Hyppää pääsisältöön

6.10. Teeman Elävä arkisto: Sibelius

Jean Sibelius vuonna 1945 lyhytelokuvassa Sibelius kodissaan.
Jean Sibelius vuonna 1945 lyhytelokuvassa Sibelius kodissaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Jean Sibelius,aho & soldan

Juhlavuoden kunniaksi Teema esittää kokonaisina Sibeliusta käsittelevät pienet reportaasit ja filmikatsaukset vuosilta 1927-1958, sekä vuoden 1965 100-vuotisjuhlan konsertin, jossa musiikin lomassa CBS:n reportteri Charles Kuralt esittelee Ainolaa ja Sibeliuksen uraa. Ohjelma oli myös lähetystekninen kokeilu: se lähetettiin Early Bird –satelliitin välityksellä Yhdysvaltoihin vuonna 1965.

Jean Sibelius nousi Suomessa kansallissankariksi 1900-luvun alussa, jolloin hän oli säveltänyt jo kymmenisen vuotta. Arvostuksen nousun takeena oli menestys ulkomailla, Berliinissä, Liverpoolissa, Lontoossa ja Pietarissa.

Ensimmäinen laajempi filmimateriaali Sibeliuksesta on vuodelta 1927, Aho & Soldan –yhtiön tallentamassa lyhytelokuvassa Jean Sibelius kodissaan. Tunnelmallisissa kuvissa mukana ovat myös Heidi, Margareta ja Aino Sibelius. Claire Aho on täydentänyt filmiä myöhemmin vuosien 1945 ja 1958 kuvamateriaalilla Ainolasta. Musiikkina kuullaan 1958 Sibelius-viikolla Paavo Berglundin johdolla esiintyneen Helsingin kaupunginorkesterin soittoa.

Lyhytelokuvan Jean Sibelius – sävelten mestari (1949) on valmistanut Ossi Skurnik, ohjannut ja käsikirjoittanut Marius Raichi. Sekin on osin Aho & Soldan –materiaalista rakennettu, musiikilla ja kuvilla kerrottu katsaus säveltäjän tuotantoon. Lyhytelokuvassa nähdään kuvia Ainolasta, Valse triste -baletti, ja 3. sinfonian finaali säveltäjän pianonsoitolla ja luontokuvilla kuvitettuna. Baletin tanssii Margaretha von Bahr, koreografia on Julian Algon.

Myös Suomi-Filmin tuottama lyhytelokuvan Jean Sibelius (1956) luottaa mestarin sävelmiin ilman selostusta. Ohjelmassa kuullaan Impromptu Timo Mikkelän soittamana, Voces Intimae Sibeliuskvartetin tulkintana, Scaramouche-teosta esittävät Suomalaisen oopperan baletti ja orkesteri, Helsingin kaupunginorkesteri soittaa osan toista sinfoniaa. Intiimeissä kuvissa Sibeliuksen pariskunta viettää vapaa-aikaa Ainolassa.

CBS:n Toimittaja Charles Kuralt Ainolassa vuonna 1965, juontamassa ohjelmaa Finlandia.
Charles Kuralt juontaa Ainolasta juhlaohjelman Finlandia vuonna 1965. CBS:n Toimittaja Charles Kuralt Ainolassa vuonna 1965, juontamassa ohjelmaa Finlandia. Kuva: YLE finlandia

Vuodelta 1965 on tallella Sibeliuksen 100-vuotisjuhlaohjelma Finlandia, jonka Yleisradio teki yhteistyössä CBS Newsin kanssa. Ohjelman aluksi amerikkalaisjuontaja esittelee Ainolan ja Ylioppilaskunnan laulajat esittävät Ainolan pihalla kappaleet Metsämiehen laulu, Venematka, Sydämeni laulu. Johtajana on Ensti Pohjola. Lopuksi Radion Sinfoniaorkesteri soittaa Tapani Hannikaisen johdolla Sibeliuksen Finlandian.

Ohjelmaharvinaisuus lähetettiin Early Bird -satelliitin välityksellä Yhdysvaltoihin 10.5.1965. Sen lopussa on hauska kömmähdys, jossa legendaarinen amerikkalaisreportteri Charles Kuralt päättää, että loppujuonto täytyy tehdä uudelleen. ”There’s no reason why we shouldn’t”, hän toteaa samalla kun kuvaaja ottaa loppukuvaa puiden latvoista.

Sibelius-paketin päätteeksi nähdään lyhytelokuva säveltäjän hautajaisista, Jean Sibelius – viimeinen matka (1957). Ohjelma alkaa Helsingin Tuomiokirkon siunaustilaisuudesta, seuraa surusaattoa kaupungin halki, ja päättyy Ainolaan, jossa lippu liehuu puolitangossa. Suomi-Filmin dokumenttia selostaa Olavi Puusaari.

  • Jean Sibelius - sävelten mestari (1949) Ohjaus ja käsikirjoitus Marius Raichi. Kuvaus Marius Raichi ja Ossi Skurnik. Tuotanto Ossi Skurnik.
  • Jean Sibelius kodissaan (1927/1945/1958) Kuvaajat Björn Soldan, Heikki Aho, Claire Aho, Heikki Kilpeläinen. Käsikirjoittaja Martti Vuohenjuuri. Lukija Kaarlo Halttunen. Tuotanto Aho & Soldan, Claire Aho.
  • Jean Sibelius (1956) Esiintyjät: Timo Mikkelä (flyygeli), Anja Ignatius (viulu), Yrjö Selin (sello). Sibeliuskvartetti: Erik Cronvall (viulu), Hugo Huttunen (II viulu), Erik Karma (alttoviulu), Artto Granroth (sello). Suomalaisen oopperan baletti: Irja Koskinen, Alex Saxelin ja Kaarlo Hiltunen. Helsingin kaupunginorkesteri: kapellimestari Martti Similä. Kuvaus Unto Kumpulainen. Ohjaus Holger Harrivirta. Tuotanto Suomi-Filmi (Finlandia-Kuva).
  • Finlandia (1965) Esiintyjät: Ylioppilaskunnan laulajat ja Radion Sinfoniaorkesteri. CBS:n työryhmä: Art Schoenfuss, Charles Kuralt, Grace Diekhaus, Joe Gorsuch, Leslie Midgley, Norman Gorin. Yleisradion työryhmä: Brita Helenius, Guy Nordling, Ilkka Kuusisto, Kai Maasalo, Mauno Kuusla, Mikko Sergejeff, Otto Mikkelä, Saara Palmgren. Tuotanto CBS News ja Yle.
  • Jean Sibelius - viimeinen matka (1957) Selostus Olavi Puusaari. Tuotanto Suomi-Filmi.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa