti Reponen, käsikirjoitus Juhani Lompolo, kuvaus Eero Kaartinen, leikkaus Sara Nummiala-Tuuhea, äänitys Tapio Tuovinen, musiikki Jaakko Salo. Rooleissa Vesa-Matti Loiri, Jarkko Tamminen, Seppo Bruun, Osmo Repo, Pertti Rapo, Heikki Murtomaa, Niiles-Jouni Aikio, Kauko Forsgren. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus.
  • Tulkaa kotiin (1979) Ohjaus Eija-Elina Bergholm. Kuvaus Jorma Toivonen. Pääosassa Vesa-Matti Loiri. Tuotanto TV2 Teatteritoimitus.

Lisää Loiria eri aikakausilta Elävän arkiston netissä, josta löytyy myös Uuno Turhapuron kokkivierailu uudenvuodenjuhlissa 1991.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa