Hyppää pääsisältöön

5.5. Teeman Elävä arkisto: Leijonien kultarieha

Suomen jääkiekkomaajoukkue voittoisana vuonna 1995.
Suomen jääkiekkomaajoukkue voittoisana vuonna 1995. Kuva: Yle Kuvapalvelu 1995

Ihanaa Leijonat ihanaa! Miltei tasan 20 vuotta sitten Suomi meni sekaisin. Suomi voitti jääkiekon maailmanmestaruuden Tukholman Globenissa, ja vielä Ruotsia vastaan käydyssä mitalitaistossa. Lämmin kevätilta houkutti kansan kaduille, torvet tööttäsivät ja riemu raikui. Ja kohta tuli mitalijoukkuekin Senaatintorille ihasteltavaksi.

Jääkiekon MM-loppuottelu käytiin Tukholman Globenissa 7.5.1995. Spontaanina reaktiona ihmiset virtasivat kaduille ja ilo täytti niemet ja notkot. Kuin lamaan tympääntyneet kansalaiset olisivat nousseet kapinaan apatiaa vastaan. Samaan aikaan myös laman syvin allikko ylitettiin, Suomi liittyi EU:hun, Nokia aloitti hurjan nousunsa, IT-kupla loi uskoa huomiseen.

Voittoisaa joukkuetta luotsasi ruotsalainen Curt Lindström, ja joukkueen ykköshyökkäysketjussa pelasivat Saku Koivu (keskushyökkääjä), Ville Peltonen (vasen laitahyökkääjä) ja Jere Lehtinen (oikea laitahyökkääjä). Ketjun nimeksi vakiintui Tupu, Hupu ja Lupu –ketju. Joukkueen kapteenina toimi puolustaja Timo Jutila.

Tuoreeltaan keväällä 1995 tehdyssä reportaasissa Den glider in – Mestarit kerrataan Suomen tie mestaruuteen, haastatellaan pelaajia ja valmentajaa, ja raportoidaan Kauppatorin voitonjuhlan tunnelmasta.

Marko Gustafssonin Arkistovieraana vuoden 1995 tunnelmista kertoo leijonakapteeni Timo Jutila.

  • Arkistovieraana Timo Jutila (2015) Toimittaja Marko Gustafsson. Ohjaaja Minna Tienhaara. Tuotanto Yle Kulttuuri.
  • Den glider in – Mestarit (1995) Toimittajat Kalevi Korpela, Tapani Parm, Tapio Suominen, Anna Savela, Tapio Vestinen. Tuottaja Astrid Gartz. Tuotanto TV1 Urheilu.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa