Hyppää pääsisältöön

7.7. Teeman Elävä arkisto: Matti Salminen

Matti Salminen Olavinlinnassa vuonna 1974 ohjelmassa Salminen Savonlinnassa.
Matti Salminen Olavinlinnassa vuonna 1974 ohjelmassa Salminen Savonlinnassa. Kuva: YLE matti salminen

Bassolaulaja Matti Salminen vaihtoi tangon oopperaan jo parikymppisenä, mutta hienosti kaikuu Balladi Olavinlinnasta myös oopperajuhlista tutussa miljöössä. Teema onnittelee 70-vuotiasta laulajalegendaa!

Matti Salminen syntyi 7. heinäkuuta 1945 turkulaiseen työläisperheeseen, mutta laulunlahjat vetivät kuoroihin ja näyttämöille jo lapsena. Teininä kookas komeaääninen poika esiintyi tangolavoilla salanimellä Esa Pasa. Suomen Kansallisoopperan kuoroon hän pääsi vuonna 1966, ja Sibelius-Akatemian ovetkin aukesivat pian. Laulamisen ohessa Salminen ehti opiskella puusepäksi.

Läpimurtonsa Salminen teki vuonna 1969, 24-vuotiaana, kun hänet hälytettiin lavalle paikkaamaan Filipin rooli Don Carlosissa. Samana vuonna hänet kiinnitettiin kuorosta solistiksi Kansallisoopperaan. Vuonna 1970 saksalainen agentti kiinnitti häneen huomionsa Savonlinnassa ja kansainvälinen ura alkoi: hän sai heti kiinnityksen Kölnin oopperaan. Rakkaussuhde saksalaisiin oopperalavoihin on jatkunut, ja Salminen on asunut Saksassa jo yli 30 vuotta.

Matti Salminen Olavinlinnassa vuonna 1974 ohjelmassa Salminen Savonlinnassa.
Salminen Savonlinnassa. Matti Salminen Olavinlinnassa vuonna 1974 ohjelmassa Salminen Savonlinnassa. Kuva: YLE matti salminen

Salminen Savonlinnassa (1974) on kesäinen muotokuva tuolloin alle kolmikymppisestä laulajasta, joka oli jo noussut maailman suurille oopperaestradeille. Ohjelman alaotsikko kertoo hyvin ohjelman sisällöstä: Matin muotokuva oopperajuhlien kehyksessä. Salmista haastattelee oopperan suuri ystävä Teija Sopanen, joka kysyy mielipiteitä myös kaupunkilaisilta ja Salmisen kollegoilta.

Jutustelun ohessa Salminen laulaa Greminin aarian Tšaikovskin Jevgeni Oneginista, Falstaffin aarian Nicolain Windsorin iloisista rouvista, sekä iskelmät Lesken lempi, Balladi Olavinlinnasta, Sinua sinua rakastan ja kansanlaulun Niin kauan minä tramppaan.

Ohjelmassa Reppurin laulu (1979) Salminen laulaa Oskar Merikannon sävelmiä RSO:n solistina Helsingin Kulttuuritalolla. Laulut ovat Laatokka, Annina, Reppurin laulu, Vallinkorvan laulu, Miksi laulan, Merellä ja Elämälle.

Vuonna 1974 Salminen toteaa Savonlinnan oopperajuhlista: ”Uskon vakaasti siihen, että nämä tulevat olemaan merkittävimpiä musiikkikesätapahtumia Euroopassa lähitulevaisuudessa.” Vuonna 2015 Salminen juhlistaa syntymäpäiväviikkoaan jälleen Savonlinnassa: hän laulaa vaativan nimiroolin Modest Musorgskin oopperassa Boris Godunov.

  • Salminen Savonlinnassa (1974) Käsikirjoitus ja ohjaus Erkki Pohjanheimo. Toimittaja Teija Sopanen. Äänitys Kari Tamminen. TV1 Viihdetoimitus.
  • Reppurin laulu (1979) Tuotanto ja ohjaus Hannu Heikinheimo. Äänitarkkailija Kari Tamminen. TV1 Musiikkiohjelmat.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa