Hyppää pääsisältöön

3.2. Teeman Elävä arkisto: Frederik

Laulaja Frederik ohjelmassa Pop Story 1972.
Laulaja Frederik ohjelmassa Pop Story 1972. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Leif Öster pop story

Harva meistä on Frederik! Suomen ainoa machoiskelmän supertähti ja junttidiskon kuningas täyttää 70 vuotta. Muusikon uralle on mahtunut monenmoista hittiä ja hutia.

Ilkka Sysimetsä syntyi Helsingissä 2. helmikuuta 1945. Tanskan kuninkaan mukaan nimetyksi iskelmätähdeksi hän muuntautui vuonna 1970.

Ennen iskelmätähden uraa Sysimetsä ehti toimia soittajana eri kokoonpanoissa ja artistien vaihtuvissa taustabändeissä pitkin 1960-lukua. Vuonna 1966 – 21-vuotiaana – hän perusti ystävänsä Seppo Bruunin kanssa nuorisolehti Stumpin, jossa hän työskenteli sekä kustantajana että toimittajana neljän vuoden ajan. Musiikkihommia hän teki lehden ohessa: ensisingle ilmestyi vuonna 1968 salanimellä Anssi Savioja.

Frederik-nimellä hän astui esiin vuoden 1970 Syksyn Sävel -kisassa, jossa hän esitti Kari Kuuvan biisin Jos jotain yrittää. Laulu ei voittanut, mutta siitä tuli ikivihreä iskelmä, jonka kansa tuntee paremmin kertosäkeen mukaisesti nimellä Harva meistä on rautaa. Parin vuoden sisällä seurasi vielä suurempi hitti Taka taka taa.

Kohulehti Stump oli opettanut Frederikille, että näkyvä markkinointi on menestyksen tae. Niinpä hän kiersi 1970-luvun alussa maata turbaani päässään Sultan-kondomin mainoskampanjassa. Tältä ajalta on peräisin hänen seksi- ja machomaineensa.

Frederikin ensimmäinen LP

Paheellinen seksi-imago törmäsi uskonnollisiin hyveisiin, kun Frederik monen muun tavoin otti samaan aikaan ohjelmistoonsa kappaleita Andrew Lloyd Webberin tuoreesta hittimusikaalista Jesus Christ Superstar. Nuortenohjelma Pop Storyn uskonnollista musiikkia käsittelevässä jaksossa Jeesus-musikaalin sävelmiä tulkitsevat Frederikin lisäksi Kirka, Kalle Fält ja Raya, joista viimeksi mainittu esiintyi myös Popteatterin Jeesus Kristus Supertähti -musikaalissa. Frederik, joka on ohjelmassa saanut laulettavakseen Juudaksen laulun, kertoo ettei itse usko Jumalaan, mutta pitää kuitenkin hyvästä musiikista.

Frederikin suosio kasvoi 1970- ja 1980-lukujen taitteessa, jolloin eurooppalainen roisisti hakkaava diskopoppi yleistyi: Ramaya, Tshingis Khan, Linda, Linda, Stenka Rasin, Sheikki Ali Hassan ja Kolmekymppinen tekivät Reetusta junttidiskon kuninkaan, kuten hän itse uraansa määritteli. 1990-luvun laman myötä lauluteksteihin tuli vielä enemmän leikkimielisiä pikkutuhmuuksia, ja markkinoinnissa hyödynnettiin vahvasti machoimagoa ja seksuaalisuutta.

Yksi lama-ajan humoristisista tempauksista oli Frederikin selibaatti, jolla hän mukamas protestoi lehdistön luomaa seksuaalisesti ylivireää mielikuvaa vastaan. Selibaattishow’ksi nimetyssä henkilökuvassa Frederik kiertelee Helsingissä ja kertoo lapsuudestaan, nuoruudestaan ja urastaan, ja esittää eri kiertueilla suurimpia hittejään.

Suhdetta julkisuuteen Frederik kuvailee ohjelmassa hienosti: ”Kaikenlaisia hulluja juttuja on tullut tehtyä, mutta ne kuuluu tähän työnkuvaan, tähän mun imagoon, että pitää olla vähän hassu välillä ja vähän höynähtänyt, vähän aiheuttaa puheenaihetta ja vähän ärsyttää. Musiikki on kuitenkin ollut aina totisesti totta mitä on tehty.”

70-vuotiasta kansansuosikkia haastattelee tuoreessa juttutuokiossa toimittaja Marko Gustafsson.

  • Pop Story (1972) Tuottaja-ohjaajat: Uolevi Taskinen ja Erkki Pohjanheimo. Esiintyjät: Frederik, Kirka, Kalle Fält ja Raya. Tuotanto TV1 Viihdetoimitus.
  • Arkistovieraana Frederik (2014) Toimittaja Marko Gustafsson. Ohjaaja Minna Tienhaara. Tuotanto Yle Kulttuuri.
  • Selibaattishow (1993) Pääosassa Frederik. Ohjaus Vellu Korkeakoski. Tuotanto Avarose Oy.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa