Hyppää pääsisältöön

3.3. Teeman Elävä arkisto: Tapio Rautavaara 100 vuotta

Tapio rautavaara laulaa.
Tapio rautavaara laulaa. Kuva: YLE tapio rautavaara

Tapio Rautavaara oli elokuvista, televisiosta ja levyiltä tuttu viihdyttäjä, joka viljeli rennon ja reilun reissumiehen imagoaan myös keikkamatkoilla. Hänen olemuksessaan ja äänessään oli ulkoilmaelämän karheaa maskuliinisuutta ja työläisromantiikkaa vastapainoksi aikansa salonkikelpoisille viihdelaulajille.

Koko kansan tuntema reissumies ja trubaduuri syntyi sata vuotta sitten Pohjois-Pirkkalassa vaatimattomaan työläiskotiin. Puutteen ja köyhyyden alta poika ponnisti itsensä olympiamitalistiksi, elokuvatähdeksi ja laulelmien taituriksi.

Kansakoulun jälkeen teräväpäinen poika teki erilaisia hanttihommia ja urheili. Kasvuikäisen kunto nousi kohisten, ja kun perhe muutti Oulunkylään, hän alkoi käydä myös laulu- ja puheopissa. Armeija-aikana hän saavutti suosiota varuskunnassa myös monipuolisena esiintyjänä. Kun sota puhkesi, hän päätyi viihdytysjoukkoihin Maaselän Radion kuuluttajaksi. Hän juonsi ohjelmia, soitti levyjä ja lauleskeli itsekin, joten ääni tuli tutuksi kuuntelijoille.

1940-luvulla hän teki läpimurron elokuvanäyttelijänä: filmitähden ura alkoi vuonna 1945 elokuvalla Vain sinulle. Katsojat näkivät hänet myös raamikkaana urheilijana, jonka menestyslajeja olivat keihäänheitto ja jousiammunta. Keihäänheiton olympiakulta tuli Lontoosta vuonna 1948; kymmenen vuotta myöhemmin tuli jousiammunnan joukkuekilpailun maailmanmestaruus. Sitten mukaan tuli vielä muusikon ura!

Tapio Rautavaara 100 laulua

Rautavaaran levytystaival alkoi tuttavuudesta Reino Helismaan kanssa: Helismaa teki Rautavaaralle tämän ensimmäiset hitit Päivänsäde ja menninkäinen ja Reissumies ja kissa vuonna 1949. 1950-luvulla Rautavaara näytteli vuosittain elokuvissa ja levytti kymmenittäin suosittuja, nyt jo ikivihreiksi vakiintuneita laulelmia, joita Toivo Kärki ja Reino Helismaa hänelle kirjoittivat.

Rautavaaran suuri suosio jatkui 1960-luvun alkupuolelle saakka, jolloin nuorisokulttuurin murros nosti esille toisenlaisia suosikkeja. Rautavaara kuitenkin esiintyi ja levytti tapaturmaiseen kuolemaansa saakka. Traaginen tapaturma sattui Tikkurilan uimahallissa, jossa Rautavaara kaatui 24.9.1979 ja löi päänsä. Terveyskeskuksen virhearvion vuoksi hän kuoli seuraavana yönä aivoverenvuotoon kotonaan. Samana vuonna julkaistu tuplakokoelmalevy Reissumiehen taival oli myyntimenestys ja teki laulajalegendasta tutun uusillekin sukupolville.

Peter von Baghin ohjaama henkilökuva Tapsa tehtiin samana syksynä: osa haastattelusta tehtiin vain pari päivää ennen Rautavaaran kuolemaa. Dokumentissa Rautavaara kertoo lapsuudestaan, urastaan ja elämästään. Dokumentin ensiesitys oli maaliskuussa 1980.

  • Tapsa (1980) Viiltoja reissumies Tapio Rautavaaran elämästä. Ohjaus Peter von Bagh.

Lisää Rautavaaraa myös Elävän arkiston netissä.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa