Hyppää pääsisältöön

9.12. Teeman Elävä arkisto: Niilo Tarvajärvi 100v

Lenita Airisto ja Niilo Tarvajärvi Palapeli-ohjelmassa 1962.
Lenita Airisto ja Niilo Tarvajärvi Palapeli-ohjelmassa 1962. Kuva: YLE laatikkoleikki

Legendaarisen radio- ja televisiotoimittaja Niilo Tarvajärven syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta. Leppoisasta tyylistään ja hulluista tempauksistaan tuttu Tarva pääsee vauhtiin juhlaohjelmassa, jossa toisena juontajana nähdään Lenita Airisto.

Niilo Tarvajärvi nousi radiokuulijoitten suosikiksi ohjelmalla Tervetuloa aamukahville vuonna 1951: ohjelman lopussa kuultu Tarvan hokema ”Ylös, ulos ja lenkille” on yhä tuttu monille suomalaisille. Vuonna 1958 Tarva siirtyi television puolelle ja menestys jatkui: viihdeohjelma Palapeli oli hyvin suosittu, ja siinä esitetty Laatikkoleikki-kilpailu toistuu monien vanhempien katsojien hauskimmissa tv-muistoissa.

Tarvajärvi keräsi monissa televisio-ohjelmissaan rahaa hyväntekeväisyyteen. Palapeli-tempauksilla rahaa kerättiin muun muassa rajaseudun lasten ja sotainvalidien hyväksi, myöhemmin jopa poliisiautojen hankkimiseksi poliisilaitokselle. Rahaa kerättiin yrityksiltä ja yksityisiltä lahjoituksina viihteellisten ja vauhdikkaiden tempausten saattelemina. Vuonna 1959 Palapeli-lahjoituksia oli kertynyt sen verran, että niillä rakennutettiin sokealle sotainvalidille omakotitalo. Palapeli-ohjelma loppui Suomen Televisiosta vuonna 1960, kun Tarva siirtyi MTV:lle, mutta ohjelma ja Tarva palasivat ruutuun jälleen vuonna 1962 – vieläpä Lenita Airistolla rikastettuina.

Vuoden 1962 Palapeli-ohjelman ideana oli jälleen koota lahjoituksia niin paljon, että pystyttäisiin rakentamaan talo sotainvalidille. Tavoite saavutettiin, ja joulukuun lopussa vuonna 1963 kouvolalainen sotainvalidi, kuvanveistäjä Pauli Koskinen perheineen pääsi muuttamaan uuteen kotiin.

Vaikka Palapelitalon tupaantulijaiset lähetettiin suorana 28. joulukuuta 1963, on lähetyksestä poikkeuksellisesti säilynyt telefilmattu tallenne. Sen tekninen laatu on heitteleväinen eivätkä suoran lähetyksen linkit aina toimineet parhaalla mahdollisella sujuvuudella, mutta lähetykseen on kaikkineen tallentunut aimo annos varhaisen televisioviihteen hulluutta ja hillittömyyttä. Satavuotias juhlakalu Tarva on elementissään esitellessään muun muassa talon saunaa. Lenitan ja Tarvan lisäksi talosta löytyy muun muassa laulu- ja soitinyhtye Pokelat.

Ohjelmaa katsoessa voi pohtia vaikkapa televisioviihteen kehitystä: tuon ajan suorissa lähetyksissä on ehkä jotain samaa kuin nykyisissä You tube -videoissa.
Marko Gustafssonin arkistovieraana Tarvaa ja tempauksia muistelee Lenita Airisto.
Lisää Tarvasta löytyy Elävän arkiston nettipalvelusta.

Radio- ja televisiojuontaja Niilo Tarvajärvi, 1959.
Radio- ja televisiojuontaja Niilo Tarvajärvi, 1959. Kuva: Yle Kuvapalvelu tarvajärvi
  • Palapelitalon tupaantuliaiset (1963) Ohjaus Risto Vanari, musiikin suunnittelu Aarno Walli. Tuotanto Suomen Televisio.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa