Hyppää pääsisältöön

7.4. Teeman Elävä arkisto: Aulis Sallinen

Säveltäjä Aulis Sallinen vuonna 1960.
Säveltäjä Aulis Sallinen vuonna 1960. Säveltäjä Aulis Sallinen vuonna 1960. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Ruth Träskman elävä arkisto

Realistisista oopperoistaan tunnettu Aulis Sallinen avaa kahdessa arkisto-ohjelmassa sävellystyön salaisuuksia. Ohjelmien myötä Teema onnittelee 80-vuotiasta mestaria.

Aulis Sallinen (s. 9.4.1935) kuuluu Suomen huomattavimpiin nykysäveltäjiin. Hänet tunnetaan erityisesti 1970-80-luvuilla syntyneistä oopperoistaan Ratsumies, Punainen viiva ja Kullervo. Oopperoiden lisäksi hän on säveltänyt kahdeksan sinfoniaa, konserttoja ja kamarimusiikkia.

Säveltäjä Aulis Sallinen vuonna 1975.
Sallisen eleganssia vuodelta 1975. Säveltäjä Aulis Sallinen vuonna 1975. Kuva: YLE Kuvapalvelu/Håkan Sandblom aulis sallinen

Aulis Sallinen opiskeli säveltämistä Joonas Kokkosen ja Aarre Merikannon johdolla Sibelius-Akatemiassa 1950-luvulla. Hän työskenteli RSO:n intendenttinä ja Sibelius-Akatemian opettajana siihen saakka, kunnes hänet nimitettiin taiteilijaprofessoriksi vuonna 1976. Sen jälkeen hän omistautui täysin sävellystyölle.

Sallisen ensimmäinen ooppera Ratsumies oli arvostelu- ja yleisömenestys Suomessa ensi-illassaan vuonna 1978. Ooppera voitti myös Pohjoismaiden Neuvoston musiikkipalkinnon. Sen tavoin monet myöhemmätkin oopperat ovat olleet kansainvälisiä menestyksiä.

Ohjelmassa Säveltäjäprofiili Aulis Sallinen (1970) säveltäjä kertoo työstään, ja avaa kuulijoille teoksen Aspekteja Peltoniemen Hintriikin surumarssista rakennetta ja toteutusta. Teosta esittävässä kvartetissa soittavat Okko Kamu, Ari Angervo, Mauri Pietikäinen ja Veikko Höylä.

Jarmo Jääskeläisen ohjaamassa henkilökuvassa Aulis Sallinen nylkee ahvenen (1984) liikutaan Hiittisten saaristossa Sallisen mukana, ja pohditaan sävellystyön syvyyksiä.

  • Säveltäjäprofiili Aulis Sallinen (1970). Esiintyjät: Aulis Sallinen, Okko Kamu, Ari Angervo, Mauri Pietikäinen ja Veikko Höylä. Ohjaus Hannu Heikinheimo. TV1 Musiikkitoimitus.
  • Aulis Sallinen nylkee ahvenen (1984) Toimittaja Arno Cronvall. Kuvaaja Arto Kaivanto. Äänisuunnittelija Martti Turunen. Käsikirjoitus ja ohjaus Jarmo Jääskeläinen. TV1 Musiikkitoimitus.

Punaisesta viivasta lisää Elävän arkiston netissä!

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa