Hyppää pääsisältöön

30.6. Teeman Elävä arkisto: Ahvenanmaan saaristo

Purjeveneitä Ahvenanmaan saaristossa ohjelmassa Vene on silta.
Purjeveneitä Ahvenanmaan saaristossa ohjelmassa Vene on silta. Kuva: YLE purjehdus

Lounais-Suomen Saaristomeri ja Ahvenanmaan saaristo on kaksi kesäkuukautta turistien suosiossa, loppuvuosi on hiljaisempaa. Kuinka saaristossa eleltiin 1960-luvulla?

Saaristolaiselämää Ahvenanmaalla (1962) kertoo Karlbyn kylästä Kökarissa. Karulla kallioluodolla asuva pariskunta käy aamulla kokemassa silakkaverkot samaan aikaan kun kallion laella lypsetään lehmiä. Kalakauppias Turusta saapuu noutamaan päivän saaliin, ja jokainen kalastaja saa saaliinsa mukaisen korvauksen. Arjen lisäksi kerrotaan laivanrakennuksen historiasta ja tulevaisuudesta.

Maisema ei elätä (1965) keskittyy Torpin kylään Eckerössä, Suomen läntisimmässä kunnassa. Kesällä kaunis seutu kukoistaa turismista, mutta kolme muuta vuodenaikaa asettavat elannolle haasteita. Talo toisensa jälkeen autioituu, kun ihmiset muuttavat vilkkaamille seuduille työn perässä. Dokumentin teon aikoihin huoli Eckerön autioitumisesta oli hyvin akuutti, sillä suuret maaltamuutot ravisuttivat koko Suomea.

Kari Kyrönsepän ohjaama Vene on silta (1968) pysyttelee kepeämmissä tunnelmissa. Se kertoo Lounais-Suomen saariston ja Saaristomeren maantieteestä, historiasta ja elinkeinoista. Ohjelmassa vieraillaan myös Kuusiston linnan raunioilla ja tutustutaan vanhoihin kalmistoihin. Värikylläisissä kuvissa turistit kansoittavat rannat iloisilla teltoillaan, veneet purjehtivat idyllistä poukamaa ja kaikki näyttää kauniilta.

Nykyisin Ahvenanmaan keskimääräinen elintaso on Suomen korkein, ja pääelinkeino on merenkulku. Monet laivanvarustamot ovat pystyttäneet pääkonttorinsa Maarianhaminaan; useampi kuin joka kymmenes ahvenanmaalainen työskentelee nykyisin merillä, ja merelliset ammatit korostuvat myös seudun oppilaitoksissa. Kalastuksella, turismilla ja erikoistuotteiden viljelyllä on silti yhä tärkeä sija Ahvenanmaan saariston elinkeinoina.

  • Saaristolaiselämää Ahvenanmaalla (1962) Kuvaus ja leikkaus Veikko Roivas. Selostus Heikki Gröndahl. Suunnittelu ja teksti Ville Zilliacus. Tuotanto Suomen Televisio.
  • Maisema ei elätä (1965) Suunnittelu ja haastattelut Yrjö Länsipuro. Leikkaus Marjatta Muurimaa. Kuvaus Harry Kankaanpää. Ohjaus Hannu Vilpponen. Tuotanto Tv2 Dokumenttitoimitus.
  • Vene on silta (1968) Ohjaus ja käsikirjoitus Kari Kyrönseppä. leikkaaja Esteri Tarna. Tuottaja Matti Kassila. Tuotanto Tv1 Filmitoimitus.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa